Hem > Hemsida > De politiska partiernas hemsidor

De politiska partiernas hemsidor

sol2Ibland händer det att jag tar en koll på de lokala partiernas hemsidor. Och vad passar väl bättre än att göra det just ikväll när sommarens ankomst tycks ha lagt sina ljumma vindar över den kommunala politiken… Fast det var en liten överdrift kanske… Idag har det t ex varit kommunstyrelsesammanträde.

dialogPartiernas hemsidor är främst intressant ur det perspektivet att det är ett mycket viktigt forum för partiernas dialog med vänersborgarna. Eller borde vara. Det är här vänersborgarna ska kunna se vilka frågor som är aktuella i lokalpolitiken just nu, hur partiet ifråga ställer sig, vilka frågor partiet driver, vilka de kommande ”striderna” är, osv.

Men det är som vanligt. Inte bra… Man blir onekligen lite besviken på de olika partiernas information till och dialog med vänersborgarna. Ibland undrar jag varför inte kommuninvånarna reagerar – och kräver information av partierna. De måste ju undra om det händer något mellan valen.

moderat_nyModeraternas och socialdemokraternas hemsidor är otäckt inaktuella. Ingenting, absolut ingenting har hänt på sidorna under hela året. Knappt under förra året heller förresten. Varför ha hemsidor som aldrig uppdateras? Däremot kan det vara intressant att nu något år efter valet titta på de vallöften som partierna gav inför sossarmandatperioden. De går nämligen att hitta på sidorna. Som t ex det socialdemokratiska vallöftet:

”Ha färre antal barn i skolklass och förskolegrupp alternativt fler pedagoger i grupperna.”

Ooops Marie Dahlin…

facebookSocialdemokraternas och moderaternas sidor på Facebook är något aktivare. Å andra sidan går det ju knappast att vara mindre aktiv än på hemsidorna… På Facebook länkar S och M till artiklar i typ TTELA eller publicerar bilder från diverse sammankomster.

twitterFlera av moderaterna twittrar emellertid, även så partiets kommunalråd Gunnar Lidell. Dock är det inga av moderaternas representanter som bloggar. Moderaterna gjorde ju en storsatsning på bloggande för några år sen, men det rann ut i sanden efter några veckor. Vad jag vet så finns det varken bloggar eller politiska twittrare på den socialdemokratiska sidan.

centernCenterpartiet är något bättre än de två största partierna. Något. Partiet uppdaterar åtminstone sin hemsida med att meddela interna mötestider. Och på Facebookssidan läggs ibland ut lite bilder.

kristdemokraternas, miljöpartiets, sverigedemokraternas och välfärdspartiets hemsidor har inget hänt i år. Sverigedemokraterna jobbade stundtals hårt med sin hemsida förra året, men nu har de tydligen tröttnat. Och miljöpartiet och välfärdspartiet som tidigare var noga med uppdateringar har också lagt ner. Samtliga dessa partier har också sidor på Facebook och här lägger de ut en del bilder och länkar till aktuella händelser. Det handlar dock sällan om politiken i Vänersborg.

liberalernaSämst på nätet är utan tvekan liberalerna (fd folkpartiet). Partiet har inte ens en hemsida längre. Det är riktigt dåligt. Och frågan är om de ens har en Facebooksida. Den senaste uppdateringen var nämligen på julafton…

Det är egentligen för bedrövligt att partierna inte informerar eller debatterar politiken i Vänersborg på de sociala medierna. Det finns ju onekligen ganska mycket att ta upp, mycket som angår varenda vänersborgare.

V_logga_mindreMen är man som vänersborgare nyfiken på den kommunala politiken så finns det i varje fall en hemsida som uppdateras flera gånger i veckan – Vänsterpartiets. Jag skulle vilja påstå att läser man den, och denna blogg, så får man en mycket bra bild över vad som händer i politikens Vänersborg. Partiet har också en livlig Facebooksida.

Det är bara att hoppas att ännu fler kommuninvånare hittar till Vänsterpartiets sidor.

Kategorier:Hemsida
 1. dalslänningen
  11 maj, 2016 kl. 20:41

  Tomma skal utan förankring ?
  Funderingar från Vänersborgs kommuns norra del …….
  Media och tjänstemän har vunnit att företräda folket! Numera finns överflöd av enkäter, undersökningar, statistik, opinionsmätningar mm. Och Kommunens tjänstemän och styrande kommunalråd älskar att skicka ut medborgarundersökningar till kommunens invånare. Tjänstemän initierar gärna också till medborgardialoger istället för att partierna själva går ut till folket och frågar hur det är och vad man vill ändra på.
  Att ha många följare på Vänersborgs kommuns fb-sida och många gilla-tryck på inlägg tycker kommunen numera är jätteviktigt och styrande informationssekreterare, tjänstemän och kommunalråd tycks tro att detta är det rätta verktyget för inflytande och demokrati. Till och med fb-gruppen ”innerst inne är vi alla vänersborgare” har blivit ett påtryckningsmedel där informationssekreterare och tjänstemän och andra ”utförare” agerar snabbt när vardagsproblem i centralorten lyfts som kommunalt ansvar. Jag skulle hellre se en bättre dialog med de politiska partierna i Vänersborg.

  I Vänersborg arbetar de stora styrande partierna populistiskt. Uppsluppna samarbeten med varandra (olika konstellationer varje valperiod) utan att tanke på ideologi, vallöfte eller åsikter. Det M, S, KD, L och C lovar i valrörelser ser vi nu att man inte alls håller. Marie Dahlin och Bo Carlsson ser ut att vara ett syskonpar och verkar företräda en konstlad gemensam linje som om de vore ett enda parti. Jag anser att ovan nämnda partier i Vänersborg har en stor hemläxa att göra, å varför inte börja göra hemläxan redan i sommar ?

  Visste ni att riksdagspartierna har halverat sitt medlemsantal några gånger de sista 20 åren (SD undantaget). 97% av svenska folket är numera inte medlemmar i något parti alls. Av de återstående futtiga 3% som således är medlemmar är det bara 15% av dessa som har åtagit sig ett förtroendeuppdrag, dvs fått titeln -politiker- någonstans i riksdag, landsting, kommun eller som nämndeman i rättsväsendet.
  S, C och M är de partier som tappar mest och som fortsätter att tappa stort. För övriga partier har utvecklingen avstannat och blivit stabilt.
  Partierna kommer dock finnas kvar bland annat därför de säkrat finansiering genom partistöd. Nu får de tillsammans ca 1,5 miljard per år. Det är bedrövlig styrning hur dessa pengar används! Numera är en fritidspolitiker en mer eller mindre kämpande person i övre medelåldern som har femitielva uppdrag, upptagen alla kvällar i veckan och som dessutom påstår sig företräda folket.
  Var finns partierna och politikerna i Vänersborgs kommun? De flesta av Vänersborgspartiernas hemsidor är totalt inaktuella som denna blogg utomordentligt beskriver idag, ingen bloggar, minimal synlighet med åsikter i pressen och inga utlysta möten med invånarna. Bara de styrandes fb-inlägg som de delar flitigt med kommunens officiella fb-sida att ”allt är fantastiskt” i Vänersborg. Fina fb-bilder från områden kring Skräcklan, Ursand, Arenan och Gågatan som vittnar om dessa platsers utomordentliga betydelse och aura för hela kommunen (?).
  Risken ökar att politikerna hamnar i händerna på tjänstemän, om det inte redan skett.
  I Vänersborgs kommun är det tjänstemännen som bestämmer och styr via FB, mail, brev, ttela-artiklar och personliga kontakter och relationer med ett fåtal medborgare och affärsidkare i centralorten.

  Vem vill bli politiker imorgon ?
  Partier och politiker överlag behöver fundera på rollen som parti och förtroendevald därför är det en utmaning till dagens politiker att kommunicera på ett nytt sätt.
  En blogg är ett av sätten på nytänkande ! Tusen Tack Stefan. Fortsätt :)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: