Hem > Centerpartiet, Debattartiklar och insändare, Demokrati, S > Varför sitter S och C kvar vid makten?

Varför sitter S och C kvar vid makten?

ttelaSå blev det då ytterligare en debattartikel i TTELA. Igår fredag publicerades mitt svar på Marie Dahlins (S) och Bo Carlssons (C) angrepp på Vänsterpartiet i TTELA den 3 oktober (se här).

På sätt och vis svarade jag redan samma dag, fast då var det här på bloggen. (Se här.) Efter några dagars betänketid tyckte jag att diskussionen var så viktig att jag skickade en nyskriven debattartikel till TTELA.

Det är som vanligt TTELA som har satt rubriken. Notera att TTELA av någon anledning har tagit bort citationstecknen när jag citerar ur en skrift från Sveriges Kommuner och Landsting. (De finns med här.)

===== marie_bosse2

Varför sitter S och C kvar vid makten?

Vänsterpartiet har ingen dold agenda tillsammans med moderaterna för att störta de styrande partierna i Vänersborg, som Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) vill göra gällande i sin debattartikel i TTELA förra måndagen. Vänsterpartiet kör alltid med öppna kort när det gäller vår politik och våra ställningstaganden. Och vi tittar alltid på sakinnehållet.

I omröstningarna om budgetarna för 2016 och 2017 så var förslagen från de borgerliga partierna till förväxling lika Vänsterpartiets. Varför moderaterna och de andra allianspartierna lade dessa budgetförslag som prioriterade verksamheterna får de svara för själva.  Vänsterpartiet har alltid prioriterat främst barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Det har vi gjort i alla år, och det gör vi fortfarande.

Budgeten för 2016 gav bland annat 16 miljoner kronor ytterligare till barn- och utbildningsnämnden och 15 miljoner kr till Socialnämnden jämfört med förslaget från socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet. Budgeten för 2017 gav socialnämnden drygt 20 miljoner, barn- och utbildningsnämnden 10 miljoner och några miljoner till kultur- och fritidsnämnden.

De styrande partierna har förlorat två budgetomröstningar i rad. Det brukar räcka med en förlust för att de styrande ska avgå. De har ju inte längre fullmäktiges förtroende. (Misstroendeförklaring saknas på kommunal nivå.)

Dessutom beviljade fullmäktige inte ansvarsfrihet för Bo Carlsson i hans roll som ordförande i räddningstjänstens kommunalförbund för 2015.

Ändå sitter Marie Dahlin kvar som kommunstyrelsens ordförande och styr med de oppositionella partiernas budget, som dessutom skiljer sig markant från hennes egna budgetförslag. Dahlin och Carlsson skrev ju till och med att oppositionens budgetar inte tar ansvar för kommunens långsiktiga utveckling.

Sveriges Kommuner och Landsting menar i en av sina publikationer att ett sådant här handlande kan tolkas som att ”de styrande partierna är mer intresserade av att klamra sig kvar vid makten än att på ett handlingskraftigt sätt styra kommunen” och att väljarna då kan bibringas uppfattningen att ”partiets maktposition är viktigare än kommunens utveckling.”

Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) borde passa på att använda TTELA:s spalter för att förklara varför de överhuvudtaget sitter kvar vid makten. Och varför inte samtidigt också försöka förklara för vänersborgarna varför de vill spara på gamla och sjuka, barn och ungdomar.

Stefan Kärvling
Vänsterpartiet

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: