Hem > betyg, Skola och utbildning > Plats 274 i SKL:s skolranking

Plats 274 i SKL:s skolranking

Så har då SKL:s ”Öppna jämförelser – Grundskola 2017” kommit. (Se här.) Den var inget rolig… Inte för Vänersborg. (TTELA skrev om den i torsdags – ”Här är kommunen som rasar i skolranking” – och i lördags – ”Brist på lärare sänker skolresultaten”.)

vanersborgs-kommun-logotypDet sammanvägda resultatet för elever i åk 6 och de elever som lämnade åk 9 i våras i de kommunala skolorna i Vänersborgs kommun placerade Vänersborg på rankingplats 274… Av 290 kommuner i Sverige. (När TTELA anger placering, plats 259, räknas fristående skolor, ex Fridaskolan, in i statistiken. Jag skriver bara om kommunala skolor.)katastrof

Plats 274!

Det är katastrof!

Placeringen är däremot ingen överraskning. Skolverkets siffror, som också redovisade elevernas kunskapsresultat, kom redan i september och de visade samma resultat (se ”Total kris i Vänersborgs skolor!”). Det som är nytt är att SKL rankar kommunernas resultat genom att jämföra dem.

Förresten, den ranking som Lärarförbundet gjorde tidigare i höstas, och som placerade Vänersborg på plats 221 i Sverige, utgick inte från resultaten år 2017, utan från resultaten år 2016. (Se ”Vänersborg tappar i skolrankingen!”.)

betyg3Betygsresultaten i våras sjönk kraftigt i Vänersborg jämfört med förra året. Det har lett till att Vänersborg har tappat 72 placeringar i SKL:s ranking sedan år 2016. Det torde var lite av ett negativt rekord.

Av de elever som lämnade grundskolan i våras, i Vänersborg, har bara 55,7% uppnått kunskapskraven i alla ämnen. Det är en minskning med 18%-enheter jämfört med året innan. Det betyder att nästan hälften av alla elever som gick ur åk 9 i Vänersborg inte hade ett fullständigt betyg.

SKL har också en siffra som visar ”samma sak”, men där nyinvandrade elever (som har varit i Sverige mellan 0-4 år) och elever med okänd bakgrund räknas bort. Då är det 37% av eleverna som inte hade ett fullständigt slutbetyg. Det är inte heller något att skryta med. Vänersborgs dåliga resultat kan alltså inte förklaras med att det finns många nyanlända i kommunen. Sedan måste vi också komma ihåg att många nyinvandrade elever är oerhört motiverade och de lär sig dessutom det svenska språket snabbt. Och så ska det väl i rättvisans namn också sägas att det finns många nyanlända även i andra kommuner.

skolverket_logga2Det genomsnittliga meritvärdet vet vi redan. Det är samma siffror som Skolverket redovisade. Vänersborgs meritvärde för 9:orna har rasat från 215 poäng år 2016 till 193,7 poäng i år.

obs2SKL redovisar också ett så kallat modellberäknat genomsnittligt meritvärde. Det betyder att man så att säga vill ha ett ”objektivt” värde – ett värde som liksom ”bortser” från elevernas sociala bakgrund. Det här är för att man ska kunna jämföra kommunerna på ett ”objektivt” sätt. Då tänker man sig att det här modellberäknade värdet borde Vänersborg ha om man tar hänsyn till dessa fyra faktorer: behov av ekonomiskt bistånd, nyinvandrade elever (0-4 år), föräldrars utbildningsnivå och kön. Vänersborg har då 20,8 poäng mindre än förväntat.

Det är mycket… Extremt mycket. Och detta förhållande är kanske det mest alarmerande av alltihop. Det modellberäknade värdet visar två saker. Det är inte elevernas sociala bakgrund som förklarar det dåliga resultatet och orsaken till resultaten i Vänersborg står att finna i – just Vänersborg.vanersborg

Om vi tittar på våra grannkommuners kommunala skolor så hamnade Trollhättan på rankingplats 89 (år 2015 låg Trollhättan på plats 227), Uddevalla på plats 186, Mellerud 246, Färgelanda 114, Lilla Edet 261 och Grästorp 128 (förra året rankades Grästorp på plats 2). Och Vänersborg alltså på plats 274.tystnad

Det Vänersborg kan trösta sig lite med är att betygsresultaten från åk 6 är bättre, även om det inte heller här är läge för några glädjerop.

Så här ser resultaten ut från Vänersborgs åk 6:

skl_2017_2

Resultaten tillhör varken de bästa eller de sämsta 25%-en i Sverige. Undantaget är kategorin ”Lägst betyget E i svenska”, som tillhör den sämsta fjärdedelen.

SKL:s ranking tar alltså även med åk 6 i det sammanvägda resultatet. Det kan tyda på att om SKL bara hade utgått från åk 9 så hade rankingplatsen varit ännu sämre.

Men…

karvlingVad beror då den låga rankingen, plats 274, och de dåliga kunskapsresultaten på? Vad är det som förklarar de sjunkande resultaten i just Vänersborg?

Det tål att fundera på. Återkommer…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: