Hem > M, profilklass, Skola och utbildning > "Rädda profilklasserna!"

"Rädda profilklasserna!"

Det är inte ofta det är demonstrationer i Vänersborg nu för tiden. Det är egentligen bara på första maj som 65-100 socialdemokrater traditionsenligt ger sig ut på gatorna.

Men idag var det en demonstration. Och den var större än sossarnas.

profildemo1

Det var ungefär 110 personer som deltog i demonstrationståget under parollen ”Rädda profilklasserna!”. Ytterligare ett antal människor slöt upp vid Gågatekrysset.

Det var framför allt elever med föräldrar från musikprofilen på Vänerparkens skola som deltog. Och några från bildprofilen, vilken också finns på Vänerparken. Jag undrar däremot om det var några elever och föräldrar från Silvertärnans idrottsprofiler… Jag tror knappast det. För övrigt var det några enstaka politiker i tåget, medan det såg ut som om de lärare från Vänerparken som ville visa sina elever sitt stöd samlades vid Gågatekrysset.

profildemo2

Nu är ju inte en demonstration riktigt tillfället att övertyga andra genom argumentation och debatt, men jag reagerade ändå på att det var väldigt mycket prat om att Vänersborg är en musikstad. För det har ju faktiskt inget med rektorernas beslut att göra. Rektorerna har, liksom lärarna, ett uppdrag från riksdag och regering – och i det uppdraget står det inte ett ord om att Vänersborg ska vara en musikstad.

De övriga argumenten kändes, demonstranterna må förlåta, lite mycket av ”egen-intresse” för att övertyga. Och det säger jag trots att jag vet att inga av de demonstrerande eleverna egentligen berörs av beslutet. (Det berör ju bara de elever som nu går i åk 6 och lägre.) Tyvärr lyser detta ”egen-intresse” också igenom i TTELA:s referat från demonstrationen… (Se ”Demonstrerade för att rädda sina klasser”.)

profil2Demonstranterna lyckades inte heller övertyga kritikerna (de som stöder rektorernas beslut att avskaffa profilklasserna) att de pratade för alla elever i Vänersborg. När de t ex menade att alla som söker borde och ska komma in i en profilklass så är argumentet uppenbart oriktigt. Ett viktigt syfte med färdighetsproven i samband med antagandet till profilklasserna är ju att ”sålla bort” de elever som inte har förutsättningar att gå i profilerna. Förutom då att också ett urval görs av de lämpligaste utifrån begränsningen av platser. Och denna begränsning har att göra med att det är svårt eller omöjligt att ha fler profilklasser – både av organisatoriska och ekonomiska orsaker. (Profilklasserna är som regel dyrare än andra klasser, särskilt musikprofilen.)

Det känns också som om det målas alltför mycket i svart och vitt. Och de två rektorerna, som det i praktiken gäller, framstår då definitivt som de ”illasinnade”. Varför är det ingen som vill tro och förstå att rektorernas beslut syftar till en bättre skola för alla? Varför tror man inte rektorerna om ”gott”?

Eller varför inte fundera på de argument som kritiker till profilklasser har fört fram, se t ex ”Mot profilklasser” och ”Vänersborgare för profilklasser”?

OK.

Vi har olika åsikter. Demonstranterna vill ha profilklasserna kvar, andra anser att rektorerna har fattat ett riktigt beslut. Det är som det ska vara, åsikter ska brytas och man kan respektera varandra och vara vänner ändå.

profildemo3Men jag vet inte vad kommunalrådet Gunnar Lidell (M) egentligen gjorde på dagens demonstration. Lidell gick upp och höll ett tal. Och det var inte som privatperson, om man nu kan vara det som kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, men det tror jag – utan som moderat politiker. Lidell var tydlig med att han talade som moderat politiker.

Gunnar Lidell, som inte är skolpolitiker, sa i sitt bejublade tal bland annat:

”Vi moderater anser att nog måste vi kunna fortsätta profilera oss med klasser, varför inte med hela musik- eller med profilskolor? Vi har fyra högstadieskolor i kommunen, rimligen borde dom kunna få profilera sig med olika inriktning. Fyra skolor, säg två profiler på varje skola, det ger 8 olika profiler i Vänersborg.”

Det är anmärkningsvärt att Lidell blandar sig i debatten och som politiker ifrågasätter ett beslut som är rektorernas och ingen annans. Naturligtvis kommer Lidell att svara att det gör andra också, t ex undertecknad bloggare. En av skillnaderna är dock att undertecknad bloggare enbart har uttalat sig som privatperson och inte som vänsterpartist. Det andra är att när jag anser att rektorernas beslut är riktigt så inkräktar jag inte på något sätt i rektorernas lagliga rätt att bestämma i frågan. När Lidell däremot kritiserar rektorernas beslut, så har han ju faktiskt ifrågasatt ett beslut som han enligt lagen inte har något att göra med. Det är liksom skillnad på ”ja/håller med” och ”nej/håller inte med” i det här fallet. Anser jag.

skriva3Gunnar Lidell (M) har säkert tänkt igenom detta ”dilemma” noggrant innan han gick upp på podiet. Vi får se vad han anför till sitt försvar. Jag tar nämligen för givet att Tove af Geijerstam (L), som är 1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, nu skickar en skrivelse till kommunfullmäktiges ordförande Lars-Göran Ljunggren och ber om hjälp. Precis som Lidells partikamrat Lena Eckerbom Wendel gjorde angående mig när jag skrev om ”Arne” på Nordkroken… (Se ”Man slutar aldrig att förvånas…”.)

Det är också tråkigt att Lidell använder argument som sprider okunskap. För vad Lidell än säger, så är det fortfarande inte organisatorisk och ekonomiskt möjligt att skapa så många profilklasser som han vill. Och vore det möjligt, så är det ändå rektorernas beslut. (Varför tror du förresten att det inte finns fler profiler Gunnar?)

Och när Lidell sa:

”borde dom kunna få profilera sig”

Så är det sakligt fel. Skolor får profilera sig – om rektorn så bestämmer. Redan nu.

Men det är fortfarande inget politiskt beslut…

segregationGunnar Lidell menade också att det fria skolvalet var väldigt positivt för att det leder till ökad integration. Här måste jag säga att all forskning visar på det motsatta. Det fria skolvalet med alla fristående skolor och profilklasser och –skolor leder till motsatsen – segregation. Det ser vi inte bara i Sverige, det ser vi också tydligt i Vänersborg.

Hur tänkte du Gunnar Lidell?

Det var några politiker som deltog i demonstrationståget, bland annat syntes en miljöpartist. Jag undrar om det är ok för S och C att MP försöker gå en egen väg i frågan…

sverigedemokraterna_brunÄven Ola Wesley från sverigedemokraterna demonstrerade för att profilklasserna ska vara kvar. Wesley är ledamot i barn- och utbildningsnämnden och i nämnden har han inte sagt ett ord om vad han tycker. Men en sak vet han, eller borde veta, profilklassernas vara eller inte-vara är ingen politisk fråga…

Det är också lite intressant att Wesley tycker att en dyrare idrottsprofil ska vara kvar på Silvertärnan, när han i årets budgetdebatt ville ta ett antal miljoner kronor ifrån, helt enkelt minska elevpengen för eleverna på, just Silvertärnan, därför att (se ”Sverigedemokraterna i budgetdebatten”):

”Du vet ju det med mångkulturalismen. Det är inte våran politik. Så. Så den tänker inte vi stötta.”

Det var en väl genomförd demonstration. Lugn och stämningsfull, med fin sång av musikeleverna från podiet. Men med tanke på Vänersborgs katastrofala placering i SKL:s skolranking i veckan, plats 274 (av 290), så känns diskussionen av profilklasserna inte som den mest prioriterade frågan just nu…

 1. Felix
  22 december, 2017 kl. 02:33

  Vad får dig att tro att miljöpartisten var där som representant för Miljöpartiet? Om personen inte hade något som skyltade om partitillhörighet så är det otroligt dåligt av dig att anta att personen var där som politiker och inte som privatperson. Dessutom, även om hen var där som politiker, vad får dig att tro att MP går en annan väg i frågan än C och S? Inget av de två partierna har uttalat sig i frågan. Vilda slutsatser du har dragit på grund av dina egna förutfattade meningar om de politiska striderna i VBG och jag förväntar mig att du är ärlig mot dina läsare genom att i något framtida inlägg förklarar att du var örättvis här.

 2. 17 december, 2017 kl. 17:42

  Vill tillfoga Runes kommentar en liten upplysning. I årskurs 1 Estetiska program i Vänersborg finns 9 elever, ytterligare 8 elever i inriktningen som kallas orkestermusikerprogrammet. Av dessa 9 elever kommer 6 från årskurs 9 från grundskolor i Vänersborg, varav 4 från Vänerparkens profilklass. I ”spetsvarianten” är 5 av 8 elever från Vänersborg, alla 5 kommer från profilklassen.
  Med andra ord, 9 elever från profilklassen musik valde att fortsätta musikutbildning på gymnasieskolan. Hur många elever som lämnade profilklassen åk 9 i juni 2017 känner jag inte till. Men långt fler än hälften valde annan utbildning än en fortsättning på musikprogrammet.

 3. Rune
  17 december, 2017 kl. 12:28

  Oj … vad Vänersborgskt detta blivit och vad synd att frågan att profilklasser/elitklasser/spetsklasser blev politik nu när moderaterna offentligt ger sig in i debatten och vill så att säga profilera sig. Undra om moderaterna kommer skriva denna vilja med två profilklasser på varje 7-9-skola i kommunen i sitt lokala valprogram om ett drygt halvår, kunna finansiera samt garantera att alla barn i grundskolan ges bra och likvärdig utbildning/utveckling även efter valåret 2018 ?
  Med ironi … kan man tänka vad bra att då kunna erbjuda hundratals fler barn att åka unik profilklasskolskjuts från dörr till dörr så som det är reglerat i skolskjutsreglementet i Vänersborgs kommun samt ha många extra lärarresurser med profilkompetens i klassen.

  Jag blir uppriktigt ledsen och frustrerad när enskilda profilklassföräldrar och nu även kommunalråd och moderatföreträdare driver inriktat högstadium som en politisk profilfråga.
  Beklämmande att ingen lyfter blicken till ”grannens ungar” i Vänersborgs kommun.
  När kommer nästa steg ? – att ex.vis profilera åk 4-6-klasserna i centralorten med diverse inriktningar som föräldrar tycker är viktigt för sina barn ?

  I Vänersborgs kommun är det jätteviktigt att det finns en bra likvärdig skola. ALLA barn i kommunen måste få likvärdiga livschanser att de vid gymnasievalet (som de gör av egen vilja) väljer den fortsatta studieinriktning eller yrkesinriktning de önskar.
  Om det nu är viktigt med musik … Låt då istället den kommunala musikskolan få ökade resurser att inspirera ALLA barn F-9 i hela kommunen så att de sedan med eventuellt eget intresse kommer välja gymnasieprogram med musik.

  Det är föräldrar som väljer profilklass 7-9 åt sina barn när de är 12 år och det är i huvudsak skolan som verkar vara det viktiga.
  Vid gymnasievalet är det ungdomarna själva som väljer inriktning på sin framtid.

  Inom idrotten är det nationellt och internationellt självskrivet och självklart att inte profilera eller toppa förrän vid 15-17 års ålder då individerna själva är mogna för egna val av idrott eller inriktning inom den idrott de utövar.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: