Hem > Demokrati, KS 2019 > Comeback i KS

Comeback i KS

På onsdag (30 jan) gör jag comeback i kommunstyrelsen. Som ersättare. Jag satt faktiskt med där, också som ersättare, för många, många år sedan. Jag fick hoppa in den 30 maj 2003 i stället för Jonas Ringqvist. Och sedan satt jag i kommunstyrelsen fram till slutet av december 2006.

Det var varken spännande eller utmanande att sitta i kommunstyrelsen på den tiden. Under hela perioden var det bara en fråga som föranledde debatt. Det var om ”den stora tavlan” i sammanträdesrummet. Den hade satts upp bakom ordföranden, och frågan gällde om tavlan prydde sin plats eller inte. Det blev en tämligen infekterad debatt… För övrigt minns jag inte att det var några diskussioner överhuvudtaget, sammanträdena var tråkiga och opolitiska tillställningar. Därför har jag egentligen inte heller traktat efter en plats i kommunstyrelsen. Förrän nu då.

Det ska bli intressant att se om det blir annorlunda denna gång. Jag tror det. Det finns tecken på att kommunstyrelsens nye ordförande Benny Augustsson (S) tänker söka bredare lösningar på många frågor. Och då måste det förstås diskuteras. Vi får väl se om Vänsterpartiet kan bli en del av denna process av möjligt samförstånd. Eller om kommunledningen, dvs S+C+MP, bara ska förhandla med minialliansen – M+L+KD har ju kommit överens med de styrande om årets budget…

Idag kom handlingarna för onsdagens sammanträde med kommunstyrelsen. Ärendelistan består av 17 punkter och det är sammanlagt 429 sidor som ska läsas in. Och det är det väl tänkt att även ersättare ska göra, trots att det bara är de ordinarie ledamöterna i kommunstyrelsen som får ett årsarvode på 32.604 kr, dvs 2.717 kr i månaden… (Se ”Politikernas arvoden”.)

Det är sanslöst! 429 sidor! Och lördagen som redan är bokad för ett årsmöte och en tur till Scandinavium, det är match mellan Indianerna och Djurgården. Och imorgon fredag, liksom måndag och tisdag nästa vecka, är ju vanliga arbetsdagar. Ärligt talat, när ska man hinna läsa 429 sidor?

Det här problemet (eller utmaningen som det brukar kallas i kommunen) har påtalats tidigare av Vänsterpartiet. Det är nämligen så att Medborgarpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet blir politiskt diskriminerade i Vänersborgs kommun. Så är det faktiskt.

Så här är det.

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) fick alla dessa handlingar (som idag sändes ut) utskickade redan torsdagen den 10 januari. I KSAU sitter representanter för S+C+M+KD+L (ersättare), dvs alla partier utom just MBP, SD och V. (Då tänker jag att MP får information från sina styreskamrater i S+C.) KSAU sammanträdde sedan på måndag den 14 januari. Idag, på eftermiddagen den 24 januari, kom utskicket inför kommunstyrelsens sammanträde på onsdag. Då har alltså de andra partierna haft handlingarna, de 429 sidorna, i två veckor!! Och handlingarna är, tror jag, desamma som de som lämnades till KSAU – med två små undantag, varav ett var ett ärende som KSAU beslutade omarbeta innan det gick till kommunstyrelsen.

Så här har det varit hela den förra mandatperioden, de demokratiskt valda partierna har haft olika förutsättningar att bedriva politiskt arbete. Därför lämnade Vänsterpartiet in en motion i kommunfullmäktige förra mandatperioden. I november biföll, hör och häpna, kommunfullmäktige enhälligt denna motion. Motionen gällde ”Lika villkor för representanter från alla partier”.

Men tydligen gäller inte beslut i fullmäktige längre…

Så det blir till att läsa handlingar närhelst man hinner fram till onsdag. Jag är inte säker på att det ens är möjligt. Och inte får jag något årsarvode heller – som de ordinarie ledamöterna…

PS. Lutz Rininsland (V) skriver på sin blogg om varför nästa sammanträde med kommunfullmäktige borde ställas in – se ”Inställt sammanträde?”. Dessutom publicerade Rininsland en blogg idag (25/1) om de olika villkor som partierna jobbar utifrån i kommunstyrelsen – ”Same procedure as last year”.

Kategorier:Demokrati, KS 2019
 1. rune
  25 januari, 2019 kl. 11:45

  Kul att du åter gör comeback i KS.
  Undra om ni i KS redan till detta sammanträde har fått begäran om tilläggsanslag från Kultur&Fritid pga extra kostnader i samband med Bandy VM eller om detta kommer till ett senare KS-möte.

  De redan beviljade extra pengarna om 230.000 kr är ju redan uppätna innan VM eftersom det i huvudsak skulle täcka utebliven Arena-hyra eftersom KS lovade IFK Vänersborg fri hyra under hela VM-tiden.
  Men nu har ju Bandy VM växt otroligt med hjälp av kommuens Kultur&Fritid förvaltning, evenemangsutvecklarna, Forum Vbg och Musikskolan. Nu är ju även hela Idrottshuset allokerat under pågående Bandy VM. Idrottshuset är förmodligen också gratis tillgång åt VM arrangörerna och Kultur&Fritid, vilket innebär ett hyresbortfall med ca 10000 kr/dygn, exkl. vaktmästeri, städ, sophantering, mm.
  Vem är arrangör av Svenska Hits ? … Har kommunen fått betala dem eller har Svenska hits fått betala för att uppträda?
  Jag var i VM-byn häromdagen på jobb och såg ett myller av kommun-fordon och personal, träffande en kompis inom Fritid-vaktmästeri som sa att de jobbat hysteriskt mycket senaste veckorna och de lånat in personal från andra enheter. Alla ombeds arbeta mycket för att göra Bandy VM lyckat.
  Sådant här får nog aldrig KS någon redovisning om, än mindre transparens till KF eller kommunens invånare. Här vilar ett tungt ansvar på kommunchefen hur han vill driva sin organisation gentemot förtroendet från folkvalda politiker och invånare.

  Fantastiskt roligt att kommunens lokaler används och att mycket folk finns i VM-byn som förhoppningsvis betalande publik men lite bitter eftersmak blir det eftersom kärnverksamhet blir lidande och eftersatt.
  En kommun bör inte driva evenemang, speciellt inte Vänersborgs kommun. Finns behov av personresurser från kommunen ska VM-arrangören (IFK) sköta detta strikt genom köpta tjänster där varje kommunanställd inklusive tjänstemän har ett pris per timma. En kommunanställd ska inte ”sponsras bort”.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: