Hem > Budget 2015, BUN 2014 > Vänersborg och undervisningskostnader

Vänersborg och undervisningskostnader

Det är inte klokt. Här sitter man lugnt och stilla och tittar på Rapport (3 april 2014) med en kopp kaffe i handen. Helt plötsligt lyser TV-bilden emot en… Ja, den riktigt stirrar en rakt i ögonen. Samtidigt borrar sig speakerröstens torra och kyliga konstaterande rakt in i hjärtat:

undervisningskostnad”Minst per elev, bara hälften så mycket, betalar … Vänersborg.”

Va’?! Kaffet skvalpar ut. En hetta sprider sig längs låret.

Är det så illa?

Över hela skärmen lyser namnet Vänersborg – bland de 5 kommuner i Sverige som har minst i undervisningskostnad per elev…

Rapport intervjuar skolverkets generaldirektör Anna Ekström, som säger:

”I praktiken spelar förstås pengarna roll. … allt annat lika … där man lägger mer pengar på skolan, så kan man få bättre resultat och bättre undervisning.”

Generaldirektören pratar klartext. Om något som alla pedagoger och andra verksamma i skolan i och för sig redan vet.

Nyhetsinslaget handlar om att kommuner satsar väldigt olika mycket pengar på undervisningen. Det finns kommuner som bara satsar hälften så mycket som de kommuner som satsar mest. Vänersborg hör alltså dit… Till de som satsar minst pengar på undervisningen…

annaekstromGeneraldirektör Ekström fortsätter:

”Om jag vore kommunpolitiker i en kommun som gav väldigt lite resurser till skolan och också hade svaga resultat. Då skulle jag se det som mitt riktigt stora ansvar. Jag skulle inte sova gott på nätterna förrän jag såg till att jag hade bättre koll på mitt resultat och en resursfördelning som jag kunde stå för.”

”inte sova gott på nätterna”…

Det är ord och inga visor. Men generaldirektören vet vad hon pratar om. Och märk väl – generaldirektör Anna Ekström är inte medlem i Vänsterpartiet i Vänersborg!

Men generaldirektören säger ändå det som Vänsterpartiet i Vänersborg har sagt vid varenda budgetdiskussion i kommunfullmäktige och Barn- och Ungdomsnämnden de senaste mandatperioderna:

”Skollagen är inte förhandlingsbar. Du kan inte åsidosätta delar i läroplanen för att du inte tycker att du har råd som kommunpolitiker.”

Jo då. I Vänersborg kan politikerna…

I juni ska kommunfullmäktige fastställa budgeten för 2015. I minialliansens – Moderaternas, Folkpartiets och Kristdemokraternas – förslag finns inte en krona mer till undervisningen i grundskolan jämfört med i år.

Det kommer att bli ett hett valår. Med eller utan kaffe.

Kategorier:Budget 2015, BUN 2014
 1. Roy Andersson
  4 april, 2014 kl. 22:14

  Glöm aldrig fakta: Arenan har aldrig varit uthyrd. Hyran är en halv miljon i veckan. Däremot har den varit utlånad. I flera år! Uthyrarna har missförstått sitt verkliga uppdrag, enligt vad som sas när pengarna beviljades. Uthyrare skall ordna evenemang som täcker så mycket av kostnaderna att idrotten inte överbelastas. Loppisen låser Arenan en vecka. Och var är halvmillen i hyra? Dom som har lön varje månad har inte fått rätt instruktioner. Uppdraget är att ta in hyror och om det inte görs så är det skäl till uppsägning. Gör jobbet eller försvinn. Tänk att det enkla ofta är så svart att fatta!

 2. Pontus
  4 april, 2014 kl. 19:34

  Finns många själ att byta kommun eller flytta gränsen.

  Om man river arenan då frigör man hela driftkostnaden och slipper ”bygga klart den”. Dessutom kan man ha råd med både skolmat, böcker och nya duschar i idrottshuset.

  Hörde att det är fullt varje dag i restaurangen i arenan liksom arenan som helhet. Dagen var 1 april.

 3. Roy Andersson
  4 april, 2014 kl. 18:46

  ”Jodå, i Vänersborg kan politikerna”. Visst. Felet syns direkt om vi gör en jämförelse med Melleruds kommun och deras politiker i Byggnadsnämnden (motsvarande) efter Sunnanåskandalen. Om Skolinspektionen hade ett lagutrymme för att politiker som inte följde lagen genom resurstilldelning eller på annat sätt skulle tas till Tingsrätten och dömas för brottslig handling så skulle detta problem inte finnas. Det håller inte att lagstiftaren först säger vad som skall göras och sedan inte gör frågan komplett genom att säga vad påföljden blir om någon INTE gör vad lagen kräver. Ungefär som att det är förbjudet att gå mot röd gubbe, men om du lika fullt går mot röd gubbe så händer ingenting.
  ”Land skall med lag byggas”, visst men Den Onde skall ta den som inte följer lagen!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: