Hem > Allmänt Vänersborg > Tjänstetillsättningar i Vänersborg

Tjänstetillsättningar i Vänersborg

reklamI förra veckan fick Håkan Alfredsson tjänsten som kultur- och fritidschef. Det var på alla sätt och vis ett bra val. Det är inte frågan om något annat. Håkan Alfredsson är en mycket engagerad, erfaren och kompetent person. Men när det finns chefstjänster och andra befattningar som ska tillsättas anser jag att kommunen alltid måste följa en viktig och tydlig princip: Tjänsterna ska utannonseras externt.

Alltid.

Kommunen måste annonsera i tidningar med ett stort spridningsområde, t ex GöteborgsPosten och facktidningar samt inte minst via Arbetsförmedlingen. Det här är oerhört viktigt både rent principiellt och rent praktiskt. Och det framför allt av två skäl.

Ju fler personer som upptäcker en annons, desto större är chansen att duktiga och kompetenta yrkesmänniskor söker befattningen. Och är det något som Vänersborgs kommun vill ha och behöver så är det kvalificerat folk.

Lika självklart är det att utannonsera tjänster utanför kommunhusets väggar av ett helt annat skäl.

Det vore förödande för en kommun om andra kvalifikationer än kompetens avgör vem eller vilka som får olika tjänster. Det vore förödande om tillsättningar av tjänster sker på grund av personliga relationer och/eller släktskap. Det får helt enkelt inte förekomma.

misstanksamDet här är faktiskt så viktigt att det inte ens får finnas någon som helst anledning att tro att det här skulle vara fallet. Blotta misstanken om att personliga band avgör vem som ska få en befattning eller inte vore förödande!

Med andra ord, kommunen måste ha ordentligt på fötterna när chefer och andra personer anställs. Och särskilt om det finns vänskap eller till och med släktskap med i bilden…

Håkan Alfredsson är känd av alla. Han har arbetat i kommunen i många många år… Det var inte bra att tjänsten som kultur- och fritidschef inte utlystes.

Men ytterligare en tjänst har nyligen tillsatts – en tjänst som IT-strateg…

IT-strategen i Vänersborgs kommun ska:

”delta och tillsammans med IT-chef och kommunledning organisera, samordna och driva arbetet med att öka användandet av de verktyg som tillförts. Du förväntas ta ansvar för kommunens satsning gällande e-förvaltning där vi vill möta invånarnas och verksamheternas behov.”

Det är en mycket kvalificerad tjänst, lönen för IT-strategen är satt till 57.000 kr/mån i 2015 års löneläge. Och vi pratar självklart om en ”tillsvidare-tjänst”.

it_annonsTjänsten som IT-strateg annonserades internt en vecka (141007-141014) i kommunens personalsystem Heroma självservice och på kommunens intranät. Annonsen hängdes också upp på anslagstavlan i kommunhusets entré under lediga tjänster.

I Heroma och på intranätet…

Ingen som inte redan är anställd i och av kommunen har den minsta chans att upptäcka denna annonsering. Eller som har ”kontakter”… Och hur stor är sannolikheten att någon utomstående ska upptäcka en annons på en anslagstavla i kommunhusets entré…?

Hur många sökte då tjänsten som IT-strateg? Självklart. En enda person…

Det var endast en sökande till tjänsten och det var naturligtvis också han som erhöll jobbet. Det var denne ende sökande som anställdes av kommundirektör Ove Thörnkvist.

broderPersonen som anställdes av kommundirektören – som IT-strateg – är IT-chefens bror.

Personen, brodern, är helt säkert en mycket duktig och kompetent person. Precis som andra personer som kommundirektören har tillsatt de senaste åren. Men det bör inte gå till på detta sätt.

Jag skrev därför till kommundirektör Thörnkvist och ställde några frågor:

 • ”Varför lät man inte tjänsten som IT-strateg annonseras i tidningen och via Arbetsförmedlingen för att på så sätt hitta den mest kvalificerade kandidaten?
 • Tycker du inte att det är känsligt att anställa nuvarande IT-chefens bror om inte en regelrätt rekrytering har föregått denna anställning?”

Kommundirektör Thörnkvist svarade mig ganska snabbt – och kortfattat:

”Jag har annonserat på rätt sätt och hittat rätt person för tjänsten.”

Jag ifrågasätter inte att personen är rätt person för tjänsten, men jag tyckte ändå inte att kommundirektörens svar var särskilt tillfredsställande. Jag försökte därför en gång till – och skrev:

”Bra, då kan det ju inte vara något problem att svara på frågorna.”

Nu har två dagar gått sedan jag skickade denna fråga och kommundirektören har fortfarande inte svarat. Jag antar att kommundirektören inte har mer att tillföra i frågan.

 1. Daniel
  14 november, 2014 kl. 23:57

  Detta är synnerligen intressant läsning!

  Vänersborgs kommun har alltså nyligen anställt Sveriges sannolikt i särklass dyraste kommunala IT-strateg! Medellönen för IT-strateger i kommunal tjänst ligger kring 36.000 kronor enligt lönestatistik.se. (Sökning på SCB:s hemsida ger liknande siffror). Den allra högst avlönade kommunala IT-strategen på lönestatistik.se ligger på 48.000:-.

  Jag hoppas verkligen att du får svar på dina frågor till kommunchefen! Även jag skulle gärna vilja veta varför denna unikt högavlönade tjänst tilldelades en kommunanställds bror utan extern annonsering. (Bara jag känner till ett flertal personer som är kvalificerade och kanske också skulle ha varit intresserade av tjänsten.)

  Jag skulle dessutom bra gärna vilja veta hur man resonerar när man, i så pass liten kommun som Vänersborg, väljer att lägga sig mer än 20000:-/månad över landet i genomsnitt på denna typ av tjänst.

  Stort tack Stefan för att du informerat om detta!

 2. Medborgare
  12 november, 2014 kl. 11:21

  Jag tycker att Stefan frågor är värda att upprepa:

  Varför lät man inte tjänsten som IT-strateg annonseras i tidningen och via Arbetsförmedlingen för att på så sätt hitta den mest kvalificerade kandidaten?

  Ove Törnqvist – tycker du inte att det är känsligt att anställa nuvarande IT-chefens bror om inte en regelrätt rekrytering har föregått denna anställning?”

  Tyvärr kommer väl även detta att ”blåsa över” och så lallar man på som vanligt, man knyter näven i fickan en stund och sedan är det dags för något annat.

  Dock – i min bok har jag noterat 1 stort minus för Kommunchefen Ove Thörnquist. Ditt agerande i denna fråga har varit oproffesionellt! Du har inte koll på vilken kompetens du behöver rekrytera och du har låtit dig duperas att handla oetiskt samt att betala på tok för mycket i lön. Ett slöseri med våra skattepengar och ytterligare en spik i den kista som byggs runt medborgarnsas förtroende för Vänersborgs kommuns ledande politiker och tjänstemän.

  Detta sätt att handla signalerar som så många gånger tidigare GUBBVÄLDE! Ove, det är ingen bastuklubb du leder även om det kan verka så på ditt agerande!

 3. 11 november, 2014 kl. 22:18

  Är inte det ett ganska olagligt förfaringssätt? Och nepotism/svågerpolitik, förstås …

 4. brålandabo
  11 november, 2014 kl. 21:14

  Denna blogg bekräftar bara ryktet om Vänersborgs kommuns rekryteringspolicy. Man ska känna någon för att bli erbjuden en intervju :(
  En offentlig verksamhet såsom en kommun, Vänersborgs kommun i synnerhet, borde annonsera ALLA sina vakanser offentligt för att få ett brett urval. Först då får man rätt person på rätt plats. Det har näringslivet förstått, se bara på alla ”jobbsajter” sedan 10 år tillbaka.

  Och Vänersborgs kommun egenpåhittade skall-krav på högskola och universitet för alla som söker tjänstemanna-tjänst hör inte hemma i annonserna i Vänersborg.
  Vänersborgs kommun behöver snarast en omarbetad rekryteringspolicy och process, om nu kommunledningen vill.

  Apropå IT-strateg …. finns det många IT-strateger inom kommunen ? … eller vad hände med IT-Strateg-annonsen som kommunchefen lade ut mellan 2013-06-29 och 2013-07-11 och som hade referensnummer KS 2013/254 ?

 5. Roy Andersson
  11 november, 2014 kl. 20:39

  Fel att tala om ”rätt” person när man aldrig träffad alla dom som BORDE ha fått chansen att söka tjänsten.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: