Hem > BUN 2015, BUT 2015 > Från BUN/BUT 8 juni (1/2)

Från BUN/BUT 8 juni (1/2)

Idag hade Barn- och Utbildningsnämnden sammanträde. Efter att sverigedemokraten Ola Wesley blivit vald till justerare, så redogjorde ordförande Mats Andersson (C) för några nyordningar.

yrkande2Ordförande Andersson menade att eftersom yrkanden ska finnas med i protokollet, så måste de lämnas in skriftligt i så god tid som möjligt. Andersson menade att eventuella motiveringar i ”snabba” yrkanden (om någon kommer på ett yrkande under mötet) får strunta i dessa och istället får lämna en protokollsanteckning. Jag undrade då om han automatiskt godkände alla sådana protokollsanteckningar. Protokollsanteckningar ska nämligen enligt arbetsordningen godkännas av ordförande.

”Nej”

Sa ordförande.

reservation2Jag blev nog inte riktigt klok på den nya ordningen – om den typ inkräktar på demokratin eller inte. Jag får väl så småningom försöka få klarhet i hur ordförande Andersson har tänkt, om det nu inte framgår av protokollet. Vilket det borde göra. Tills vidare så får jag inrikta mig på att skriva reservationer om ordförande och jag inte blir överens. Som rutinerad vänsterpartist har jag en viss vana på det… Typ.

butJag undrade på mötets början om BUN:s förkortning. Ordförande hade blivit tagen på sängen över ”förkortningsbytet”. Nämnden fick dock en förklaring. På grund av tekniska skäl så måste nämndens namn i IT-systemet, som diariet hör till, byta förkortning för att inte blandas ihop och ”krocka” med den ”gamla” Barn- och Ungdomsnämndens förkortning. Därför förkortas den ”nya” Barn- och Utbildningsnämnden numera BUT internt i systemen. Utåt, mot allmänheten, ska nämnden även i fortsättningen heta BUN. Som vanligt alltså…

Så vilken förkortning ska jag använda i min blogg? Men det kunde jag ju inte fråga. Det är ju liksom ingen nämndsfråga…

BUN… BUT… BUN/BUT… BUT/BUN…

Det känns komplicerat…

information3Nämnden fick mycket information idag.

Först ut var en information om det systematiska kvalitetsarbetet. BUN/BUT fick bland annat reda på att:

  • personaltätheten har ökat något på grundskolan fram till 2013. (Notera året.)
  • personalomsättningen är hög.
  • det är dåliga siffror från eleverna om arbetsro på lektionerna
  • föräldrarna tycker att det är för stora grupper i förskolan
  • inga bra kunskapsresultat i åk 9 (det sk Salsa-talet)
  • stor skillnad i måluppfyllelse mellan och inom skolor
  • vikande resultat i SKL:s ”Öppna jämförelser”
  • avsaknad av långsiktighet i ekonomin

Det var mycket som var mindre positivt och smickrande. Men trots detta, trivs en stor majoritet av barnen och eleverna i Vänersborgs förskolor och skolor. Det kan vara bra att ha i minnet.

utmaning2Men det är väl ingen tvekan om att BUN/BUT, och kommunen, står inför stora utmaningar – för att höja kvaliteten. Istället tvingar de styrande socialdemokraterna, centerpartisterna och miljöpartisterna nämnden att prata om nedskärningar i verksamheterna…

Nämndens 1:e vice ordförande Tove af Geijerstam (FP) uttryckte en oro över att budgetsamtalen:

”inte leder oss närmare en gemensam verklighetsbild med de som styr.”

Nämnden fick också höra om det framgångsrika arbetet med ökad skolnärvaro som bedrivs. Personal från det relativt nyinrättade sk mobila skolteamet var på mötet och berättade om sin verksamhet och om hur teamet arbetar.

motion3Vänsterpartiet hade som bekant lämnat en motion om att nämnden skulle uttala sin mening och vilja att inga skolor i Vänersborg deltar i försöksverksamheten att införa betyg från åk 4. (Se här. Själva motionen kan du läsa här.)

Det blev ingen diskussion. Ingen verkade vilja ta ställning. Därför begärde jag votering, då måste ju ledamöterna visa vad de anser. Motionen avslogs med 9-2. Endast välfärdspartiets representant, och jag, röstade mot betyg i åk 4.

Det blev mer information. Det handlade om tillsynen på fristående förskolor. Och naturligtvis finns där brister, precis som i den kommunala verksamheten. Men vad jag förstår så vill förskolorna ifråga avhjälpa alla brister, och utvecklas.

pengapase2Jag passade på att ta upp en fråga i sammanhanget som jag, liksom ordförande, har fått till oss från anställda på dessa förskolor. Och det är att hyreskostnaderna ingår i barnpengen till de fristående förskolorna . (Den uträknas som ett snitt på kommunens hyreskostnader.) Problemet för de fristående förskolorna är att barn som ska börja skolan på hösten säger upp sin plats före sommaren och de nya barnen vill inte ha plats förrän efter sommaren. Då går det några månader på sommaren med färre barn – och elevpengen sjunker. Samtidigt som hyran är densamma…

sammantrade6Några ledamöter visade förståelse för problemet, andra inte. De flesta höll tyst och tjänstemännen menade att de följde lagarna. Och det gör de helt säkert. Men barnen är ju så att säga kommunens barn även om de inte går på kommunala förskolor. Och bör ha samma förutsättningar som alla andra.

Jag vet inte vad som kommer att hända i frågan, men jag har en känsla av att ordförande, trots en viss motvilja, ändå tittar en gång till på detta. (Vänersborgs fristående förskolor drivs inte i vinstsyfte, kanske med ett undantag.)

Strax är det ett nytt politiskt möte, dock inte med barn- och utbildningsnämnden. Jag får fortsätta referatet imorgon…

Kategorier:BUN 2015, BUT 2015
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: