Hem > Hamnar > Hamnen i Vargön: Historien upprepar sig

Hamnen i Vargön: Historien upprepar sig

historien_upprepasHistorien upprepar sig.

Som ett eko från S Anders Larssons fornstora dagar som ordförande i Vänersborgs kommunstyrelse, så skäller Vänersborgs nuvarande ordförande i kommunstyrelsen på samma sätt på en av landets socialdemokratiska ministrar. Och då som nu handlar det om Vargön Alloys och elektriciteten.

arg_manS Anders Larsson (S) skällde på statsminister Göran Persson (S) för att han höjde energiskatten. Det var ett hot mot Vargön Alloys tyckte S Anders Larsson. Det behövdes, och behövs, nämligen mycket elenergi i Alloys förädlingsprocesser och Perssons förslag hotade företagets existens. Det försökte ”stadsminister” Larsson få statsminister Persson att fatta.

Marie Dahlin (S) ser också ett stort hot mot Vargön Alloys. Och därför skäller även hon på en minister – på energiminister Ibrahim Baylan (S). Vad Marie Dahlin ser för hot mot Alloys existens är jag dock inte riktigt säker på, men hon avkräver i varje fall ett besked från ministern om framtidens energiproduktion. Marie Dahlin tycks nämligen vara orolig för att det ska bli akut brist på elektricitet i Sverige. Eller att elpriserna ska höjas så att de inte blir konkurrenskraftiga med omvärlden. Och det skulle, som sagt, hota Vargön Alloys.

persson_larssonGöran Persson svarade S Anders Larsson med ett pekfinger i Larssons mage. Vi får se om Baylan svarar Dahlin på samma sätt… Om han nu ämnar komma till Vänersborg.

I dagens läge råder det i varje fall ingen brist på el för Vargön Alloys. Det är inte heller några prisproblem – även om ett företag som Alloys naturligtvis vill ha lägre produktionskostnader… Vilket företag vill inte ha det? Å andra sidan är el-priserna bra mycket högre i Turkiet, där Alloys ägare kommer ifrån.

Att Vargön Alloys precis som många andra företag är oroliga, med rätt eller orätt, inför en framtid då kärnkraften successivt läggs ner och elproduktionen ersätts med t ex vindkraft, som kan få produktionen och därmed priserna att fluktuera beroende på väder och vind, är väl ändå ett litet annat problem än frågan om en hamnflytt…? Eller är Marie Dahlins debattinlägg i TTELA igår måndag (artikeln är för övrigt också undertecknad av Tonnie Andersson, IF Metall) ett inlägg i kärnkraftsdebatten? Vill Dahlin helt enkelt slå ett slag för att kärnkraften ska byggas ut?

debattDen här diskussionen har, som jag ser det, inget att göra med en hamn i Vargön. Som Marie Dahlin av någon anledning vill göra gällande. Och som jag tror ändå är själva syftet med debattartikeln.

Naturligtvis är det viktigt för Vänersborgs kommun och Vargön att det finns arbetstillfällen på Vargön Alloys. Självklart! Men inte ens transporterna till Vargön Alloys har speciellt mycket att göra med en hamnflytt. Vargön Alloys skeppar nämligen den absolut största delen av sitt gods via hamnen i Uddevalla. Så när Marie Dahlin skriver i debattartikeln:

”För Vargön Alloys är det en stor fördel om in- och utskeppningen flyttas och läggs i direkt anslutning till fabriken.”

Så är det en sanning med mycket stor modifikation.

fartyg2Stora fartyg anlöper nämligen hamnen i Uddevalla med koks och malm, medan mindre båtar med legeringar från Alloys ut i världen kan åka på Göta älv. Och så kommer det att vara i framtiden också – hamn i Vargön eller ej. Det har helt enkelt att göra med att det kan komma betydligt större fartyg till Uddevalla än vad som kan gå i Göta älv. Fartygen till Uddevalla kan vara upp till 50.000 ton, medan fartygen uppför Göta älv är på max 4.000 ton… Det är alltså inte hamnen i Vänersborg eller Vargön som är problemet för Alloys, det är älven.

Nä, är det något som påverkar Vargön Alloys på kort och medellång sikt så är det konjunktursvängningarna. Just nu är det en lågkonjunktur i stålbranschen och Alloys räknar med några tuffare år framöver. Men det har inget med en hamn i Vargön att göra!

hamnflyttSå även på denna punkt försöker Marie Dahlin hitta argument för en hamnflytt – fast argumenten inte finns eller är oerhört tunna och svaga. För det är det som hennes debattartikel handlar om – att flytta hamnen till Vargön.

Och för att hitta argument så griper Dahlin efter ytterligare ett halmstrå. Hon skriver:

”För att minska transporterna av gods från Vänersborgs hamn till Vargön Alloys finns planer på att flytta hamnen till Vargön.”

”Minska transporterna”?

Det anlöper i genomsnitt högst två båtar i månaden till hamnen i Vänersborg. År 2013 var det 24 anlöp (på hela året!), år 2014 var det 12 anlöp och år 2015 var det 22 anlöp. Och då skulle ”godset” från ”alla” dessa båtar inte ens till Vargön Alloys. Siffran står för det totala antalet anlöpande båtar till Vänersborgs hamn, ”all inclusive” så att säga.

Det vore t ex bättre för både Alloys och miljön om den halva miljarden, som Marie Dahlin och de styrande partierna (S+C+MP) vill lägga på en hamnflytt, används till att bygga en ”direktjärnväg” från hamnen i Uddevalla till Vargön Alloys…

mystiskMarie Dahlin presenterar ytterligare ett argument för att flytta hamnen till Vargön. Och då kopplar Dahlin på ett obestämt och nästan mystiskt sätt samman Vargön Alloys och ny industri med regeringens energipolitik och skriver:

”… Vargön Alloys [är] den starka motorn, men där finns en stor osäkerhet om framtiden när det gäller energiproduktion. … En hamn i Vargön skulle dessutom ge ytterligare styrka åt planerna på att etablera ny industri i området. … Den utredning som pågår om Vargön Innovation visar att det finns goda möjligheter att skapa nya produkter.”

Hade dragningskraften från Vargön Alloys för att locka till sig andra industrier varit så stor som Dahlin tycks tro, så hade det redan funnits andra industrier i området. Alloys har ju legat där det ligger några år nu… Det har gjorts flera utredningar, som visade hurold_man3 industriområdet i Vargön ska växa. En av de första gjordes väl för övrigt av en av S Anders Larssons nära bekanta – och den var väldigt dyr…

Men åren går – och ingenting händer på området.

wargon1Marie Dahlin har hur som helst bestämt sig för att det är bra att flytta hamnen från Vänersborg till Vargön – oavsett kostnad. Och då gäller det att gripa efter minsta halmstrå som kan tänkas tala för en hamnflytt. Och anledningen till att debattartikeln kom precis nu är inte heller svår att räkna ut. Det gäller att blanda bort korten, det gäller att få folk att glömma – misslyckandet med att förstärka kajen i Vargön, som TTELA skrev om i förra veckan.

Det har visat sig att inte ens det ”lilla problemet” med kajförstärkningarna har gått som det var tänkt. Det blir mycket dyrare än beräknat…  20 miljoner kronor var avsatta för arbetet, men det räcker inte. Så därför har samhällsbyggnadsnämnden avbrutit arbetet…

Det var som den gode Murphy hade Vänersborg i tankarna när han formulerade sin lag:

”Om något kan gå fel kommer det förr eller senare göra det.”

bridge2Det vi vet hittills om förutsättningarna för att en hamnflytt ska vara möjlig har gått galet. Förutom kajen, så blir det som det ser ut nu en låg bro i Göteborg. Och det händer inget med beslut om nybyggnationer av slussarna i älven. Även om dagens TTELA och Bo Carlsson som vanligt vill sprida en i nu-läget ogrundad optimism.

Och sjöfarten till Vänersborgs hamn ökar inte… Och inga industrier har växt upp i området…

Och då har vi ändå en del problem kvar med en eventuell hamnflytt till Vargön:

Sanering, muddring, fartygen och järnvägsvagnen på botten, grundet (grynnan) i hamnområdet som måste sprängas bort, nya järnvägsspår… Kanske har frågan om gator och avlopp lösts, i varje fall till viss del – för en kostnad av drygt 22 miljoner kronor…

Det finns helt enkelt inga argument i nu-läget för att Vänersborgs kommun ska investera mellan 300 och 500 miljoner kronor för att flytta hamnen till Vargön. Allt som finns kvar är önsketänkanden och fromma förhoppningar. Tyvärr kan dessa drömmar bli tillsluss mardrömmar för Vänersborgs skattebetalare…

Tänk bara, hemska tanke, om Vänersborgs kommun flyttar hamnen till Vargön och riksdagen beslutar att inte bygga nya slussar…

.

PS. Och som svar på en läsarfråga, det är 10 km till hamnen i Trollhättan…

Kategorier:Hamnar
 1. Jenny
  5 april, 2016 kl. 22:43

  Är det Sanden man vill åt för att bygga centrum och bostäder så får man det ”gratis” (läs utan kostnaden för en ny hamn i Vargön) om det inte byggs några slussar. Då borde hamnen i Vänersborg automatiskt läggas ner och området blir tillgängligt.

 2. Pontus
  5 april, 2016 kl. 22:11

  Brukar inte såna här etableringar och förberedelser ske i hop med det företaget som ”lovar” att etablera sig. Är ju vansinne att göra i ordning en hamn som kanske saknar de saker som den som ska använda hamnen vill ha. De kranarna i nuvarande hamn står ju inte där för att ett kommunalråd på 1950-talet ville locka hit tygladan. De står där för att någon behövde dem. Kan inte fatta att Sossar m.f.l. ska behöva uppfostras av Vänsterpartiet i såna här frågor. De kunde sånt här förr.

  En sägen sa att Stalin beordrade en fabrik att göra skruv för 5 ton stål. Då gjorde arbetarna en skruv som vägde 5 ton. Det är så här som S. Anders, G. Ljungren, Bo Carlsson, och Dahlin jobbar. Jag vet inte om sägnen om Stalin är sann men jag tror på den om Vänersborg. Jag tror även att jag har hört något om ”slit och släng” samhället där saker har jävligt dålig kvalitet men bra lönsamhet första kvartalet.

  När Vattenfall började producera EL i Trollhättan så köpte dem mark av bönderna på stallbacka och sålde till industrier för att de skulle etablera sig och använda vattenfalls EL och således fick vattenfall kunder. Kommunen Trollhättan byggde inte vattenkraftverken för att företagen skulle komma. Kommunen ska syssla med det som den är skapt för: Bostäder, omsorg, vägar, utbildning, goda levnadsförhållande för invånarna. En fungerande och attraktiv kommun lockar även företag. Det är människor som driver företag.

  Kommunen ska väga skattepengarna i kommunen totalt. Det finns inte olika påsar och säckar. Det finns bara skattekronor och de ska behandlas som ens egna. Kommunen ska inte köpa lotter. Det är ett missbruk och då ska kommunen på behandlingshem för att botas.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: