Hem > Näringsliv, Ursand > Företagsklimatet – och Ursand

Företagsklimatet – och Ursand

naringslivSvenskt Näringsliv är en arbetsgivarorganisation som företräder privata företag. Varje år rankar denna organisation företagsklimatet i de svenska kommunerna. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Den senaste rankingen (2016) byggde till stor del på en enkätundersökning till företagen. Och det var särskilt intressant, eftersom åsikterna då kom direkt från källan, från kommunens egna företagare.

vbg_loggaVänersborg hamnade på plats 243 av totalt 290 kommuner. (Se här.) Det var ett bättre resultat än jämfört med året innan. Då rankades Vänersborg på plats 267. Fast egentligen är det ett tämligen uruselt resultat… Vänersborg behöver företag, och företagare, för att bli en attraktiv arbets- och boendekommun. Finns det något som är viktigare för en kommun som vill utvecklas än att det skapas sysselsättning? Och företagen behöver stöd av kommunen för att kunna verka… Det är inte bra, snällt sagt, att företagarna ser så negativt på kommunen (som företagarkommun).

frukostforumDet finns personer som arbetar med företagarna i kommunen. På kommunens näringslivskontor (se här) kan företagare få hjälp med det mesta i informationsväg och kontoret håller regelbundet träffar, t ex frukostforum, med kommunens företagare. Men det är nog inte riktigt detta som företagarna är negativa mot. Tvärtom, jag tror att både Näringslivskontoret och träffarna är mycket uppskattade. Tittar man på rankingen är det annat som Vänersborgs företagare reagerar på.

betyg4Företagarna ger dåliga betyg inom kategorierna attityder till företagande, både från tjänstemän och politiker, men också från allmänhet och skola, samt service till företag. Det säger kanske inte så mycket, men tittar man på hur företagarna tycker att kommunen kan förbättra företagsklimatet så får man lite mer kött på benen.

De åtgärder som de flesta företagare tycker att kommunen kan bli bättre på är att stimulera nyetableringar och att handläggning blir snabbare. Och här tror jag att företagarna till stor del ”zoomar in” byggnadsförvaltningen… För det här med bygglov och handläggning är något som jag tror att de flesta politiker har hört talas om i sina kontakter med företagare. Senast nu i helgen fick jag fick ett exempel på detta. Och exemplet kommer från platschef Daniel Aronsson på Ursand.

ursand_resort_campingDen 13 december 2016 gav byggnadsnämnden både bygglov och startbesked för att utvidga Ursands camping med ca 30.000 kvm. Det var i enlighet med detaljplanen. I samband med startbeskedet bestämde också byggnadsnämnden att kontrollplan skulle fastställas och att utstakning krävdes. Enligt platschefen beställdes utstakningen av kart- och GIS från kommunen den 16 december och utfördes dagen efter.

Den 17 februari (2 månader senare) hörde byggnadsförvaltningen av sig igen och efterlyste en kontrollplan. Här står ord mot ord, den kontrollansvarige på Ursand skrev nämligen att en sådan redan var inskickad. Hur som helst, planen skickades in igen…

sentDen 2 mars (2 veckor senare) kom ytterligare ett mail från kommunen till Ursand. Byggnadsförvaltningen bekräftade att mailet från den kontrollansvarige nu hade kommit fram. I samma mail så skrev byggnadsförvaltningen också att måtten från utstakningen behövde kompletteras. Och denna begäran kom alltså mer än 2 månader efter att utstakningen gjordes den 17 december… Om vi tänker oss att denna komplettering görs typ denna vecka, så skulle ett besked om godkännande av kompletteringen (om den nu skulle bli godkänd) kunna lämnas i mitten på maj, om samma tempo hålls… Och då torde det vara lite sent för Ursand att genomföra sina planer innan campingsäsongen börjar…

Med det här lilla exemplet kanske man bättre kan förstå att företagarna i Vänersborg har kritiska synpunkter på kommunens handläggningstider… För även om det är så att kommunen inte bryter mot några lagar så är det inte på ett sådant här sätt som den hjälper företagare i kommunen att verka i Vänersborg och att utveckla kommunen.

motion3Pontus Gläntegård (V) lade för övrigt en motion i byggnadsnämnden förra året om att förbättra servicen. Han hänvisade till Plan- och bygglagen (PBL) där det står:

”Byggnadsnämnden ska handlägga ärenden om lov och förhandsbesked skyndsamt och meddela sitt beslut om lov eller förhandsbesked inom tio veckor från det att den fullständiga ansökningen kom in till nämnden.”

Gläntegård menade att det faktiskt står att handläggning ska ske skyndsamt och inte att:

”man ska hålla på i tio veckor bara för att man får.”

Det tycktes som om både förvaltning och de andra partierna ansåg att servicen och handläggningstiderna var ok på byggnadsförvaltningen och motionen avslogs.

rankingDet finns ytterligare en fråga till företagarna i Svenskt Näringslivs rankingundersökning som jag tycker är viktig att redovisa:

”Har du någon gång känt tvekan att lämna klagomål till kommunen med risken att detta kommer påverka ditt företag negativt?”

12% av företagarna i Vänersborg som svarade på enkäten sa ”Ja, flera gånger” och ytterligare 26% sa ”Ja, någon gång”. Jag påminner mig att Gunnar Lidell (M) framförde precis detta i ett anförande i kommunfullmäktige för ca 10 år sedan. Det tycks inte direkt ha blivit bättre med tiden. Och är det verkligen på det här sättet, som det onekligen ser ut att vara, så är det mycket illa ställt i Vänersborg…

Med det också.

Kategorier:Näringsliv, Ursand
 1. Kenneth Allblom
  8 mars, 2017 kl. 15:06

  Ett exempel från en av Berts handläggare duger inte som argument för att företagsklimatet ska förbättras. Det borde finnas minst 10 företagare som kan ge exempel på varför Vänersborg är så dåligt. Men jag vet förstås inte hur många som svarat på enkäten…
  Förbättring sker ofta bara om ägaren till verksamheten talar om vad målet ska vara och bestämmer tidsplan tillsammans med verksamheten.

  • 8 mars, 2017 kl. 15:53

   Nu har du missuppfattat, du vänder resonemanget upp och ner. Jag generaliserar inte utifrån exemplet Ursand. Ursand var ett exempel på det som företagarna i Vänersborg hade svarat på enkäten från Svenskt Näringsliv.

 2. Pontus
  7 mars, 2017 kl. 21:57

  Det var byggnadsnämnd idag. (Detta är min start på bloggande). Under mötet konstaterades det dels att ventilationen i kommunhuset var avstängd och att det berodde på snö… det var komiskt eftersom vi hade avhandlat punkten om rivning av sessionssalen p.g.a. ventilation.

  I rivningsärendet så konstaterades det att byggnaden har ett kulturhistoriskt värde men att det inte var tillräckligt för att hindra en rivning. Det konstaterades i samma utlåtande att byggnaden hade fukt- och mögelskador varvid det var angeläget att riva den, det stod t.o.m. i det antikvariska utlåtandet. När nämndens ledamöter ville diskutera detta med fukt och mögel så stoppades diskussionen ”det har inte med ärendet att göra, vi ska bara ta ställning till ansökan…” Men vi hann med att konstatera att ca 2 av 500 prover visar mätbara värden dock 100 gånger under gränsvärdet.

  Förslag som att ”riva bara slussen mellan sessionssalen och övriga kommunhuset” eller om man ”bara avskärmar den helt lufttätt” avvisades starkt med att salen är livsfarlig och måste rivas. Då kan man utesluta vissa saker, och ha möjlighet att ”ångra sig”.

  Jag lade då ett tilläggsyrkande om att startbeskedet för rivningen skulle tas av nämnden istället för på delegation eftersom salen var så farlig. Det ett stort ansvar som ligger på tjänstemannen att ge startbesked för åtgärden eftersom i det beslutet så godkänner man kontrollplanen där det beskrivs om hur rivningsmaterialet ska hanteras. Samt att om det visar sig att det inte blir ett dugg bättre inne i kommunhuset efter en rivning, så blir det jobbigt för tjänstemannen att ha skrivit under på detta, jag förlorade med 1-8.

  Konspirationer om att någon har för avsikt att riva den för att tvinga fram ett beslut om en ny sal/konserthus började frodas. Det finns en dold agenda… En tjänsteman på kommunen sa under dagen till mig att hanteringen av problemen liknar en masspsykos. De har städat kontoren i kommunhuset med en speciell trasa…

  Jag tänker tillbaka då dem upptäckte att någon borrat fullt med hål från bilgaraget upp i sessionssalen… jag tänker att om jag själv skulle få dålig luft i garaget hemma, skulle jag då leda en slang in i vardagsrummet som lösning på problemet… eller om jag under 20års tid har lett in avgaserna i huset, då sitter det som sagt i väggarna… hur ska de kunna stoppa vanvettet när de sitter i detta sjuka hus, besluten om salen bör tas i ett friskt hus av personer som har fått frisk luft.

  När jag jobbade på Orust kommun så bombhotade en man huset via telefon till mig, jag frågade om han inte kunde ringa mig innan han ska smälla av bomben, så att jag kan gå ut, men han sa ”nej”, att han ville ha helt ny personal. I Vänersborg där river tjänstemännen själva sitt hus efter att först renovera det för 100miljoner. Detta medans förskolor och skolor har samma gamla kalla linoleummattor sen 70-talet, barnen går med kalla fötter och snorar. Så vitt jag vet har inte ens politikerna tagit beslut om rivning kontra renovering. Så det kan sluta med att först renoverar man sen river man det man renoverat om problemen kvarstår.

  Ingen pratade idag om att det legat ett garveri i 75 år på kommunhusets plats innan… ”I början av 1900-talet slog det kromgarvade lädret igenom på allvar”, kan man läsa om man googlar om garvning. Jag vet inte exakt vilka ämnen de använde på den tiden men de som används i Indien idag verkar inte vara något jag vill ha under mitt hus. Några prover om detta har förstås inte gjorts.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=6250839

  Inget förvånar mig med denna kommun längre. Måtte det komma en ny kommunreform som räddar mig från denna mardröm.

  —————————————————

  I övrigt så råder det delade meningar mellan vissa politiker och förvaltningsledningen om hur byggnadsnämndens mål om kundnöjdhet ska verifieras och om möjligt bli bättre.

  (som bloggare i andra bloggares kommentarsfält har man ingen möjlighet till rättelse o.dyl, reserverar mig mot analfabetism och lite annat.)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: