Hem > Byggnadsnämnden, detaljplan, Magnus Larsson, Sikhall > DP Sikhall (11): Återremiss!!

DP Sikhall (11): Återremiss!!

Idag skulle byggnadsnämnden besluta om ett ja eller nej till fortsatt arbete med detaljplanen för Sikhallsviken. Politikerna skulle ta ställning för fastighetsägarnas och Magnus Larssons förslag. Eller förvaltningens. (Se “DP Sikhall (10): Byggnadsnämnd på tisdag”.)

Det blev lite som vanligt i Vänersborg – ett antiklimax…

Byggnadsnämnden beslutade att ärendet skulle återremitteras. Det betyder att ärendet inte avgjordes idag, utan ska tas upp senare. Kanske kommer Sikhall upp på nästa sammanträde den 26 oktober. Eller kanske inte. Byggnadsnämnden ska i varje fall företa en syn på plats innan beslut. Det betyder att ledamöterna ska ge sig ut till Sikhall för att med egna ögon beskåda och studera de två skogspartierna och Svartebäck.

Och det är inget som helst fel att ta reda på fakta och få kännedom på plats om hur det verkligen ser ut i de områden som man fattar beslut om. Tvärtom. Men detta sker alltså efter över 6 år av arbete med detaljplanen. Efter drygt 6 år ska alltså politikerna äntligen ta reda på hur det ser ut i Sikhall…

På sammanträdet hade enligt uppgift en ledamot från centerpartiet varit väldigt mån om att de grodor som bor vid Svartebäck inte skulle lida men av utvecklingen. Det befarades att en kulvertering av Svartebäck på ca 20-30 meter skulle kunna vara förödande för grodorna. Det är för övrigt inga sällsynta arter det handlar om. Det är den vanliga svenska paddan, Bufo bufo, som huserar på platsen. Det huserar för övrigt längs hela Svartebäck som torde vara åtminstone 5-6 km lång… Det tycktes vara i stort sett omöjligt att föreställa sig att paddorna längs sträckan kunde flytta några meter om det behövdes. Precis som paddor gjorde när kommunen drog VA-ledningar i hela området. För övrigt blir snart människor mer sällsynta än paddor i Sikhall….

Enligt uppgifter hade både moderater och sverigedemokrater liksom Pontus Gläntegård i Vänsterpartiet yrkat bifall till fastighetsägarnas och Magnus Larssons förslag. Socialdemokraterna och centern hade hållit med tjänstemännen, dvs att i praktiken stoppa all utveckling i Sikhall. I varje fall för människor. Någon, jag vet inte vem, hade sedan föreslagit en återremiss varpå M+SD ändrade sig och biföll återremissen. (Enligt senare uppgift berodde det på att det fanns någon i oppositionen som vacklade i sitt stöd till Magnus Larsson och fastighetsägarna. Det var dock inte någon i M eller SD. Tillagt senare.) Och vad jag förstår också S+C. Endast Vänsterpartiet ville avgöra ärendet ”idag”. 

Det betyder att fastighetsägarna och Magnus Larsson får vänta ytterligare minst en månad på besked. Men de är vana, detaljplaneprocessen är bara inne på sitt 7:e år sedan byggnadsnämnden den 19 maj 2015 fattade beslutet att upprätta en detaljplan i Sikhall vars:

“huvudsyften med detaljplanen är att skapa möjlighet för bostadsbebyggelse samt utveckling av Sikhalls hamn och strandområden.”

Bostadsbebyggelse…? Strandområden…? Utveckling…?

I Sikhall…?

Jag tror inte att det blir någon utveckling i Sikhall. Tjänstemännen i byggnadsförvaltningen vill inte och de styrande politikerna i socialdemokraterna och centern vill inte heller. En attraktiv och hållbar kommun i alla delar, hela livet är bara trams. Vänersborgs vision betyder inget. Politikers fagra vallöften betyder inte heller något. Det finns andra krafter i kommunen. Det är krafter som inte vill se fler båtplatser, sjöbodar, fina stränder, parkeringar, gång- och cykelbanor, eller camping med åretruntöppen lanthandel i Sikhall. De vill på sin höjd göra Sikhall till ett paradis för paddor.

Magnus Larsson fick idag också besked från byggnadsförvaltningen att han inte kommer att få några förhandsbesked och bygglov i Sikhall. Hur nu en tjänsteperson kan säga det. Magnus Larsson fick också, som han uppfattade det, reda på att kommunen inte heller är intresserad av lösningar med huvudmannaskap eller fastighetsrättsliga lösningar. Larsson tolkade beskedet som att kommunen istället för sådana lösningar hellre förköper, dvs exproprierar, mark som, och om, den vill ha.

Jag undrar vem eller vilka som ligger bakom motståndet mot utvecklingen i Sikhall. Det måste vara starka krafter, och jag har mina misstankar. Ett belysande exempel från dagens sammanträde om krafterna i bakgrunden…

Tjänstepersoner menade att om kommunen släppte det kommunala huvudmannaskapet på någon del av marken så skulle de enskilda fastighetsägarna kunna stänga av för allmänheten. Efter protester från ledamöter i nämnden backade tjänstepersonerna från detta uttalande… Det felaktiga och mycket illasinnade ryktet om att Magnus Larsson stänger av för allmänheten har förföljt honom sedan 2005. Han har aldrig stängt av någonting för någon. (Se ”Historien om Magnus Larsson (9)”.) (Tillägg kl 20.12.)

Alla som bor i Sikhall har med egna ögon sett hur Sikhallsområdet har misskötts av kommunen i alla år. Och fortfarande missköts. Se bara på hur Sikhalls magasin förfaller, en fastighet som kommunen exproprierade av Magnus Larsson för 15 år sedan. Och hur progressiva krafter i området i stället motarbetas. Vänersborgs kommun höll nästan på att lyckas stoppa familjen Solvarm, som bor några stenkast från badstranden. Nu ska fastighetsägarna med Magnus Larsson stoppas.

Sikhall står inför en dyster framtid. Det är beklämmande.

===

Bloggar om detaljplanen i Sikhall:

 1. 24 september, 2021 kl. 19:33

  Nu är det valår snart. Något jag tänker göra är att besöka valstugor och partistånd ute på stan och försöka ”ställa dom mot väggen”, åtminstone politikerna. Tjänstemännen kommer jag inte åt där. Det finns mycket fakta att plocka från Stefans bloggar om Solvarm, Sikhall, Bengt mm.

 2. Anders Johansson
  22 september, 2021 kl. 08:47

  NU är det dags att vi tar ärendet till Uppdrag Granskning, nu har jag själv varit med om att tjänstemän som handlägger ärendet ljugit mig rakt upp i ansiktet.
  Att berörda tjänstemän som är tillsatta för att arbeta med detaljplanen i själva verket motarbetar den för ”PERSONLIG VENDETTA” mot Magnus Larsson är rena rama Diktaturfasoner.
  Vi är flera i Sikhall som vill se en utveckling men kommunen går hellre på den personliga vendettan mot Magnus än att hjälpa sina invånare som avlönar dom.
  Att detta får fortgå i en kommunal myndighet som är avlönade av medborgarna för att hjälpa till och att driva kommunen är rent uppåt väggarna.
  Sen är vi så ”flata” att vi låter det fortgå.
  Vänersborgs kommun har nu vid många tillfällen visat att Jäv styr tjänstemännen, flera tidigare byggprojekt och fastighetsaffärer har visat det men invånarna bugar fortfarande för maktens boning.
  Man behöver väl bara säga; Arena, ToppFrys, David på Juta, Blåbärsodlaren i Hästefjorden, sen otaliga misstänksamma bygg och anläggningsprojekt.

  Nu har tjänstemännen sett till att huspriserna i Sikhall dyker och att bankerna drar åt sig öronen gällande räntor.
  Kul för dom som investerat 5 miljoner i sjöutsikt för att se utsikten drastiskt avta till att inom 5år bli urskog.
  Men Ursand är något helt annat…..Det kan vi ju diskutera senare.
  Tänker på vad invånarna på Vänersnäs och Gaddesanna har blivit lovade, men där kanske tjänstemännen inte har någon ”dom är sura på”

  Man pratar ju inte gott om Vänersborgs kommun längre, den saken är klar.

 3. paj
  21 september, 2021 kl. 22:19

  just nu pågår ju nomineringsprocesserna inför nästa val , det är nu folk borde bli medlemmar å sätta intelligenta personer på valsedeln .

 4. Magnus Larsson
  21 september, 2021 kl. 21:36

  I samtal i dag med förvaltningschef Eddie Sandin bekräftades att det är stopp på förhandsbesked och tomter i Sikhall på överskådlig tid.
  Därmed tar resan slut, varumärket Sikhall är förstört och går inte att reparera.

  Att fortsätta med en detaljplan där jäviga personer tillåts förstöra, förhala, fördyra och fördröja är omöjligt. Det är bara att inse att Vänersborgs kommun inte klarar av att hantera jäv.

  Jag tecknade ett planavtal för att ställa min mark till förfogande för samhällsutveckling i form av tomter till bostäder, parkeringar, vägar, GC-banor, parker, sjöbodar, bryggor, båtplatser, camping och året-runt-öppen lanthandel.

  Jag tecknade inte planavtal med jäviga för att dom ska förstöra detaljplanen.
  Detaljplanen hade påverkat hela våran kommun på ett positivt sätt.

 5. Stefan Lindqvist
  21 september, 2021 kl. 20:20

  Detta är yttersta beviset på att Vänersborgs kommuns slogan INTE efterlevs 🤬
  Rent ut sagt så är det pinsamt att ens tillhöra vänersborgs kommun när pajasarna i kommunstyret beter sig på detta sätt!
  Den totala oviljan till utveckling på norr om dalbobron visar sig igen ….. gång på gång får man detta bekräftat !
  Pinsamt 😡

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: