Hem > Äldrevård, Val 2022, Vänsterpartiet > Att leva tills man dör!

Att leva tills man dör!

Igår var Vänsterpartiet som vanligt ute och arbetade för fler röster i det kommande valet den 11 september.

Denna lördag hade vi sällskap av, inte bara Medborgarpartiet och Sverigedemokraterna, utan också Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Några moderater syntes också gå fram och tillbaka bland alla besökare på VFK:s loppmarknad. Moderaterna verkar dock helst vilja att folk kommer till deras partilokal som ligger alldeles i närheten. Däremot saknas fortfarande kristdemokrater och miljöpartister på stan.

Valtemperaturen bland vänersborgarna har stigit några grader de senaste veckorna, men fortfarande är det ganska svalt. De flesta människor som går förbi valstugorna tittar blygsamt bort, och vill inte bli besvärade av partiernas valarbetare. Men det finns intresserade personer som stannar till och verkligen tar sig tid att ta reda på partiernas uppfattning i olika frågor. Jag tänker särskilt på en mycket påläst kvinna som först pressade Socialdemokraterna om äldrevården och sedan fortsatte att göra detsamma med Vänsterpartiet. Hon menade att visst var de nybyggda äldreboendena viktiga, men det var meningslöst med fina lokaler om det inte hände något i dem. Det måste anställas mer personal så att verksamheterna kan utvecklas. Det var hennes uppfattning och hon ville veta om Vänsterpartiet delade den. Lutz Rininsland (V) utvecklade Vänsterpartiets syn i frågan.

Själv kom jag att tänka på en artikel i Vänsterpartiets valtidning som utkommer kommande vecka. Artikeln är skriven av Eldbjörg Bryntesson. Bryntesson är ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och återfinns på plats 12 på kommunfullmäktigelistan i september. Jag återger artikeln här nedan.

===

Att leva tills man dör!

Ensamhet är lika farligt för hälsan som stillasittande eller att röka 15 cigaretter om dagen. Ensamhet har blivit en av Sverige största folksjukdomar. Hårdast drabbas de äldre som med åren kan få allt svårare att röra sig i kombination med nedsatt förmåga att se och höra andra människor.

Bygg fler trygghetsboenden där vi äldre får vara med och utforma en meningsfull vardag! Lokaler där det går att laga mat och äta tillsammans, lyssna på musik och kanske själva sjunga, dans är inte heller fel. En promenad eller ett samtal i sin enkelhet. 

En cykeltur på en specialgjord cykel kan även det pigga upp, tillsammans med personal om behov finns. 

Här får hyresgästerna hjälp om så behövs, vara helt privata, men också välja att umgås med andra boende.

Genom olika aktiviteter känner man sig trygg och sedd. Behovet av vård och mediciner kan minska. Vinst för alla!

Slut på det tråkiga och intetsägande. 

De boende borde väl i realiteten vara arbetsgivare, eller?  Kommunen och personalen borde vara välfärdsleverantörer, eller?

Följ devisen: att leva tills man dör! 

Eldbjörg Bryntesson, ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och nr 12 på kommunfullmäktigelistan.

===

Anm. Här kan du läsa de bloggar som handlar om kommunalvalet den 11 september:

Anm. Läs gärna mer på Vänsterpartiets hemsida. Den uppdateras i stort sett dagligen med intressanta inlägg.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: