Hem > Val 2014 > Personvalet – en analys typ

Personvalet – en analys typ

personalvalDet tog sin tid, men nu är det klart – räkningen av personrösterna. Det vill säga, alla de där kryssen som väljarna sätter framför ett namn på valsedeln. I de flesta fall har kryssen inte så stor betydelse, men i vissa fall kan de faktiskt avgöra vem av partiets kandidater som kommer in i fullmäktige. Eller inte.kryssa

För att bli personvald krävs att personen får minst 5% av partiets personröster till kommunfullmäktige och att de är minst 50 stycken. Och naturligtvis måste partiet ifråga också ha fått tillräckligt många röster för att få ett mandat i fullmäktige. Det som krånglar till det en del, det är att Vänersborg är uppdelat i två valkretsar – Vänersborg Väst och Vänersborg Öst. Reglerna gäller för respektive valkrets.

TTELA hade för övrigt idag en artikel om personkryssen. Och som vanligt, är jag benägen att skriva, har TTELA inte helt rätt… Dessutom är personkryssen intressanta oavsett om de får något större genomslag eller inte. Fast det tyckte inte TTELA.

En del partier kör inte alls med personvalskampanjer, medan andra satsar stenhårt på dem. Folkpartiet är väl det parti som satsar allra mest på personalval. Jag tror till och med att det är så att varje folkpartist, som kandiderar till fullmäktige, får en liten peng av partiet för att göra reklam för sig själv.

Det var i varje fall en hel massa folkpartister som hade tryckt upp egna små reklamblad. Andra hade också, eller istället, använt partibidraget till en alldeles egen liten annons i lokalpressen. Peter Göthblad gick ett steg längre än sina partivänner. Eller? Var de vänner i denna mördande personvalskonkurrens? Den enes bröd, den andres…

gothblad_home

Hur som helst. Peter Göthblad har skapat en egen hemsida. Här skulle Göthblad ha lagt upp sina åsikter – hade han väl tänkt. Och på sätt och vis gjorde han det också… Det stod nämligen ingenting om vad han tyckte… Däremot kunde (och kan) du skicka vykort från hemsidan – med Göthblads bild på!

Ändå var det så att den person som inte bedrev personalvalskampanj fick flest röster i Folkpartiet. Tove af Geijerstam fick nämligen 133 personröster. Det var 22 röster mer än kollegan och konkurrenten Göthblad. Hon kom därför över 5% av Folkpartiets sammanlagda antal personröster i både Vänersborg Väst och Öst. Även Peter Göthblad blev invald med kryss (i Väst). Både dessa stod dock överst på Folkpartiets lista och hade blivit invalda även om inte en enda väljare hade satt något kryss på dem.

Ingen av de andra folkpartistiska kandidaterna kom upp i tillräckligt med personröster för att bli personvalda. Trots de intensiva personvalskampanjerna. Det innebär att Bengt Wallin, som stod på plats 3 på listan, blev invald. Ingrid Lindström som propagerade intensivt för en röst på sig själv på en valdebatt, där hon satt i publiken, får nöja sig med en ersättarplats. Väljarna tycks inte ha lockats av hennes personliga budskap och vision:

”Jag vill att du ska må bra…”

annalenalevin

Personrösterna fick ett stort genomslag i Centerpartiet, precis som för fyra år sedan. Förra valet blev Annalena Levin inröstad på personkryss och petade undan Mats Andersson till en ersättarplats i fullmäktige. Det gjorde hon i år också, på sätt och vis. Det dök också upp en verklig komet på den centerpartistiska himlen. Carl-Ewert Berg, bankdirektör från Brålanda, fick hela 139 röster i Väst! Det var bara 5 röster mindre än självaste Bo Carlsson. Carl-Ewert Berg tog därmed en plats i fullmäktige, och tillsammans med Annalena Levins och Marianne Karlssons framgångar, petades Mats Andersson återigen ner till en ersättarplats. Även Marianne blev invald på personröster.

För övrigt kan jag inte låta bli att konstatera att människorna i Gestad och Dalsland aldrig tycks tröttna på bygdens son Bo Carlsson. Han lockar stora skaror väljare varje år. Det spelar ingen roll vad han gör eller vilket parti han spelar under täcket med.

lidells_bil2Moderaterna har också personvalskampanjer, men jag kan inte säga att jag lade märke till dem speciellt mycket. Det var bara när Gunnar Lidell for förbi i sin bil där det stod att man skulle kryssa honom. Och så såg jag också några affischer med unge Filip Jacobsson.

lidell_talarstol3

Gunnar Lidell är omåttligt populär bland moderaternas väljare. Hela 549 personer hade kryssat Gunnar Lidell. Det var faktiskt fler som ville se Gunnar som kommunstyrelsens ordförande än Marie Dahlin (S). 4 väljare fler…

Socialdemokraterna ägnar sig inte åt personval, även om det fanns affischer med bilder på socialdemokraternas båda toppkandidater Marie Dahlin och Lennart Niklasson. Marie Dahlin fick 545 röster, medan Lennart Niklasson ”bara” fick 165. Niklasson fick även ”se sig slagen” av Joakim Sjöling, som fick 218 röster. Det var dock bara Marie Dahlin som blev invald på personrösterna. Vilket inte spelade någon roll, eftersom hon stod överst på listan ändå.marie_lennart

Det som var lite anmärkningsvärt var kanske att hela 70% av alla socialdemokratiska väljare (som satte ett kryss) satte ett kryss på någon annan kandidat än Marie Dahlin. Detta trots att Marie Dahlin är partiets självklara kandidat till ordförande i kommunstyrelsen, dvs Vänersborgs ”statsminister”. Eller var det på grund av…?

Noteras kan också att Lars-Göran Ljunggren inte längre blir ordinarie i fullmäktige, utan får nöja sig med en ersättarplats. Ljunggren återfanns på plats 16 på listan och Socialdemokraterna fick ”bara” 14 mandat. Det innebär att Vänsterpartiets Lutz Rininsland blir fullmäktiges ”ålderman”. Rininsland kommer därför att svinga ordförandeklubban under det första sammanträdet med det nya kommunfullmäktige. (Wow!)

isetorp

Miljöpartiet brukar ligga ganska lågt på personvalsfronten. Det är bara Marika Isetorp som tycks betona att ett kryss på just henne är viktigt. Isetorp har precis som Peter Göthblad en egen hemsida. Isetorp har isetorp_CD2också gått ett steg längre än samtliga politiska kandidater i Vänersborg. Isetorp har spelat in en musik-CD! Och då blir man naturligtvis invald på personröster… (Isetorp har lagt ribban inför valet 2018…)

Men så hände det något helt oväntat (i varje fall för mig). Abdullahi Hassan Moalin, som inte stod förrän på plats 8, fick 9,81% av Miljöpartiets röster i Öst! Och blev därmed tillsammans med Marika Isetorp personligt invald i fullmäktige. Anders Wiklund blev därför ”nerpetad” till en ersättarplats. (Detta har TTELA fullständigt missat.)

Kristdemokraterna tycktes inte heller satsa speciellt på personvalskampanjer. Det var väl egentligen bara Gunnar Bäckman som gick runt på stadens gator och torg med ett sandwichplakat där han uppmanade alla att rösta på hustrun Marie-Louise. 123 vänersborgare, förutom Gunnar själv då (antar jag), följde uppmaningen…

Välfärdspartiet behövde ingen personvalskampanj. Välfärdspartiet består ju i stort sett bara av Morgan Larsson… Morgan Larsson kom emellertid inte upp till de 50 röster som krävdes i varje valkrets och blev därför inte personvald. Antagligen till Morgans stora besvikelse. Nu stod ju Morgan Larsson överst på Välfärdspartiet lista ändå, så det gjorde inget. Morgan blev invald i fullmäktige. Tillsammans med Bengt Rydholm.

kurt_sd

Kurt Karlsson bedrev inte heller någon personvalskampanj. Det räckte med partiets affischnamn nummer 1 – Jimmie Åkesson. Och det kan jag förstå, Jimmie Åkesson har ju i varje fall åsikter (även om jag inte delar dem). Det har inte Kurt Karlsson. Det hindrade inte att hela 216 vänersborgare kryssade Kurt Karlsson. Av någon anledning.

En överraskning var kanske att Cecilia Skenhall lyckades ta sig förbi de andra ”gubbarna” som stod före henne på listan. Utom Kurt Karlsson då. Skenhall nådde 5,09% i Väst och blev därmed personligt invald. I praktiken spelade det emellertid ingen roll eftersom Sverigedemokraterna fick hela 6 mandat.

Har jag glömt något nu…?

Ja, just det. Mitt eget parti – Vänsterpartiet.

v2

Vänsterpartiet ägnar sig inte heller åt personalvalskampanjer, precis som flera andra partier. Det är partiets åsikt som är det viktiga. Ändå var Vänsterpartiet faktiskt mer personligt än någonsin tidigare i Vänersborg. Vi hade en gruppbild på partiets fyra första namn på listan i annonser och affischer.

Det var kanske inget lyckat drag… Det skrämde tydligen bort ett antal väljare…

personrostDet var bara en av Vänsterpartiets kandidater som blev personligt invald. Och det var jag… 331 personer hade kryssat mitt namn. Det placerade mig på plats nummer 3 bland alla politiker i Vänersborg, bara Gunnar Lidell och Marie Dahlin fick fler röster. Det var roligt.

Ändå var det 164 färre än i förra valet…

Personröster i all ära, det viktiga är valresultatet för partierna. Rösterna är nu sluträknade och den preliminära mandatfördelningen i Vänersborgs kommunfullmäktige stod sig. Bollen ligger därför hos socialdemokraterna och Marie Dahlin. Hur bollen ska spelas vet vi, i varje fall vi i Vänsterpartiet, ingenting om för tillfället.

kf2014

ps

PS. Tänk att det alltid kan bli så fel för TTELA. De siffror som TTELA redovisar i dagens papperstidning stämmer inte. Däremot stämmer de personröster som jag anger i denna blogg. Mina siffror är helt korrekta. Se här. /Stefan 24/9

PPS. Idag hade socialdemokraterna Kenneth Persson och den store vänsterpartijägaren Bernt Johansson en debattartikel om arenan. Den var skriven och inskickad innan valet. Se där hur TTELA hanterade valet. Kanske trodde TTELA att en debatt om arenan skulle gynna Vänsterpartiet…

Kategorier:Val 2014
  1. berra46
    25 september, 2014 kl. 15:27

    Jag ser att Du fått in ett PS angående debattartikeln i TTELA. Du tror att (V) skulle tjänat på om artikeln kommit in före valet, vilket var avsikten. Tänk jag tror tvärtom! Det hade nog blivit
    – 3 mandat om människor fått reda på att det pågår bra verksamhet i Arenan och inte bara ”tickar pengar” som ni tycks tro i (V). Ja, inte alla vänsterpartister förstås!

    Gilla

  2. 24 september, 2014 kl. 16:54

    Jag vill protestera lite mot beskrivningen som handlar om mig. Du skriver att jag tycks betona att ett kryss på just mig är viktigt. Det är inte alls så jag ser det, även om jag naturligtvis blev jätteglad över varje kryss och över att bli personvald den här gången också. Jag har inte bett om kryss i valrörelsen. De som känner mig vet att jag blev väldigt glad över att så många kandidater i Miljöpartiet har fått kryss av väljarna. Vi är många engagerade och duktiga kvinnor och män i vårt parti och jag gillar att samarbeta i lag – inte att tävla mot varandra. Roligt att du har fått tag på Ixius skiva, som vi spelade in i somras. Då kanske du kan lyssna på låten som heter ”De slagna hjältarnas sång” så lär du dig mer om hur jag tänker. Grattis till dina kryss!

    Gilla

  3. Anna-Karin
    23 september, 2014 kl. 18:28

    Är du säker på att det behövs 50 röster i någon av valkretsarna o inte totalt? Tror det är jag som blir nerflyttat till ersättarplats o inte Anders. Tar ändå de kryssen jag fått från helt okända väljare som en uppmuntran att jobba på.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.