Hem > Arena Vänersborg, Skandal > Arenans tak behöver repareras. Igen.

Arenans tak behöver repareras. Igen.

arkiv2I det alltid lika spännande diariet hittar vi den här veckan ett godkännande av en offert. Handlingen har legat där sedan några dagar tillbaka, men ingen verkar ha tagit notis om den. Förutom en vänsterpartist eller två då…

Hur kan en sådan handling vara spännande? Jo, den handlar om arenan. Närmare bestämt om arenans tak. Och mer spännande kan det väl knappast bli i Vänersborg.

Arenans tak har ju varit föremål för ett stort intresse genom åren. Så stort att Vänersborg har hamnat på kartan tack vare det. Arenataket har som bekant inte hållit stången mot snön. Taket har inte heller hållit tätt mot vatten i flytande form. Regnvattnet har stundtals forsat in…

I början av sommaren lagades taket, till slut, för ca 2 miljoner kronor. Det förstärktes. Det ska hålla för snö i fortsättningen…. Var det tänkt. Och vi hoppas det. Vi hade kanske hoppats att det också skulle hålla regnvattnet utanför. Det var tänkt så.

Men det verkar inte så.

Handlingen i diariet visar att företaget SP Trä har fått följande uppdrag av Barn- och Ungdomsförvaltningen:

”1. Utredning av orsaken till läckaget
2. Förslag till åtgärd”

I offerten ges en bakgrund till uppdraget. Där står det:

 • ”Hösten 2010 böljade taket läcka i samband med nederbörd. Våren 2012 ökar läckaget.
 • Läckaget uppträder på den sida av taket som ligger i lä vid förhärskande vindriktning. När det blåser lyfter också isoleringen och får sparkas i rätt läge efteråt.
 • Viss tveksamhet finns vad gäller förutsättningarna för beräkningen av takdukens infästning. Vidare har synpunkter framförts när det gäller vådbredden.”

arenaparaplyOch så kommer det avslutande punkten, som får mig att rysa (fast det där med att ”sparkas i rätt läge” lämnar mig inte heller oberörd):

 • ”Reparation av taket har skett, men det är oklart huruvida denna har varit till fyllest.”

Har årets reparation av taket misslyckats? Har ytterligare 2 miljoner kastats i sjön?

Det tycks så. SP Trä ska göra följande:

”Vi erbjuder oss att utreda orsaken till läckaget genom att göra följande:

 • En besiktning på plats för att kontrollera de mekaniska infästningarna vad gäller centrumavstånd, typ och funktion samt för att ta ut prover av takduken vid skarvar för att prova skarvens styrka.
 • En kontrollberäkning av vindlasterna. Detta inkluderar att fastställa vilken vindlast som ska gälla för arenan. …
 • En kontroll av om gällande anvisningar för monteringen av takduken har följts. …
 • En provning av skarven och infästningarna för att ge underlag för en bedömning av lämplig infästningsmetod.
 • Undersökning av liknande byggnaders taktäckning, vilka fungerar och vilka fungerar inte.”

SP Trä erbjuder sig också att

”ge förslag till hur den uppkomna situationen kan lösas.”

Fast eventuella lösningar gäller bara svar av arten:

”byt den aktuella takduken eller reparera.”

För detta kontrollarbete tar SP Trä 95.800 kr. Till detta kommer dock

”kostnaden för analys av det svetsade fogen i duken, som är 3500 kr per prov. Här får vi diskutera vilken omfattning som är lämplig. Dessutom är det ju så att om vi tar ett prov så måste någon direkt laga det hål i duken som uppstår. Eventuellt kan det uppstå behov att även prova hållfastheten hos den mekaniska infästningen av duken.”

Vad det sedan kostar att reparera taket är en annan fråga. Det låter som om det kan bli ganska dyrt… Igen. Är det inte läge att den eller de som misslyckas med alla byggen och reparationer tar sitt ansvar och ser till att allt fungerar, att taket håller tätt?

Men visst börjar man förstå varför mini-alliansen vill spara in på våra barn och ungdomar. Pengarna behövs helt enkelt till att ”bygga färdigt” arenan.

naven_bordetDet kan inte hålla på så här. Någon drastiskt måste göras. Det måste hända något med arenan.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit att kommunen ska se över möjligheterna att bjuda ut arenan till försäljning. Eller att se om det går att bilda någon typ av bolag där även privata intressenter ingår. Kanske kan en annan driftsform få in kapital utifrån.

Jag har ställt en fråga om arenataket till sammanträdet med Barn- och Ungdomsnämnden på måndag. Vi får se om det blir något bra svar.

 1. Jenny
  12 november, 2012 kl. 22:46

  Sälj! Sälj! Sälj! (Eller kanske går det lättare om man säger privatisera…) Med totalt friskrivningsavtal angående skicket och utan avtal där kommunen förbinder sig att hyra ett visst antal timmar.
  Det var ingen slump att demonstrationen för skolorna startade vid Arenan!

 2. 11 november, 2012 kl. 17:03

  Nu var det riktigt kul att läsa din blogg :)

 3. Pontus
  10 november, 2012 kl. 13:15

  Får höra ibland att vänsterpartister bara klagar och säger nej. Jag säger ja till massor av roliga saker… säger även ja till bandy…(ute bandy eller innebandy utan is) för innebandy med is så är det nog billigare att IFK, blåsut och vargön hyr lite istid i Trollhättan.

  Ett annat alternativt jag säger ja till är att kommunen höjer skatten bara för de som tycker att bandy är värt 30 miljoner om året för skattebetalarna. Annars kommer hela kommunen hamna i en istid.

 4. Pontus
  10 november, 2012 kl. 13:05

  Det är ju bara bra att det läcker in lite om man gör om det till växthus eller gräsplan. Konstgräs behöver kanske inte vattnas så ofta…men det blir iallafall lättare att torka ut än när det är knottror på isen.

  Annars kanske man kan ha musikaler typ ”singing in the rain” i arenan med betonggolv. Då kan man även ha innebandy, basket, pingis, skateboard o.s.v.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: