Hem > BUN 2012 > Snart ett nytt BUN-möte (1)

Snart ett nytt BUN-möte (1)

sammantrade3Det närmar sig sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden igen. Måndag den 10 dec hålls årets sista möte.

Ärendepunkterna är som vanligt många. Det handlar en hel del om ekonomi. Som vanligt det också. Ibland undrar jag om det inte borde vara enbart ekonomer som sitter i nämnden.

Det blir en budgetuppföljning. Dock vet jag inget om denna, eftersom alla papper lämnas först vid själva sammanträdet. Sedan blir det en punkt om ”överföring av investeringsbudget avseende Arena-Fritid”.

Det handlar om att en stor del av BUN:s investeringsbudget ska lämnas över till Samhällsbyggnadsnämnden (enligt beslut i kommunfullmäktige). Samhällsbyggnadsnämnden ska ta över alla BUN:s fastigheter vid årsskiftet. Vilket inte är helt fel tänkt…

Någon kanske undrar över varför BUN har avsatt investeringspengar till Ursands camping. För 2013: 5,0 milj kr, 2014: 5,0 milj kr och för 2015: 5,0 milj kr, dvs sammanlagt 15,0 milj kr. Ni kan vara lugna. Ni är inte ensamma om att undra vad investeringspengarna ska användas till.strand

Allvarligt talat, de ska inte användas alls.

”I dagsläget finns inga överenskommelser om investeringar.”

Pengar har alltså avsatts ”uti fall att”… Men det är väl ok – används inte pengarna så lämnas de bara tillbaka. Vad de eventuellt ska användas till, det vet jag inte. Efter Uppdrag Gransknings reportage om Götene, så vet jag inte om det blir någon satsning med Bert Karlsson på Ursand överhuvudtaget.

Hur som helst, efter årsskiftet är det Samhällsbyggnadsnämnden som har hand om Ursands Camping och Bert. Inte BUN. Puh…

Ärende 4 på dagordningen heter ”Beslut om åtgärder med anledning av försämrad skatteprognos”. Kommunstyrelsen uppmanar alla nämnder att:

spara”överväga införande av restriktioner avseende investeringar, inköp samt kurser och konferenser. Restriktionerna bör införas snarast.”

Och BUN gör naturligtvis som kommunstyrelsen säger. BUN ska besluta att:

”ge förvaltningschefen i uppdrag att upprätta en skrivelse till alla beslutsattestanter inom barn- och ungdomsnämndens verksamhetsområde om restriktivitet avseende budget 2013.”

Jag hoppas bara att ”alla beslutsattestanter inom barn- och ungdomsnämndens verksamhetsområde” kommer ihåg att lagar, som t ex Skollagen, går före kommunala krav på att hålla budget. Men att tänka efter en gång till innan man inhandlar något kan säkert vara bra… Tänk om Ljunggren och S Anders och andra hade gjort det innan ett visst beslut den 20 juni 2007… (Se här – ett fantastiskt klipp från kommunfullmäktige!)

Handlingarna för ärende 5 fick jag precis i min mailbox. Förvaltningen har upprättat ett förslag på hur de extra 16 miljoner kr (jämfört med årets budget), som kommunfullmäktige beslutade i juni, ska användas nästa år.

anslagsbindning

Två miljoner kr går direkt till fristående skolor och fritidshem. Sådan är lagen, det är inget att göra något åt. Å andra sidan är det ”vänersborgare” som går i friskolorna! Och de ska naturligtvis behandlas på samma sätt som andra vänersborgare.

Det kan noteras att förvaltningen föreslår att varje grundskola som har färre än 50 elever skall få 200.000 kr extra nästa år. Det här är en stor principiell nyhet. Förvaltningen föreslår ett avsteg från resursfördelningsmodellen! Kanske ett litet erkännande av att den nuvarande resursfördelningsmodellen inte fungerar så bra… Fast den var så bra… Eller? (Läs mer här.)

Det blir sammanlagt 1 miljon kr extra till de små skolorna. Jag tycker i och för sig att det låter lite snålt, och jag undrar egentligen vad dessa pengar räcker till. Å andra sidan ska ju också elevpengen öka. 12 milj kr läggs på att öka den. Tillsammans med ”småskolebidraget” kanske det gör skillnad. Jag hoppas det.

De 16 miljoner kr, som egentligen är 14 kommunala miljoner, räcker till sammanlagt 29 nya tjänster. Jag tycker att detta är fantastiskt. Det är inte tillräckligt, men det är ett viktigt trendbrott efter alla år av besparingar och nedskärningar på våra barn och ungdomar. En trend som dock hade fortsatt om moderater, folkpartister och kristdemokrater hade fått som de hade velat. De ville nämligen spara 6 miljoner kr för 2013.

fsk2Jag hoppas att de partier som röstade för dessa 16 milj kr, S, V, C och VFP (inte MP, de lade ner sina röster!) fortsätter satsningen på grundskolan kommande år också. Plus att det också kommer att satsas på förskolan.

I förvaltningens förslag finns det också besparingar, besparingar på 2,4 milj kr. Arena och Fritid föreslås spara en milj på att minska personalen med 2,5 tjänster.

Det ska vidare sparas en halv miljon på att spola upp isen i arenan senare på sommaren/hösten. Ett bra förslag, om det inte vore för att just sommarbandyskolan för ungdomar drabbades. Å andra sidan är det en fruktansvärt dyr bandyskola, så jag anser nog att förslaget är ok. Det kanske skulle kunna ordnas en bandyskola senare på säsongen, typ under bandysäsongen.

Förvaltningen tänker försämra uppvärmningen av konstgräsplanen vid Vänersvallen och därigenom spara 500.000 kr. Det kan göra att planen inte går att använda ett antal dagar under vintersäsongen, om det blir mycket snö. Med tanke på hur många utövare av fotboll som det finns i kommunen, så är jag tveksam till denna besparing. Det är inte mycket pengar med tanke på alla tjejer och killar som spelar fotboll.

200.000 kr ska också sparas genom att musikskolan ska använda mindre lokalytor på Vänerparken. Det låter väl ok.

Det var de ekonomiska ärendena. Ja, det finns faktiskt någon till, men den är av ganska rutinmässig karaktär.

Det blir en kortare blogg imorgon om de övriga ärendena.

Kategorier:BUN 2012
 1. Per Sjödahl.
  7 december, 2012 kl. 21:13

  Att MP lade ner sina röster i Kf. hade sina orsaker. I nämnden har vi dock hela tiden stöttat förslaget om 16 milj. För rättvisans skull kan nämnas att det just blev 16 milj.pågrund av ett förslag av undertecknad, som stöttades av Lutz. Grundförslaget var 12 milj.

 2. Roy Andersson
  5 december, 2012 kl. 21:24

  Beslutande nämnd skall inte ha några tveksamheter. Om ni INTE vet vad ursandspengarna skall vara till så skall de BORT! Det luktar Götene lång väg. Nån har gett muntliga löften. Tvärstopp! Annars vandrar summorna vidare och hopp och hej så har vi skattebetalare åkt på ett antal millioner i onödan. Till VAD skall pengarna gå? Upp på bordet! Skrivna avtal, granskade av kommunens jurister (dom är kass, men ändå).
  Minskningen av Arena Fritids personal är mer än väl motiverad genom att dom inte jobbar för demokratiskt fattade beslut utan har överskottstid att hålla på med skit.
  Så bandyskolan. Riksidrottsförbundet har fastslagit att alla idrotter är lika ba. Varför i H—-e skall då Vänersborgs kommun betala mer för visa idrotter? Om någon väljer en dyr idrott -golf, segling,häst etc så är det inte KOMMUNENS sak att betala mer per aktivtetstimme. Ur kommunens synvinkel är alla lika bra. Samma belopp till alla aktivitetstimmar, oavsett idrott! Varför byta 100 timmar pingis mot en timme bandy? Det finns ingen motivering. I en annan kommun kan det vara en timme hockey, simning osv. Väljer du en dyr idrott så är det inte kommunens sak, utan din egen. ”Jag vill hoppa fallskärm, ring Arena Fritid så köper dom flygplan och skärmar”! ”Jag vill segla och blåser det inte så får ni köra vindkraftverken baklänges och driva på mig, kommunen betalar”. Kommunen skall betala för vad den får: 100 aktivitetstimmar, oavsett om det är pingis, orientering,styrkelyft (en station 25.000:- håller i femtio år och över hundra kan träna!!!), eller en sketen timme med lyxidrott?
  Frölunda tränar i billig rink, alla unga tränar i plåtlador, men bandyns småbarn tränar i en Arena för 300 mille,. det är vansinne!!!!!!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: