Hem > Arena Vänersborg > Vad innebär en fullsatt arena?

Vad innebär en fullsatt arena?

bandyklubbaJag skrev en blogg om bandy för inte så länge sedan. (”Bandy Bandy”) Signaturen ”Bloggläsare” lämnade följande kommentar:

”Egentligen borde det vara lätt … enligt brandskyddsföreskrift för offentliga lokaler ska uppgift om godkänt max antal personer i arenans olika lokaliteter (läktare, foajé, konferensrum, mm) vara tydligt anslaget på en skylt vid ingångarna. Efter tre års användning är det väl inga tveksamheter kring kapacitet … kommunens hemsida bör vara den som har den korrekta informationen men uppgifterna utanför kommunen skiftar:
– Wikipedia: 3.300 (vid isarrangemang) och 8.500 vid konsert.
-Vbg hemsida: 4.000 varav 1.100 sittplatser och 9.000 vid konsert.
– Bandyförbundet: 3.300 varav 1.100 sittplatser.
– Evenemang-hemsidor: 9.000 åskådare.”

publik2Olika källor, olika siffror. Vilka stämmer? Hur många personer går det in i arenan? Till vänster ser vi siffrorna från kommunens hemsida som signaturen ”Bloggläsare” tror är de korrekta. Jag bestämde mig för att försöka få svar om de var det.

Jag var på arenan förra fredagen. IFK mötte Bollnäs. IFK förlorade. Det var en urdålig match, där Bollnäs kontrollerade hela spelet. IFK gjorde mål på en soloprestation och Joakim Hedqvists två frilägen var ett resultat av två klassiska bandylyror à la Elless… IFK visade ingen som helst vilja eller ambition. IFK fick inte ens någon utvisad!bandyboll2

När jag var i arenan passade jag på att leta efter skylten vid ingångarna med uppgift om godkänt max antal personer i arenan.

I Boverkets byggregler (BBR 18, BFS 2011:6) står det:

”I samlingslokaler eller i förrum till dessa bör det finnas skyltar som anger det största antalet personer som samtidigt får vistas i lokalen.”

Det är av säkerhetsskäl, bland annat för brandskyddet, som det finns maxgränser. Men jag hittade ingen sådan här skylt. Rättare sagt, det fanns ingen skylt.

Det gjorde mig konfunderad. Jag skrev till både Byggnadsförvaltningen och Räddningstjänsten. Räddningstjänsten svarade att det fanns inga tvingande regler om skyltar.

Räddningstjänsten skrev:

”Skyltning i denna stora samlingslokal anses inte vara nödvändigt då den används till olika evenemang med olika personantal.”

Ok. Men hur många personer får vistas i Arena Vänersborg samtidigt då? Varför så många olika uppgifter?

bygglovJag hittade ett dokument i min dator från 2007-12-05. Det är Byggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande till ”Bygglov 0546/2007, Vidar 1, nybyggnad av arena för idrotts- och kulturverksamhet, Arena Vänersborg”. Det handlar alltså om bygglovet till arenan.

Det står:

”Planmässigt avses huvudvolymen att upptas av bandyplan med tillhörande besöksläktare för ca 3000 personer…”

Hmm. ”ca 3.000 personer.” Den 15 dec 2007 behandlades bygglovsansökan av Byggnadsnämnden. Och som läsarna förstår så beviljande Byggnadsnämnden bygglov för arenan – i enlighet med tjänsteutlåtandet.

Utgångspunkten är alltså 3.000 åskådare på läktarna.

I ett yttrande från Miljö- och Hälsoskyddsnämnden nämns dock en annan siffra. I yttrandet nämns siffran 3.500 personer. Uppgiften tycks komma från ett epostmeddelande från WSP daterat den 12 december 2007.

Vi kollar vidare.

Från Byggnadsförvaltningen fick jag i veckan den gällande brandskyddsdokumentationen. Den är från 2010-06-10. På sidan 7 står det:

arena_publik

På en bandymatch gäller alltså:

 • Läktare: 3.000 personer
 • Omklädningsrum, kontor mm: 200 personer
 • Lobby inkl pub och konferensrum: 350 personer
 • Loger, pressrum: 100 personer

3.000 åskådare på läktarna. Igen.

Eller?

Från Räddningstjänsten fick jag en annan, ganska häpnadsväckande, uppgift. Också i veckan.

”Bandymatch ca 5700 personer (personer på läktare och alkoholservering)”

Va? 5.700 personer?

Jag fattar ingenting. Brevväxlingen fortsätter. Jag pratar i telefon. Det blir flera mail fram och tillbaka.

planerSiffrorna från Räddningstjänsten kommer från ett dokument som heter ”Brandtekniska beräkningar”. Det är daterat 2012-07-20 och är en bilaga till en annan brandskyddsdokumentation, en brandskyddsdokumentation som heter ”Brandskyddsdokumentation Relationshandling Reviderad A”. Denna sistnämnda handling är daterad 2010-07-20, drygt en månad senare alltså än den brandskyddsdokumentation som finns på Byggnadsförvaltningen.

Räddningstjänsten säger också att en konsult har beräknat antalet åskådare. Antalet åskådare är:

”inte skrivet i sten.”

Räddningstjänsten menar också att arrangören i fråga får göra en bedömning utifrån maxantalet åskådare.

Och det är ju detta jag vill veta. Hur många personer går det maximalt in i arenan? Vad innebär en fullsatt arena? 3.000 personer? 3.300 personer? 3.500 personer? 4.000 personer? 5.700 personer? Fem olika bud.

Både Byggnadsförvaltningen och Räddningstjänsten är i varje fall överens om en sak, det är byggnadsförvaltningen som är den myndighet som bestämmer. Byggnadsförvaltningens papper ska vara de riktiga.

Som Byggnadsförvaltningen skriver:

”Dokumentationen är i detta skede relationshandling och redovisar faktiskt utförande i samband med slutbesiktning för sakkunnigintyg som av oss bedömts uppfylla gällande myndighetskrav.”

Alltså 3.000 personer. Det står ju så i Byggnadsförvaltningens officiella papper.

Eller?

tystnadVad konstigt det här blev. Jag ville ju bara ha reda på hur många åskådare arenan kan ta. Varför skulle det vara så svårt?

Jag sammanställde uppgifterna i ett sista mail och skickade det till både Byggnadsförvaltningen och Räddningstjänsten. Det var i tisdags och sedan dess har jag inte hört ett knyst.

En oroväckande tystnad. Anar liksom att något är fel…

Kategorier:Arena Vänersborg
 1. bloggläsare
  7 december, 2012 kl. 20:26

  Bra blogg. Det verkar behövas grävas! Mycket konstigt att kommunens egen avdelning för byggnader och fastighetsregistrering inte har tydliga papper på arenan och dess kapacitet. Skriver kommunen på sin hemsida ett visst antal i arenan tar man för givet att det finns klar bakgrund och skriftlig bekräftelse på att siffror är rätt och dessutom är beräknade.
  Också ett konstigt svar från räddningstjänsten att det är arrangören (?) som får bedöma max antal personer såå .. tycker en arrangör ex.vis IFK med VM-final i bandy eller en Bomässa att de vill ha in 11.000 pers i arenan så är det okej?)
  Max antal personer i en offentlig lokal görs ju efter noggranna beräkningsmallar med många parametrar ex.vis antal dörrar ut, bredd på dessa dörrar, antal meter till utrymningsvägar och antal meter till dörrar, lokalens yta, antal innerdörrar och dess bredd, riskanalyser för kemiska ämnen, exvis ammoniak, ammoniakvatten, plast, etc.
  Finns ju många bestämmelser att rätta sig efter. MSB skriver i skriften ”Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler” att man inte ska in fler personer än vad lokalerna är godkända för. Alltså det ska finnas EN siffra (per total arenan eller per lokal i arenan).
  …Egentligen borde det vara lätt…

 2. 7 december, 2012 kl. 19:58

  Samma resultat som jag fick när jag höll på att gräva i om brandskyddet var besiktigat eller inte, vilket det var, men det var inte riktigt någon som visste vem som visste eller om det verkligen var det senaste jag fick… Mystiskt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: