Hem > Byggnadsnämnden, Nordkroken > Andersson ger sig inte!

Andersson ger sig inte!

hus_nordkrAndersson ute på Nordkroken ger sig inte! Och varför ska han göra det. Med vilken moralisk rätt har ett antal personer på kommunhuset i Vänersborg rätt att tvinga pensionären Andersson att riva sitt hus? För att han höjde vägglivet från 3,4 meter till 4,0 meter? 60 ynka cm! Och inredde en vindsvåning?

Jag har skrivit om Andersson vid ett flertal tillfällen (”Nordkroken och kommunen”, ”Bygg Vänersborg!” och ”Anderssons julklapp”) och nu har glädjande nog också TTELA uppmärksammat Anderssons kamp. (Se här.)

Andersson i Nordkroken har inte byggt i överensstämmelse med detaljplanen. Men han har inte brutit mot någon lag. Byggnadsnämnden kan bevilja byggnadslov för Anderssons förändringar, även i efterhand… Om den vill. Det finns inte det minsta som hindrar.

Det har ju Byggnadsnämnden gjort med många hus på Nordkroken… Det är faktiskt mer regel än undantag. Så varför inte med Anderssons hus?

Andersson har skrivit ett brev till alla ledamöter i Byggnadsnämnden och Kommunstyrelsens presidium.

”Jag känner mig kränkt och illa behandlad av byggnadsförvaltningen som inte ger en konstruktiv hjälp utan endast stjälper, letar fel och vill allt ont.”

60cmSkriver Andersson.

Andersson vet att Byggnadsnämnden har beviljat bygglov för en rad hus på Nordkroken som inte byggts i överensstämmelse med detaljplanen. I sitt brev räknar han upp 21 hus, som enligt Anderssons uppfattning inte följer detaljplanen när det gäller antalet våningsplan.

21 hus.

Andersson tycker att det här är så flagrant och nonchalant och orättvist skött att Andersson har anmält Byggnadsnämnden och begärt att Länsstyrelsen gör en tillsyn över hur nämnden skött byggloven på Nordkroken.

Andersson skriver:

”… antalet större avvikelser är i en sådan omfattning att det måste anses vara satt i regel av byggnadsnämnden i Vänersborg att frångå detaljplanerna.”

Utom för Andersson. Han måste riva sitt hus…

60 cm…

Byggnadsnämnden i Vänersborg har sagt till Andersson att avvikelserna på hans hus är ”för stora”… (Fast de inte är större än de flesta av de andra husen.) Därför hänvisar Andersson i sitt brev också till två domar i Kammarrätten i Göteborg. I domarna betraktas avvikelse från våningsantalet som en mindre avvikelse. (Läs här.)

tombolaDet tycks inte vara någon större ordning på Byggnadsnämnden och Byggnadsförvaltningen när det gäller bygglov på Nordkroken. Vissa får göra avvikelser från detaljplanen, andra inte. Det finns ingen logik.

Men.

Om Byggnadsnämnden väl börjar att göra undantag från detaljplanen, vilket den gjort, så måste den fortsätta med det. Det är min fullständiga övertygelse. Den måste behandla alla kommuninvånare lika.

Kommunallagen säger:

”Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”

I TTELA i lördags intervjuades Byggnadsnämndens ordförande Peter Göthblad. (Se här.) Han drar enligt min mening helt fel slutsatser av Anderssons skrivelse.

”Om det skulle vara så att nämnden har gjort fel tidigare, innebär det inte att nämnden ska fortsätta att göra fel i ett område.”

Göthblad menar tydligen att efter 21 ”fel” av nämnden, så ska nämnden nu börja göra rätt? Och Andersson ska därför tvingas riva sitt hus? Bara just Andersson?

Nä, inte riktigt. Göthblad går ett steg längre, ett ganska absurt steg. Finns det andra som inte har byggt enligt detaljplanen så ska de också tvingas riva sina hus! Nu flera år senare…

Menar Göthblad allvar?

flood2Och skälet är, menar Göthblad, översvämningsrisken i området. Och:

”Blir det en översvämning och nämnden har gett bygglov, kan kommunen åka på vite.”

Jag förstår inte… Alla hus på Nordkroken har ju bygglov. Andersson hus och alla de andra husen. Det handlar om att de frångått byggloven med ett antal centimetrar och en andra våning. Vad har det för betydelse om det blir översvämning? Vattnet kan väl inte svämma över bara på 2:a våningen?

Menar Göthblad allvar?

Ingen tjänar något på att ett eller flera (om Peter Göthblad får som han vill) hus i Nordkroken rivs. Inte heller kommunen.

Byggnadsnämnden och Byggnadsförvaltningen borde istället underlätta och hjälpa de människor i vår kommun som vill bygga. Bli mer av ett serviceorgan för kommuninvånarna. Ge de sökande hjälp med att formulera frågorna rätt och ge dem handledning till optimala lösningar.

Och.

Byggnadsnämnden och Byggnadsförvaltningen borde ge Andersson bygglov. Och det snabbt. Den 1 mars kommer kronofogden på förrättning…

 1. Janne Möller
  15 april, 2014 kl. 11:41

  Tycker att Byggnadsnämnden och deras företrädare ska entledigas från sina tjänster då denna klubb för inbördes beundran så totalt har missat poängen i sitt uppdrag, nämligen att vara ett serviceorgan FÖR kommunens innevånare, visar dom sig hos mig efter att ha blåst mig på ett par tusen kronor genom att ta ut byggnadslov där det inte behövs, så får jag nog ett par månader på statens hotell.

 2. Magnus Larsson
  27 februari, 2014 kl. 23:44

  Som strandskyddet PBL och kommunalagen är skriven ska det inte spela någon roll var i Sverige man bor eller vilken position i samhället man har, alla ska behandlas lika! Det är inte svårt att förstå hur Andersson invaggats i falsk trygghet och att man enkelt kan få bygglov i efterhand när ett flertal grannar fått större avikelser godkända i efterhand. Detaljplanen är liksom förverkad och det är inte konstigt att en kommun tänjer lite på en föråldrad detaljplan men det ska vara konsekvent och lika för alla, även Andersson. Tidsplanen för kommunalt VA är 2015 i Nordkroken, då kan den enskilde få bygga lite större anser kommunen. Det kan inte vara rimligt att riva 2014 och bygga upp detsamma 2015. Andersson skulle fått hjälp från början att bygga det hus han ville. Ta vara på dom som vill bygga i vår kommun!!

 3. Lasse L
  27 februari, 2014 kl. 11:50

  Vet inte Göthblad vad som är upp och ner på ett hus?????

 4. Roy Andersson
  27 februari, 2014 kl. 11:18

  Kommunen har genom dåligt myndighetsutövande försatt sig i den situationen att antingen bryter dom mot detaljplanen eller mot principen om likabehandling. Detta är dåligt gjort av kommunen.
  Men det är svårt att tycka synd om Andersson, för han har ICKE kommit med en trovärdig förklaring till varför han sökte bygglov för EN våning när han hade husritning för TVÅ. Detta är dåligt gjort av Andersson.
  Parterna förtjänar varandra.

 5. Andreas
  26 februari, 2014 kl. 22:50

  … jag undrar hur det skulle bli om Andersson i Nordkroken lade 60 cm jord, runt huset. Jag tänker på att sotarens måttkrav (mark-tak) går att tillgodose med en liten jordhög, då borde ju A kunna ”sänka” huset med 60 cm om han fyller upp tomten. Snyggt? antagligen inte men då är ju huset lägre :)

 6. Erik Meuller
  26 februari, 2014 kl. 22:38

  Anderssons hus kanske skymmer utsikten för en bekant eller anhörig till någon i byggnadsnämnden :)

 7. 26 februari, 2014 kl. 21:56

  Visst är det tråkigt det som händer. Fast även om många andra fått bygglov efteråt kan vi väl inte börja bygga fritt bara för ”han gjorde ju så”. Är lagen bygglov först så är det väl så? Två fel blir inte ett rätt, eller?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: