Hem > Arena Vänersborg, S, Skandal > EY:s utredning om Arena Vänersborg (1/2)

EY:s utredning om Arena Vänersborg (1/2)

grava_ner_yxaFörst kom nyheten att Vänersborgs kommun och WSP var överens om att gräva ner stridsyxan och i stället göra upp i godo. Förlikningen kostade kommunen 3 milj kr (inkl moms). Förutom då över 10 milj kr till Advokatbyrån Lindahl … (Se ”Arena Vänersborg”.)

Sedan släpptes alla hemligstämplade arenahandlingar. (Se ”Arenahandlingarna…”.) Det kostade ingenting. Bara prestige.

Nu kommer nästa arenanyhet. Den behandlar den största kostnaden i Vänersborgs historia (både i pengar och prestige) – bygget av Arena Vänersborg.

Ernst_youngIdag släpptes nämligen den granskning som Ernst & Young har gjort. Granskningen sägs ha varit klar en tid men sekretessbelagts i avvaktan på processen med WSP. Den har dock daterats till den 25 februari 2014. Så ryktet var väl fel.

Ett annat rykte gör gällande att granskningen har varit och vänt hos någon ansvarig i kommunen (inte särskilt många att välja på). Av någon okänd anledning. Om detta är sant, kan det ge anledning till funderingar… Hur som helst är en sådan ”vändning” inte diarieförd. Så då har den väl inte hänt… Så även detta rykte var väl fel.

Utredningen, som Ernst & Young nu har gjort och lämnat till kommunen, tillkom på initiativ av Vänsterpartiet. Uppdraget Ernst & Young fick var att:

”utreda lagligheten i de under processen involverade förtroendevaldas/tjänstemäns beslut/handhavande/handläggning samt belysa huruvida kommunen till följd av beslutsprocessen rörande Arena Vänersborg lidit skada (ekonomisk och ideell).”

nyhetTyvärr har Ernst & Youngs uppdrag försvårats, och i mina ögon i det närmaste omöjliggjorts, på grund av att två centrala personer kring arenabygget har vägrat att ställa upp.

Ernst & Young skriver:

”Inom ramen för utredningen har följande personer tillfrågats att delta i intervjuer men avböjt:

 • Ordförande i barn- och ungdomsnämnden under perioden 2006 till oktober 2009.
 • Ordförande i barn- och ungdomsnämnden under perioden oktober 2009 till juni 2010.
 • Ordförande i kommunstyrelsen under perioden 2006 till 2010.”

arena_vbg_SAndersDet är inte helt oväntat tre socialdemokrater, som genom sin vägran att samarbeta med Ernst & Young, bidrar till att sanningen om skandalen till stora delar fortfarande höljs i dunkel. De tre socialdemokraterna som åsyftas ovan är S Anders Larsson, Lars-Göran Ljunggren och Marie Dahlin. (Marie Dahlin hade ingen roll i själva bygget.)ljunggren2

S Anders Larsson och Lars-Göran Ljunggren uppbär idag höga pensioner från kommunen. S Anders Larsson får 23.569 kr i månaden och Lars-Göran Ljunggren får 16.255 kr i månaden. Och ändå vägrar de att ställa upp i en utredning som har beslutats av Vänersborgs kommunfullmäktige…

Lars-Göran Ljunggren, och Marie Dahlin, ställer dessutom upp för omval i höstens kommunalval och ber återigen väljarna i Vänersborg om förnyat förtroende…

Är vänersborgarna beredda att ge det?

.

PS. Jag återkommer om innehållet i själva granskningen.

PPS. Oj! Jag missade att TTELA har en artikel om EY:s utredning i ”papperstidningen” idag. Läste för ovanlighetens skull bara på nätet. Ser att både Marie Dahlin och Lars-Göran Ljunggren har uttalat sig. Jag hänvisar dit så länge. (kl 21.35)

Kategorier:Arena Vänersborg, S, Skandal
 1. Roy Andersson
  28 februari, 2014 kl. 15:01

  Eftersom det inte är klart att alla nekat medverka bland politikerna så hoppar jag den delen, men…i presentationen av EY:s utredning så säger kommunens tjänsteman att det kunde varit en kraftfullare reaktion från kommunens högsta tjänstemän mot den/de tjänsteman/tjänstemän som varit inblandade i dåliga beslut vid arenabygget. Den använda formuleringen innebär att han anser att det SKULLE ha varit det. Men han påpekar också, helt rätt, att det gått för lång tid för att kunna agera hur motiverat det än varit och är. Nuvarande ordförande i BUN har gjort samma konstaterande, det är motiverat, men kan inte göras eftersom tiden gått.

  Nu har vi en pågående ny skandal, även den uppmärksammad i media. Bad/gym-skandalen. Kommunen har brutit mot svensk lag i mer än ett avseende. Den som har representerat kommunen i denna skandal, namngiven i media av kommunjuristen, är samma person som var aktuell i Arenaskandalen. I DET fallet hade tiden räddat tjänstemannen, men den senaste skandalen PÅGÅR. Då är frågan : hur agerar BUN nu?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: