Hem > Hamnar, Val 2014 > Inga nyheter är också nyheter? Och hamnen!

Inga nyheter är också nyheter? Och hamnen!

ko_isDet dröjer med besked om vilka som ska styra Vänersborg. Än så länge är det naturligtvis ”ingen ko på isen”. Det är inte förrän den 22 oktober som det ”nya” kommunfullmäktige ska sammanträda. Och det är först då som det bör vara klart vilka som ska bli ordförande i de olika nämnderna och styrelserna. Med andra ord, vilka som ska styra Vänersborg. (Fast 2010 dröjde det faktiskt till december…)

Mitt tips att socialdemokrater och centerpartister skulle söka samarbete med miljöpartiet tycks ha kommit på skam. Nu har nämligen Budgetberedningen, som hade möte i början av veckan, bestämt att exploateringen av miljöpartiets ”hjärteskog” Mariedal Östra ska påbörjas redan nästa år. Och det skulle aldrig miljöpartiet gå med på – om de nu tänker sig ett samarbete om styret.

Och ingen socialdemokrat har ringt till Vänsterpartiet…

samarbeteDet kan väl bara betyda att Marie Dahlin och Bo Carlsson tänker styra ensamma. Och eftersom de inte har egen majoritet, de har bara 18 av 51 platser i kommunfullmäktige, så har de med all sannolikhet pratat med Gunnar Lidell (M) om hur moderaterna förhåller sig till detta styre. Och Lidell har säkert gett klartecken till framtida uppgörelser…

hamnbild2I en sådan uppgörelse ingår säkerligen en flytt av hamnen till Vargön. Enligt Budgetberedningen, där bland annat Gunnar Lidell (M), Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) ingår, skulle den nu bli billigare och bara kosta 41 milj kronor, fördelat på 1 mkr år 2016, 20 mkr år 2017 och 20 mkr år 2018. Jag undrar vad som beräknas ingå i denna summa. Det framgår inte. Och vad jag vet (jag är tämligen säker) så har ingen ny utredning gjorts, ingen utredning som visar på varken nya förutsättningar eller nya kostnader. Trots att tjänstemannaskrivelsen som låg till grund för hamnen i Vargön uttryckligen sa:

”beslutsunderlaget behöver kompletteras på ett antal punkter innan ett eventuellt beslut kan fattas.”

Dessutom. Och kanske ännu mer förunderligt…

I det aktuella underlag som Budgetberedningen har fått från Samhällsbyggnadsnämnden, inför sitt beslut, så räknar Samhällsbyggnadsnämnden på en kostnad av 90 milj kr – fördelat på 1 mkr år 2016, 40 mkr år 2017, 40 mkr år 2018 och 9 milj kr år 2019!

Över en natt så ändrade budgetberedningen siffrorna från Samhällsbyggnadsnämnden! Från 90 till 41 milj kr! På ett bräde! Utan underlag! Utan utredning! Utan motivering!

gokunge_arenaHistoriens vingslag gör sig påminda…

Det är nog så att de styrande politikerna drömmer, såvida det inte är någon slags turisthamn man kalkylerar med…

Hur som helst. Budgetberedningens beräkning på 41 milj kronor är en beräkning som gör att jag inte vet om jag ska skratta eller gråta… Jag kan faktiskt bara se en förklaring tillsteg_for_steg denna summa. Det är ”taktik”.

Typ så här. Socialdemokraterna och moderaterna har kommit överens om att de flyttar hamnen ”steg för steg”. ”Vi” börjar med 1 milj kr. Det är ju inga pengar att tala om, ingen kommer att protestera… Men det är en början… Sedan investerar ”vi” 20 milj kr till. Det kan ju inte heller någon protestera mot, inte ens en vänsterpartist. 20 miljoner är ju inte så himla mycket pengar. I värsta fall kan ”vi” ju säga att vi bara gör en ”enkel” flytt av hamnen i Vänersborg… Sedan går vi vidare med ytterligare 20 milj kr… Och då kan ju ingen protestera, inte ens en vänsterpartist, nu heller, eftersom de första 21 milj blir ”bortkastade” om den första investeringen inte följs upp av en ny. Och sedan när 41 milj kr är investerade… Då tar vi resten. Då har ”krutröken” lagt sig och ingenting kan göras ogjort… Även om det kostar flera hundra miljoner…

Och sedan tar vi Sanden…

V_logga_mindreDen ledande hypotesen just nu är alltså att socialdemokrater och centerpartister tänker styra kommunen ensamma med ett ”passivt” stöd av moderaterna. Ungefär som förra mandatperioden. Fast lite tvärtom… Som en konsekvens av detta, så tror jag att Vänsterpartiet borde inleda samtal med miljöpartiet och välfärdspartiet om en teknisk valsamverkan. Det skulle kunna leda till några fler platser i kommunens nämnder och styrelser för alla inblandade.

Men plats i presidierna, dvs några ordförandeposter, det lär inte Vänsterpartiet (eller miljö- och välfärdspartiet) få denna mandatperiod heller. Och det betyder att det enda riktiga oppositionspartiet kommer att få information i ett senare skede än de styrande och att Vänsterpartiet inte heller kommer att kunna påverka varken processen eller beslutförslagens utformning. Inte denna mandatperiod heller.

Men väljarna har sagt sitt, det är bara att acceptera. Eller? Fast…

Vänsterpartiet är faktiskt Vänersborgs tredje största parti. Denna mandatperiod också.

Kategorier:Hamnar, Val 2014
  1. Lennart Blomberg
    1 oktober, 2014 kl. 21:38

    Tja det är bara att jobba på fast ibland tappar man farten och tron på att någon lyssnar.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: