Hem > Magnus Larsson, Sikhall > Magnus Larsson i Sikhall: "Det är oförskämt!"

Magnus Larsson i Sikhall: "Det är oförskämt!"

once_uponDet var en gång två handläggare på Vänersborgs byggnadsförvaltning.  En dag i augusti 2010 tänkte de, vad ska vi göra idag? ”Vi åker till Magnus Larsson i Sikhall”, sa den ene. ”Ja, det gör vi” sa den andre. Och båda tyckte att det var en jättebra idé att åka och se vad jord- och skogsbrukaren Magnus Larsson sysslade med därute på landet.

Och sagt och gjort. De två handläggarna på Vänersborgs byggnadsförvaltning bestämde sig för att göra en tillsyn av Magnus Larssons pågående bygge på den så kallade Politikerhyllan i Sikhall.

Vad den egentliga orsaken var till handläggarnas tillsyn hos Magnus Larsson är inte helt klarlagt. I ett dokument så står det att det handlade om en ”rutinbesiktning”, i ett annat att de har ”besiktigat fastigheten i samband med yrkande till byggnadsnämnden angående ekonomibyggnad” och i ett tredje står det kort och gott ”inspektion”.

Besöket blev kortvarigt. Efter 2 timmar tyckte handläggarna att de hade sett tillräckligt. Magnus Larssons skärmtak var olagligt. De båda handläggarna åkte glatt därifrån. Får man anta.

För att göra en lång historia kort. Byggnadsnämnden slog fast att Magnus Larssons skärmtak var olagligt. Magnus Larsson överklagade byggnadsnämndens beslut. Länsstyrelsen avkunnade den 24 augusti 2012 sin dom. Där stod det:

”Nämndens beslut bör därför upphävas vad avser skärmtaket.”

sikhallsresa1Magnus Larsson fick rätt. Skärmtaket var lagligt. De två handläggarna hade åkt till Sikhall förgäves.

Skulle man ha kunnat tro…

För visst skulle man väl ha kunnat tro och förväntat sig att byggnadsnämnden och byggnadsförvaltningen i Vänersborgs kommun skulle be Magnus Larsson om ursäkt, eller åtminstone beklagat, att de hade ställt till med problem, alldeles i onödan, för honom. Att de hade tvingat honom att lägga ner en massa tid på hela ärendet, alldeles i onödan, att de hade orsakat honom kostnader för juridisk hjälp, alldeles i onödan, att de hade försenat bygget av hans bostadshus, alldeles i onödan…

Eller åtminstone dragit tillbaka den räkning som de hade skickat Magnus Larsson för tillsynen av det lagliga skärmtaket… Den alldeles onödiga tillsynen…

Men nej då.

Prestigen var alltför stor i vissa av kommunhusets korridorer och rum. I dessa, vissa korridorer och rum, tänkte man i helt andra banor. Jord- och skogsbrukaren Magnus Larsson skulle naturligtvis betala tillsynen av det lagliga skärmtaket. Och visst, kommunen hade lagen på sin sida. Lagen står inte alltför sällan på den sida som har makten.

Men etiskt och moraliskt? Och demokratiskt? Och med användandet av det minsta lilla servicetänk? Och sunt förnuft…?

Men nej då.

Magnus Larsson krävdes på över 7.000 kr, enligt följande specifikation:

Magnus9B

Magnus Larsson ville inte betala. Han ville inte betala för en tillsyn av ett skärmtak som var helt lagligt.

Kommunen överlämnade då fakturan till Kronofogden.

gladDet har hänt en del på kommunhuset den sista tiden. Stadsarkitekten, som hela tiden har varit drivande i ”diskussionerna” med Magnus Larsson, har fråntagits sin befogenhet att säga nej till all utveckling. En stor del av tjänstemännen har också varit på en slags charmkurs i bland annat sleepbemötande. Ett av syftena har då varit att få de kommuninvånare som har med de kommunala förvaltningarna att göra, som Magnus Larsson – att känna sig välkomna.

Det tycks som en del chefer hade väldigt dålig behållning av kompetensutvecklingen… Magnus Larsson har nämligen vid upprepade tillfällen sökt en viss hög, väldigt hög, kommunal chef för att diskutera ärendet. Hen har undvikit att få/ta kontakt med Magnus Larsson – trots inspelade telefonmeddelanden, lappar på skrivbord etc.

Så…

Idag kom kravet från Kronofogden till Magnus Larsson. Magnus Larsson är skyldig Vänersborgs kommun över 9.000 kr. Betala!

”Det är oförskämt!”

Tycker Magnus Larsson.

Men Magnus Larsson ska betala… Vad har han för val?

epilogEpilog.

Kommunen har den senaste tiden tagit kontakt med Magnus Larsson i två andra ärenden. Planenheten vill träffa Magnus Larsson och diskutera framtid och utveckling på Sikhall. Enheten vill upprätta en detaljplan. Dessutom vill kommunen att Magnus Larsson skriver på ett markupplåtningsavtal för VA-dragning över hans mark. Ett avtal som innebär att kommunen ska få köra omkring fritt med sina fordon på Magnus Larssons mark, att kommunen fritt ska få fälla träd på Magnus Larssons mark och att kommunen ska ha tillgång till en yta på 12 meters bredd i samband med ledningsdragningen på Magnus Larssons mark. Och att eventuella skador på Magnus Larssons mark regleras i efterhand…

Förväntar sig kommunen att Magnus Larsson ska hoppa och skrika hurra? Att han ska jubla över att han äntligen får tillfälle att göra en insats för Vänersborgs kommun? Att han äntligen får tillfälle att visa sin tacksamhet över den behandling som han fått utstå av Vänersborgs kommun?

Vad har han för val?

Kategorier:Magnus Larsson, Sikhall
 1. Roy Andersson
  9 oktober, 2014 kl. 07:41

  Om någon skulle reagera på hårda ordval så vill jag betona läget för Vänersborgs kommun. Vi har blivit av med Televerkstaden, det mesta av Länsstyrelsen, Bilregistret, flera andra statliga inrättningar, mentalsjukhusen, nu hotas vi som Regionshuvudstad, Holmens bruk, SAAB och flera andra. Några har tillkommit, glädjande nog. Men inom kommunen finns det utvecklingspotential på flera sätt och Vänerkusten ger stora möjligheter. Däremot ser vi hur Staten och Regionen INTE kommer att ge större sysselsättning i framtiden.

  Men vare sig vid projekt vid Vänerkusten eller på något annat ställe kan vi tillåta att några, som får sin lön betald av oroliga kommuninvånare, skall ta sig rätten att systematiskt motarbeta en positiv utveckling.

  Folk är med rätta oroliga för jobben för både sig själva och sina barn i framtiden. Det blir svårt även om alla gör sitt absolut bästa på ett konstruktivt sätt.

 2. Roy Andersson
  7 oktober, 2014 kl. 21:49

  Stefan, du är stadsbo och vänsterpartist och har ingen direkt koppling till Gestad. Men du är en hedersman och en ärlig politiker och du har reagerat på den rent äckliga orättvisan som drabbat Magnus, en av många i kommunen som på olika sätt jobbar för utveckling.
  Självklart ställer alla hederliga människor i hela kommunen upp direkt för alla som vill kommunens bästa, oavsett om det gäller Gestad, Vänersnäs eller andra delar.
  Det som hänt i Gestad och fortfarande händer är vidrigt. Alla tjänstemän i kommunen är skyldiga att göra sitt bästa för att uppmuntra och stödja alla, över hela kommunen, som försöker åstadkomma utveckling, förbättring och skapa jobb för framtiden.
  Men här har vi några få som helt fel anser sig ha rätten att motarbeta en som skapar jobb för framtiden.
  Som gammal gestadbo och med över 50 år som ideell föreningsledare i Gestad kan jag bara säga till alla andra gesdtadbor att nu får det råda nolltolerans! Den som inte är för utveckling i Gestad är emot. Och då är denne/denna emot hela Vänersborgs kommun. Det som är bra för Gestad är också bra för kommunen. Vi skadar ingen, men gynnar alla.
  Kommunjuristen måste nu reagera. En medborgare har nu fått rätt i 6 överklagningsärenden. Antingen är därför några anställda på byggnadsförvaltningen helt inkompetenta eller så är dom AVSIKTLIGT emot en som utvecklar kommunen. Är dom inkompetenta så skall dom avskedas och om dom avsiktligt motarbetar någon som försöker utveckla kommunen så skall dom avskedas. I väntan på att en ny byggnadsnämnd utses så skall alla inblandade tjänstemän, efter sex förlorade överklagningar, förklaras jäviga och aldrig mer handlägga ärenden vare sig för Magnus eller Sikhall.
  Intern inom Gestad gäller att antigestad är ”olämpligt”.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: