Hem > IT > Säkerhetsrisk eller tvivelaktig moralisk karaktär?

Säkerhetsrisk eller tvivelaktig moralisk karaktär?

På lunchrasten tog jag en snabb koll på min blogg. Inte för att jag trodde att det hade kommit något nytt inlägg eller så. Det visste jag ju att det inte hade gjort… Det var snarare för att se om jag hade haft några besökare eller fått några fler ”gilla” sen sist. Eller ”likes” som det heter mer internationellt. Lite självcentrerad är man ju…

Döm av min förvåning när jag möttes av detta meddelande:

karvlingcom

”Webbsidan utgör en säkerhetsrisk eller är av tvivelaktig etisk/moralisk karaktär. Därmed bör du inte besöka sidan i rollen som anställd eller elev inom Vänersborgs kommun.”

Oj! Det var ju min sida… Min blogg… Och jag kunde inte komma åt den från kommunens nät. Och det var om den, min sida, min blogg, som kommunens meddelande handlade om…

Hjälp!

”…tvivelaktig etisk/moralisk karaktär…”

Var detta jag? ”Tvivelaktig”? Vad då? Var det för att jag skrev om kommundirektören häromsistens? Eller var det för mina rader om Marie Dahlin?

Eller var jag kanske:

”…en säkerhetsrisk..”

Jag var ju faktiskt i Sovjet en vecka 1982…

Jag måste säga att jag blev både chockad och lite förbaskad. Men mest blev jag förvånad… Inte kunde väl någon i kommunledningen verkligen censurera en kritisk vänsterpartist? Igen… (Det har ju hänt förr…)

it_nordFör säkerhets skull så kollade jag Lutz Rininslands blogg, Marika Isetorps blogg, Morgan Larssons blogg, socialdemokraternas hemsida, Vänsterpartiets hemsida – alla var öppna och gick att läsa i kommunens nät. Jag gick till och med så långt att jag surfade till hemsidan för Svenskarnas Parti och Kommunistiska Partiet – de var inte heller blockerade av Vänersborgs kommun.

Men min blogg var det!

Självklart, efter några minuter, insåg jag att något måste vara fel. Det var väl klart att kommunledningen inte ville censurera min blogg. Det måste ju vara tillfälligheterna som spelade mig ett spratt.

Men jag var ju tvungen att ta reda på vad det var. Och påtala det hela. Ingen hade kanske märkt något på flera veckor annars. Mer än min läsare uppe i den där dalslandsskolan då… Och det vore ju tråkigt om hon inte kunde läsa min blogg efter att eleverna gått hem.

Jag skrev därför ett mail till kommundirektör Ove Thörnkvist – som vidarebefordrade det till IT-chefen.

Blockeringen var ett misstag. Det automatiska systemet hade reagerat av sig självt. Det var en olycklig slump att det var just min blogg som drabbades.

Och det visste jag väl! Så klart! Det var helt enkelt ett sådant där olycksaligt sammanträffande som faktiskt händer ibland.

IT-chefen förklarar:

”Vi har idag en helautomatiserad lösning som sköter om detta.
Vi kan kategorisera om vi önskar där vi kan tillhandahålla en flaggning till användaren om att hen är på väg ut mot en site som vi inte rekommenderar och att vi loggar allt som användarna surfar på via kommunens nät men att det går att fortsätta till tänkt site.
Vad gäller din länk så är detta en automatgenerering från system som reagerat på någon ”Suspicious embedded link” vilket brukar innebära att det kan finnas skadlig kod på din sida eller hos den leverantör där du hyrt in dig med sidan.”

gangster2Allt var ett misstag.

Ändå går dagen till min personliga historia – dagen då jag var blockerad som ”säkerhetsrisk”. Eller på grund av att jag, eller bloggen, hade en:

”…tvivelaktig etisk/moralisk karaktär…”

Så det kan bli… Tur att det nu har rättats till.

Så nu kan hon på den där dalslandsskolan läsa min blogg igen.

.

PS. I rutan ”Säkerhetsrisk har blockerats” (se ovan), så står det:

”Läs mer av våra riktlinjer för webbfiltrering”

Vid en fråga till IT-enheten om de kunde skicka dessa riktlinjer blev svaret:

”Jag har nu kollat upp detta. Och det finns inget dokument på våra riktlinjer om webbfiltrering.”

Kategorier:IT
 1. Roy Andersson
  17 november, 2014 kl. 21:42

  Kommunen har nog lagt in dessa ord för blockning: xxx yyy osv. Om någon blogg innehåller fler än fem av dessa ord så sker blockning automatiskt. Gissa vilka ord? Jag vet inte, men jag tror ungefär så.
  Ganska kul i Sverige där vi kan skratta åt det.

 2. per arne johansson
  17 november, 2014 kl. 21:29

  Hahaha jag tror. Nog det är fra som blockat dig stefan

 3. 17 november, 2014 kl. 21:27

  Vilket alltså innebär att du inte har en aning – dvs. inte får reda på – vilka nyckelord eller länkar som finns med i kommunens ”helautomatiserade lösning”. När allt kommer omkring har ju någon bestämt att sajter som innehåller vissa ord (eller vissa kodrader) skall blockeras. Det kan vara vissa javascript, t ex. Eller tabu-ord. Att det skall finnas skadlig kod hos ditt webbhotell ser jag som mindre sannolik, men det går ju att lista ut när du väl har fått reda på varför du har ”helautomatiskt” klassats som säkerhetsrisk.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: