Hem > Allmänt Vänersborg, BUN 2015, SD > Nya BUN på gång

Nya BUN på gång

sammanfattning_BUNNu börjar det äntligen röra på sig i politiken… I varje fall lite så där lagom. Idag kom handlingarna till Barn- och Utbildningsnämndens (=BUN) kommande sammanträde den 19 januari. (Du kan hämta de kompletta handlingarna här.)

Nämndens nye ordförande Mats Andersson (C) räknar tydligen med att förhandlingarna ska ta hela dagen och startar därför sammanträdet redan kl 08.30. Och det blir ett digert sammanträde. Inte tal om annat.

Ledamöterna i BUN ska bland annat få en mängd information. Och det är naturligtvis viktigt. Flera av ledamöterna och ersättarna debuterar ju i nämnden och de ska naturligtvis skolas in i sina nya roller. Och få veta vad som gäller…

Jag saknar dock information kring det allra viktigaste – de lagar och förordningar som styr skolans och förskolans verksamhet, dvs Skollagen, läroplanerna (LGR 11 och Lpfö) etc. Men kanske ”smyger” nämndens ordförande och/eller förvaltningschefen in detta på någon annan punkt… Typ ”Presentation av verksamhetsområde och förvaltning”. Vi får se.butter

BUN ska också välja en del representanter, t ex till kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor, till Ungdomsrådet, till kommunens lokala styrgrupp i Skolmatsakademin etc. Vänsterpartiet är dock för litet för att bli representerat i något sådant här sammanhang. Tyvärr. Lite LCHF-argument hade väl annars inte skadat i Skolmatsakademin…

gradde_mosOch som grädde på moset, så ska nämnden också avhandla en massa riktigt tunga ärenden…

BUN ska t ex fatta beslut om en revidering av planen för det systematiska kvalitetsarbetet, om den korta verksamhetsberättelsen och, det allra viktigaste, om en begäran om ramökning till grundskola, grundsärskola och barnomsorg. BUN vill ha de pengar som fullmäktige har avsatt till BUN, men som kommunstyrelsen ska dela ut ”vid behov”. Eller som det mycket underliga och uppseendeväckande beslutet från fullmäktige löd:

”Kommunstyrelsens förfogandeanslag tillförs 9 000 Tkr vilka avser grundskolan.”

BUN diskuterade dessa pengar redan på decembermötet förra året och kom då fram till slutsatsen att förvaltningen, och nämnden, måste utarbeta en mer omfattande och mer detaljerad beskrivning och motivering vid ”yrkandet” om dessa pengar. Dåvarande ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) ansåg exempelvis att detta behövdes för att det överhuvudtaget skulle finnas någon chans att få kommunstyrelsen att fatta att nämnden faktiskt har behov av pengarna. (Se ”Rapport från BUN 8/12”.)

money7Nu har förvaltningen arbetat fram ett underlag. Jag har inte hunnit läsa det än, men beslutet som BUN föreslås fatta lyder:

”Att begära ramökning om 22,4 Mkr hos kommunfullmäktige med anledning av ökat antal nyanlända inom grundskola, grundsärskola, fritidshem och barnomsorg.”

Förvaltningen anser efter att ha arbetat fram underlaget, som synes, att kommunstyrelsens 9 milj kr inte räcker… Att det krävs en ordentlig ramökning… (Och ramökningar beslutas av fullmäktige, inte kommunstyrelsen.)

Jag har en känsla av att denna fråga blir en verklig prövosten, inte bara för den nya Barn- och Utbildningsnämnden, utan också för det nya styret i kommunen…

Hur som helst. Det blir en tung inläsningsperiod inför mötet. Särskilt för alla nya ledamöter och ersättare.

kf15Ytterligare ett tecken på att det börjar röra på sig i politiken är att kommunen har uppdaterat sin hemsida. Det betyder att alla vänersborgare nu kan klicka sig fram till de aktuella namnen på alla som sitter i BUN (se här). Och det kan väl vara bra att veta för intresserade invånare. Alla foton är också alldeles nya, även på oss gamla rutinerade rävar… På hemsidan går det också att hitta namnen på ledamöterna och ersättarna i kommunfullmäktige (se här) och i alla andra nämnder och styrelser.

Tyvärr stämmer emellertid inte riktigt alla uppgifter. Sverigedemokraternas starke man Kurt Ragnvald Karlsson har t ex insett att han har fått lite väl mycket att göra i politiken. Förutom sina uppdrag i regionen, så blev ju Karlsson invald till hela fem nämnder (kommunstyrelsen, socialnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, Kunskapsförbundet Väst samt kultur- och fritidsnämnden.) Många tyckte väl att det var i minst fem nämnder för mycket… Kurt Karlsson tyckte också själv att det blev lite mycket. Så Kurt Karlsson bestämde sig vid närmare eftertanke för att ”hoppa av” Miljö- och hälsoskyddsnämnden och Kunskapsförbundet Väst.

sd_kfvDet blir för övrigt Cecilia Skenhall som ersätter Kurt Karlsson som ny ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, medan Anders Strand gör detsamma i Kunskapsförbundet Väst. Till Kunskapsförbundet har Sverigedemokraterna nominerat Carina Jällbrink som ersättare. Sverigedemokraterna har det dock inte lätt med de kommunala reglerna. Det blir fel allt som oftast… Det måste nämligen vara någon som sitter i fullmäktige som representerar Vänersborg i Kunskapsförbundet. Och det gör inte Carina Jällbrink… Så på det igen SD. Andra gången gillt?

Det är allt gôtt när allt håller på att bli som vanligt igen…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: