Hem > Kommunfullmäktige 2016 > Kommunfullmäktige 2016-03-23

Kommunfullmäktige 2016-03-23

Gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige började med en genomgång av den nya tekniska utrustningen som finns i sessionssalen.

Det var spännande.

stefan_politikIDLedamöterna fick var sitt unikt kort, stort som ett bankkort, att stoppa i ”apparaten” som finns på varje plats. Då blev varje ledamot ”igenkänd” av systemet och fick en massa information på displayen. Man kunde också begära ordet, replik och votera med den digitala utrustningen. Och hela tiden kunde man följa hur ledamöterna tryckte på sina knappar på två stora bildskärmar på var sin sida av podiet.

Ordförande och hans två vice-ordförande skötte alltihop. De lär inte kunna slappna av i framtiden. Det är mycket som ska synkas och styras upp från podiet under sammanträdenas gång.

Det kändes stort – och modernt. Och tänk, för bara en månad sedan tillät inte ordförande overheadLjunggren ledamöterna i Vänersborgs fullmäktige att ens visa en overheadbild…

När själva sammanträdet började så kom utrustningen till användning. Fast det egentligen var tänkt att det inte skulle bli skarpt läge förrän vid nästkommande sammanträde.

Men det var inte helt utan nybörjarsvårigheter. Det var vid kvällens votering som det ”strulade” lite.

Det gällde ett tilläggsförslag från Gunnar Lidell (M) i ärendet om ”Framtida kök”. Vid den ”digitala” voteringen glömde ett antal ledamöter att trycka på sina displayer, efter i och för sig några luddiga instruktioner från ordförande Ljunggren. 35 ”närvarande” på skärmen (se nedan) visade att det bara var 35 ledamöter av 51 som hade röstat. Fast då var också en sverigedemokrat frånvarande, rent fysiskt alltså.

kf_votering1

Voteringen fick göras om. Och vid det andra försöket gick det bättre.

kf_votering2

Ledamöterna kunde omedelbart se voteringsresultatet på bildskärmen. Det visade sig att det denna gång bara var en som hade ”glömt” att rösta – och det var ordförande Ljunggren (S) själv… Men det spelade inte någon roll, Lidells tilläggsyrkande avslogs ändå.

Direkt efter voteringen skrevs resultatet ut på en skrivare, och jag har den stora äran att vara den förste att publicera resultatet från den första digitala omröstningen i Vänersborgs kommunfullmäktiges historia… Det känns stort.

voteringslista

Och på tal om ordförande Lars-Göran Ljunggren (S).

Ljunggren har fortfarande inte avslutat sin politiska comeback. Igår valdes han in som ersättare i kommunstyrelsen, den styrelse där han satt som ordförande under perioden då vänersborgarna fick vara med om skandalerna som kostade dem miljontals och åter miljontals kronor. Baraljunggren_ordf arenan blev ju 145 miljoner kronor dyrare än beräknat – och beslutat. Alla skandaler (Toppaffären, fem JO-anmälningar, Solängen, konsultarvoden till vänner och bekanta etc) slutade med att socialdemokraterna tappade nästan hälften av sina mandat i fullmäktige år 2010 (från 21 till 12 mandat), något som de knappt för övrigt har återhämtat sig ifrån. (Socialdemokraterna har idag 14 mandat.)

Och ändå, nu har Ljunggren alltså tagit steget in i kommunstyrelsen, igen. Var ska det sluta? Jag undrar hur socialdemokraterna tänker. Och centerpartiet. Och miljöpartiet… Framför allt.

Innan förhandlingarna kom igång ”på allvar” hade fullmäktige också en Bo-dialog.

bo_dialog

Göran Karlsson och Jacob Hellström från Länsstyrelsen och Bertil Widén från Härryda kommun berättade om bostadsbyggande, lagar, strategier mm. Jasmina Lilja från byggnadsförvaltningen beskrev planläget i Vänersborg. Och TTELA beskriver idag Bertil Widéns föredrag på ett utmärkt sätt. (Se ”Effektivt byggande kräver politisk enighet”.)

Det stod väl, efter föredragen, utom allt tvivel att Vänersborg behöver upprätta ett genomarbetat bostadsförsörjningsprogram snarast, något som Vänsterpartiet för övrigt krävde under hela den förra mandatperioden.

triumviratAnnars så var det inga som helst kontroversiella ärenden som togs upp på fullmäktige igår. Förutom den votering som jag beskrev ovan togs alla beslut i total samstämmighet. Kanske var det därför som vi fick se hur många anföranden som helst från socialdemokrater, center- och miljöpartister… De var uppe i talarstolen fler gånger än de har varit sammanlagt under hela mandatperioden tror jag. Eller också är det början på en ny trend som vi såg igår… Fast jag tvivlar. Vi får se.

Det var alltså ett långt, men lugnt sammanträde. Den enda gången det hettade till var när Kurt Karlsson (SD) blev förnärmad över ett anförande från Lutz Rininsland (V). Kurt gillar inte Lutz, men det är nog ömsesidigt.

Kurt Karlsson (SD), och hela SD-gänget (Ola Wesley, Anders Strand, Kenny Sandhöj, kurt_sdCecilia Skenhall och Håkan Blomqvist) lämnade en motion till fullmäktige. Den vägrade emellertid ordförande Lars-Göran Ljunggren (S) att behandla. Då blev Kurt Karlsson också lite sur…

Motionen handlade om att kommunen ska åldersbestämma ensamkommande barn. Ordförande Ljunggren (S) menade, efter samråd med både kommunens egna jurister och SKL (Sveriges kommuner och landsting), att frågan ligger utanför kommunens kompetensområde. Det här är en statlig angelägenhet och kan inte överprövas av en kommun. Sade helt riktigt Ljunggren.

Det luktar allt starkare 30-tal av Vänersborgs sverigedemokrater. Tyvärr finns det ett exempel på en socialdemokratiskt styrd kommun, Ragunda, som faktiskt vill göra det som SD i Vänersborg motionerade om… (Se ”Åldersbestäm ensamkommande unga”.)

Kurt Karlsson (SD) ska överklaga ordförandes beslut. Sade han i varje fall.

wesley_ola2Och på tal om motioner, barn- och utbildningsnämndens alldeles egen sverigedemokrat, Ola Wesley, lämnade återigen in en motion. Om skolan, som han sa. Fast den handlade om förskolan… Det är inte alltid så lätt att hålla isär saker och ting…

Wesley vill att kommunen ska ta fram ett:

”regelverk på miniminivå för fri- och lekytor för de kommunala förskolorna.”

Och visst är tanken god, även om det innebär att det måste byggas både en och två förskolor till, förutom de som BUN planerar att bygga. Men i och med den lagda motionen så kan vi lugnt räkna med att sverigedemokraterna vill tillföra barn- och utbildningsnämnden ytterligare ett antal miljoner kronor nästa år. Och det skulle då betyda att triumviratets (S+C+MP) besparingsbudget (se ”Besparingsförslag från S+C+MP!”) röstas ner i kommunfullmäktige i juni.

Och det ser jag fram emot.

persjodahlTill sist besvarade Per Sjödahl (MP) frågan från Dan Åberg (M). Förra gången avvek ju Sjödahl från sammanträdet så frågan kunde inte besvaras. (Se ”Avslöjande KF!”.)

”Anser du att kompromisslösa miljökrav underlättar för bostadsbyggandet i Vänersborgs kommun?”

kf_teknik3Det blev lugna och genomtänkta svar från Per Sjödahl. Och trots att Dan Åbergs stämma ljöd över församlingen, så var nog ändå det mest upphetsande att en klocka längst bak i salen användes för första gången. Där kunde de två talarna själva se när de 2 minuternas taltid var slut…

Och till sist en fråga som säkert kommer att debatteras ordentligt och med heta känslor den dagen det blir aktuellt. Minialliansens lämnade nämligen en motion som yrkade:kunskapsforbundet_vastNY

”att Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att utreda konsortialavtalet i syfte att förtydliga och stärka direktionens ställning, där ett krav är alternerande ordförandeskap mellan ägarkommunerna samt utreda konsekvenserna av ett utträde ur Kunskapsförbundet Väst.”

Det är flera krav på en gång, i en och samma motion. Lite intressant.

Klockan 20.40 vandrade ledamöterna hemåt.

kf_teknik2

Fast för vissa ledamöter återstod en del djupa filosofiska diskussioner i kylan utanför kommunhuset…

 1. 24 mars, 2016 kl. 20:15

  Dan Åbergs fråga var himla intressant. Det är lite märkligt med alla riksintressen, parkeringsnormer, cyklenormer, parknormer och gud-vet-vad när det inte finns någon folk-måste-bo-någonstans-norm.

  Annars tycker jag nog Lars-Göran skötte sig lite taffligt och det var dessutom illa att bara ge oss knappt två timmar av bostadspolitisk information och starta kvällen redan klockan fyra. Var det månne fler än jag som satt sur och grinig med tom mage?!

 2. Pontus
  24 mars, 2016 kl. 19:52

  Tänk att Vänersborg har gått in i 2000-talet med tekniken, men vissa ledamöter är kvar på 30-talet. Vissa ser stort, andra ser sig själva. Vissa gör comeback i korruptionen och svågerpolitikens namn, andra ber om värme, utrymme, och kärlek för våra barn.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: