Hem > BUN 2016, förskolan > BUN (21/3) – en komplettering

BUN (21/3) – en komplettering

När jag läser igenom måndagens blogg (”BUN (21/3): En kort resumé”) om barn- och utbildningsnämndens sammanträde, så tycker jag nog att jag fick med det viktigaste – dock inte allt som avhandlades.friidrott4 (Dessutom hade ju TTELA en artikel om nämndens behandling av och beslut angående förskolesituationen.) Så för att ge en ännu fullständigare bild av måndagens maratonsammanträde så är det på sin plats med några kompletteringar.

enkat3Nämnden fick en dragning av resultatet av en enkät som besvarats av föräldrar och elever i åk 2, 5 och 8, samt en enkät som besvarats av föräldrar till barn i förskolan.

Enkäten handlade om ”Service och bemötande, samverkan och delaktighet”. Tyvärr var svarsfrekvensen väldigt låg för förskoleföräldrarna, endast 38%, vilket är i minsta laget för att kunna dra några bestämda slutsatser. En orsak till den låga svarsfrekvensen kan vara att föräldrar inte tycker att det blir något resultat av enkäterna. De har ju typ fyllt i dem några gånger förr… Och inget händer.

gladDe föräldrar som svarade på enkäten var nöjda med det mesta i förskolan som till exempel arbetsron, tryggheten, trivseln, lusten, delaktigheten samt med informationen och dialogen. Föräldrarna hade dock kritiska synpunkter på barngruppernas storlek, personaltätheten, inom- och utomhusmiljöer (föräldrarna känner sig inte trygga på alla förskolor) samt öppettiderna. En del föräldrar hade också funderingar på hur länge personalen ska orka…

Grundskolans föräldrar var också positiva till mycket, som t ex delaktigheten (gällde dock inte föräldrarna i åk 8), trivseln och tryggheten, dialogen och utvecklingssamtalen. Kritiken riktade sig främst mot oro i klasserna, skolmaten, trafiksituationen och VÄL (Vänersborgs lärplattform).

mat3När det gäller skolmaten handlade det om att det helt enkelt är för mycket vegetariskt i skolmatsalarna. Det tyckte också eleverna, särskilt de äldre. Något som för övrigt en LCHF:are kan ha en viss förståelse för…

Eleverna var tämligen positiva till skolan, vilket är roligt. Det tycks som om att arbetsron i klassrummen, trivseln och tryggheten ökar i kommunens skolor. Däremot skriver eleverna att det finns en ”oro mellan eleverna”.

Med tanke på hur stor elevökningen har varit, och den medföljande trångboddheten på våra skolor, så är det ett bra resultat anser jag. Något som alla anställda på våra förskolor och grundskolor ska ha all heder av.

skolaGrundskolan har under de två första månaderna gått med ett underskott på 3,5 miljoner kronor. Och det finns några skolor som ”sticker ut” lite särskilt. Inte så att de är ”ovarsamma” med pengarna, utan de har varit tvungna att anställa mer personal. Det är helt förståeligt, men för oss politiker är det inte särskilt tillfredsställande att se mer eller mindre stora minusresultat i redovisningarna. Det måste finnas en ”kanal” upp till nämnden, så att vi politiker får en signal om att det behövs mer pengar för att upprätthålla en bra verksamhet innan pengarna används. Det är inte tillfredsställande att nämnden bara får underskotten redovisade i efterhand.

Det här framförde jag, vilket jag för övrigt har gjort under många år, och fick, faktiskt, medhåll från ordförande Andersson.

children2TTELA beskrev idag hur förvaltningen har varit tvingad att öppna två nya förskolor på Vallgatan och i Missionskyrkan. Det är tillfälliga lösningar i en akut situation. Och så är också nämndens beslut om att hyra in paviljonger/moduler. Men vad göra när det står 143 barn i kö, som idag inte har någon plats? Och ytterligare 253 barn, som har plats men vill byta förskola? Det kan ju vara så att föräldrarna inte har fått någon plats i närområdet. En del föräldrar i Frändefors har t ex fått plats i en av förskolorna i centrum. Det finns också föräldrar som har sina barn på olika förskolor… Och fler barn på avdelningarna är inte att tänka på. Avdelningarna är mer än fulla redan. Nämnden har nämligen ”löst” situationen under de senaste åren med förtätning.

money7Nämnden diskuterade också kostnaderna för att utrusta de nyöppnade förskolorna och de nya avdelningarna som öppnas i höst. Barnen kan ju inte komma till tomma lokaler… Kanske blir det så att nämnden får begära ytterligare pengar…

ekvationOch det är inte bara inredning och inventarier som behövs. Det ska finnas personal i lokalerna också… Och det är inte en helt enkel ekvation att lösa. Förutom att det finns få nyutexaminerade pedagoger, så står vi inför stora pensionsavgångar. Dessutom byter anställda allt oftare kommun för att höja lönerna… Och här hänger inte Vänersborg riktigt med i ”lönesvängarna”.

Med dessa rader så tror jag att jag har gjort en ganska komplett redovisning av nämndens sammanträde i måndags. Och det utan att en enda gång nämna sverigedemokraterna och deras tämligen tröstlösa frågor…

Kategorier:BUN 2016, förskolan
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: