Hem > Kommunfullmäktige 2016, revisor > KF: Revisorsrapporter

KF: Revisorsrapporter

revisorPå onsdagens fullmäktigesammanträde ska ett antal rapporter från revisorerna behandlas. Revisorerna granskar ju som bekant den kommunala verksamheten och ska se till att allt har gått rätt till. De ska också bedöma ansvarsfrågan.

Men ibland undrar jag vilket syfte revisorernas rapporter har och vad rapporterna ska användas till. Det beror inte bara på att jag inte fick ansvarsfrihet för arenabygget en gång hund_begraveni tiden, trots att jag i alla sammanhang, både i fullmäktige och BUN, röstade nej. Och det beror inte heller bara på hur kritiken av Bo Carlsson (C) begravdes tillsammans med hundar och fibrer i södra Dalsland. Då, för två år sedan, så sa revisorerna att utredningen skulle fortsätta och fördjupas kring misstänkta oegentligheter. Sedan återkom aldrig revisorerna… Vilket de naturligtvis inte gör i år heller.

Nä, det känns något rutin- och slentrianmässigt över rapporterna. De föranleder aldrig eller ytterst sällan någon diskussion i fullmäktige. Det är bara några vänsterpartister som tar upp vissa saker – sedan klubbas revisorsrapporterna igenom och ordförande går vidare i ärendelistan…

bisysslaI år har revisorerna tittat lite djupare i frågan om bisysslor och kritiserar kommunen för att det saknas rutiner och dokumentation. Förr gick tjänstemän ibland ut i media och anklagade medarbetare, nu görs tydligen ingenting. Inte ens angående kopplingen till Microsoft på IT-avdelningen. Fast det nämner inte revisorerna. Det är nog lite känsligt. Även kommundirektörerna var ju med i reklamfilmen… (Se ”Kommunen och Microsoft”.) Fast revisorerna kände kanske inte till det där.

Revisorerna riktar en del kritik mot hur ledningen och styrningen av Kunskapsförbundet Väst fungerar. Revisorerna menar att ägarsamrådet, dvs samtliga kommunalråd i Trollhättan och Vänersborg (Marie Dahlin, Bo Carlsson och Gunnar Lidell från Vänersborg), agerar :

”på ett informellt sätt som inte alltid har stöd av kommunallagen eller styrdokumenten.”

skal_vaggPrincipiellt viktiga frågor, skriver revisorerna vidare, förs inte alltid vidare till kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Revisorerna har helt rätt i sin kritik, något som Vänsterpartiets Lutz Rininsland har försökt att styra upp med bland annat några motioner. (Se ”Ska KFV växla in på rätt spår?”.)

Det är väl lite som vanligt när socialdemokrater och centerpartister styr i Vänersborg… Det sker en hel del mellan skål och vägg…

När revisorerna tittar på barn- och utbildningsnämnden konstaterar de att nämnden har hanterat stora utmaningar under 2015, särskilt på grund av den stora ökningen av antalet barn och elever i förskola och grundskola. De konstaterar också att:

”det är många elever i Vänersborgs kommun som inte uppnår kunskapskraven i ett eller flera ämnen efter avslutad grundskola.”

Det genomsnittliga meritvärdet är, trots att det har ökat de senaste två åren, något lägre än genomsnittet i riket.

pengar5Revisorernas granskning av BUN slutar:

”Det är revisorernas bedömning att det är viktigt att BUN bereds möjlighet att fortsätta och intensifiera arbetet med att öka måluppfyllelsen samt utjämna skillnaderna mellan skolenheter och mellan pojkar och flickor.”

Tänk, jag tror att revisorerna anser att BUN måste få mer pengar…

pengarpengar2Och på tal om pengar… Det fanns gott om dem år 2015. Årets resultat (2015 alltså) blev +41,3 miljoner kronor. 41,3 miljoner, medan skolan går på knäna och socialnämnden behöver pengar…

41,3 miljoner var 35 miljoner mer än budget, bland annat blev intäkterna från skatter 8 milj bättre än beräknat.

Jag noterar för övrigt att revisorerna inte tar upp något om kommunens hantering av fiberdragningen, hur kommunen gav Telia ensamrätt att gräva… (Se ”Fiber! Fiber!”.) Men den rapporten borde väl vara på gång…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: