Hem > Budget 2016, Kommunfullmäktige 2016 > KF: Olagligt beslut ska bli lagligt

KF: Olagligt beslut ska bli lagligt

På onsdag nästa vecka ska kommunfullmäktige ha sammanträde.

chef2Sammanträdet börjar med en föreläsning om ”Samtalstonen i politiken”. Det är Demokratiberedningen som har bjudit in Marita Björkman från SKL för att hålla diskussionen om hur vi bemöter varandra levande. Demokratiberedningen menar nämligen att:

”det finns … de som känner en växande oro eller till och med olust för en hårdare stämning och råare ton i det politiska samtalet förtroendevalda emellan.”

Det är naturligtvis mycket tråkigt om ledamöter känner på detta viset. Och vi som inte riktigt har eller förstår orsaken till denna känsla måste ändå självklart respektera den.

Senare under kvällen så kommer kanske lärdomarna från föreläsningen att omsättas i praktiken. Då ska nämligen ett gammalt ärende behandlas igen.

budget2016Det gäller ärendet om budgeten för i år (2016) som ska tas om. Detta efter att Förvaltningsrätten i Göteborg förklarat budgetbeslutet från juni 2015 för olagligt. Det berodde på att ordförande Lars-Göran Ljunggren (S) felaktigt, och olagligt, förvägrade Morgan Larsson och välfärdspartiet rätten att lägga ett yrkande. (Se ”Ljunggren (S) har agerat olagligt!”.)

Det spelar ingen roll att kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) säger till TTELA (20 april):

”Det problemet är eliminerat. För att vi inte skulle hamna i samma situation igen förekom jag förvaltningsrätten.”ljunggren_ordf

”Förekom jag”… Jag förstår inte riktigt vem Marie Dahlin tror att hon är. ”Förekom jag”… Det ju dessutom Lars-Göran Ljunggren det gäller. Det är ju faktiskt Ljunggren som är ordförande i kommunfullmäktige, och det är han som har gjort fel…

”Problemet är eliminerat”… Förvaltningsrättens dom är betydligt viktigare och vidare än vad Dahlin tycks förstå. Domen kommer att få betydelse för alla framtida beslut, på hela beslutsprocessen, i Vänersborgs fullmäktige, inte bara när det gäller välfärdspartiet och budgeten.

Marie_Dahlin2Men nu har alltså Förvaltningsrätten sagt sitt och hela budgetärendet måste göras om – från ”scratch”. Oavsett vad Marie Dahlin anser. För Dahlin har tankar även kring själva ärendet:

”Jag utgår från att det inte blir någon ny debatt. Jag tror inte att det blir mer än ett klubbslag.”

Marie Dahlin kan själv inte delta på onsdag. Vilket är synd. Det handlar ju om den budget som hon själv ska luta sig mot och utgå från när hon ska styra Vänersborg resten av året. För jag tror, om jag nu får prata för mig själv (och det brukar jag ju göra på den vfp_loggaNYhär bloggen…), att det kommer att bli en debatt. Jag ser nämligen att välfärdspartiet föreslår ytterligare 23,4 miljoner kr till BUN… (I det förslag de får lägga nu, men inte fick lägga förra året…) Och det är ju ett bra förslag. Det är nämligen exakt samma summa som Vänsterpartiet yrkade… (Man kan läsa alla förslag här – klicka!)

Och då är det självklart att jag också lyfter Vänsterpartiets budgetförslag för barn- och utbildningsnämnden, igen. Elevantalet fortsätter ju att öka dramatiskt i grundskolan. Just nu! I år! Och det innebär att det behövs fler pedagoger, fler lokaler, mer läromedel, IT osv. Samtidigt har elevpengen arena_childminskat med 12% i grundskolan i år (2016). Även förskolan står inför liknande utmaningar, om än inte riktigt i samma omfattning som grundskolan.

För att ta ett konkret exempel som ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden fick sig till del i januari (och som jag har beskrivit tidigare) – Onsjöskolan.

Elevökningen på Onsjöskolan innebär att det behövs ytterligare minst 2,5 tjänster. Skolan skulle behöva utöka med en klass och en fritidsavdelning till.

onsjoskolanI år (2016) får Onsjöskolan emellertid 1.160.000 kr mindre än förra året på grund av den sänkta elevpengen. Det måste alltså sparas på Onsjöskolan och pratar man om besparingar på skolor så handlar det om personal. Så är det. Skolan måste ”göra sig av med” 2,5 tjänster (=pedagoger) – när det egentligen behövs 2,5 till…

Fler elever – mindre pengar – färre personal.

Och så var det detta med budgetår och läsår… Eftersom det inte går att ändra i grundorganisationen mitt under ett pågående läsår (det går inte att slå ihop klasser från den ena veckan till den andra, det går inte att ändra hela schemat, det går inte att strunta i pedagogernas uppsägningstid etc), så måste hela besparingen ske under höstterminen. De 2,5 tjänsterna som ska dras ner under hela kalenderåret blir i praktiken 5 tjänster på höstterminen!

Det är en omöjlig situation för Onsjöskolan.

Onsjöskolan lyftes fram i nämnden som ett konkret exempel. Inte som ett undantag, utan som en typisk skola i Vänersborg. Elevpengen minskar ju på alla skolor! Även de icke-kommunala skolorna får mindre pengar. Fridaskolan får till exempel 2 miljoner mindre i år.

argumentationSå här vill inte Vänsterpartiet ha det. Så naturligtvis kommer jag att argumentera för mer pengar till Vänersborgs barn och ungdomar på förskolorna och i grundskolorna. Som vanligt. Självklart!

Nu har ju kommunfullmäktige också mer kunskap om den ekonomiska situationen än det hade i juni 2015, när budgetbeslutet fattades. Fullmäktige vet att staten har tillskjutit pengar, att skatteintäkterna ökar och att överskottet därmed med all sannolikhet blir drastiskt större än beräknat. Det finns i och för sig ingen prognos än, men kommunens resultat var +52 miljoner kr det första kvartalet. Och varför skulle inte en del av dessa pengar användas till förskola och grundskola?

Det är klart att det borde bli en debatt i kommunfullmäktige på onsdag – och inte bara ett klubbslag…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: