Hem > Hallevi, Kultur- och Fritidsnämnden, Vargön > Ska Hallevibadet läggas ner?

Ska Hallevibadet läggas ner?

hallevi_badFrågan om Hallevibadets framtid ser ut att bli en långkörare.

Den 3 maj skrev jag en blogg om läget (se ”Vad händer med Hallevibadet?”) och två dagar efteråt kom TTELA med en artikel (se ”Målet är att öppna Hallevibadet i juli”). Men det fortsätter att hända saker.

Avtalet mellan Vänersborgs kommun och företaget IFFC Invest AB, som är det företag som kommunen ursprungligen träffade avtal med, är uppsagt av kommunen.

avtal2Michael Fridebäck, som äger IFFC Invest, motsäger sig uppsägningen. I ett brev till kommunen skriver han, på en inte alltför korrekt svenska:

”Härmed medelar IFFC Invest Vänersborgs kommun att man anser att hävningen av avtal och och anser att hävningen är obefogad och att avtalet skall fullföjas tills att parterna är överens om dom anspråk och fodringar IFFC Invest har på Vänersborgs kommun.”

iffc_invest

Den handskrivna skrivelsen är undertecknad av Michael Fridebäck, IFFC Invest, den 3 maj 2018.

Vad skrivelsen syftar till vet jag inte med bestämdhet, men det är väl nästan så att man misstänker att detdomare är ett led i att Michael Fridebäck tar den ensidiga uppsägningen/”hävningen” till domstol. Det är väl det enda sättet att reglera de ”anspråk och fordringar” som företaget anser sig ha på Vänersborgs kommun. Och Fridebäck sa också till TTELA redan den 1 maj (se ”Besparingar hotar stänga Hallevibadet”):

”De är skyldiga oss 4,5 miljoner kronor. Det kommer att bli tvist om det här. Vi kommer att lämna in en stämningsansökan.”

Fridebäck har också haft synpunkter på att det inte gjordes någon formell besiktning inför övertagandet av Hallevibadet och på att elkostnaden var högre än vad kommunen hade informerat honom om. Han menar också att kommunen inte har skött betalningarna till företaget.

konkurs_txtVi får väl se vad som händer. IFFC har ju bevisligen skrivit på ett avtal med kommunen. Och Fridebäck har väl inte haft alltför stor tur med sina kontakter med rättsväsendet de senaste åren…

Kommunens uppsägning av avtalet betyder att kommunen nu tar över det fulla ansvaret för Hallevibadet inklusive verksamheten. Som för närvarande inte är någon verksamhet. Badet är ju stängt sedan en tid tillbaka.

På hemsidan informerar kommunen (se här):

simma2”Om inget oförutsett inträffar kommer Hallevibadet att öppna för allmänheten igen under sista halvan av juli.”

Hur det ska gå till tycks ingen riktigt veta än, men:

”Kommunen kommer att på något sätt ta hand om verksamheten tills vi hittar en väg framåt. Vi vill ha igång badet så snabbt som möjligt.”

Det säger Olle Isaksson, verksamhetschefen för Fritid, till TTELA.

Det återstår att se. Vi hoppas att kommunen har fog för sitt löfte. För det råder stor oenighet kring hur stora investeringar som krävs för att få badet i både skick och i fullgott skick.

framtidDet är naturligtvis svårt för utomstående att bedöma hur tillståndet är i anläggningen, men verksamhetschef Olle Isaksson anser uppenbarligen att det inte krävs särskilt mycket pengar för att kunna öppna badet. Sedan är, som jag skrev i min förra Halleviblogg, (se här), 7 milj kr avsatta till Hallevibadet i den Mål- och resursplan (budget), som kommunen beslutade om i november gällande fastighetsinvesteringar. Men det är inte förrän år 2020. Enligt uppgift från samhällsbyggnadsförvaltningen beräknas det totala investeringsbehovet uppgå till 25 milj kr.

Och när jag skriver detta så får jag syn på att morgondagens ledare isetorpFHfrån Max Eskilssons tangentbord handlar just om Hallevibadet. (Se ”Ser vi upptakten till badnedläggning?”.)

Eskilsson tror att kommunen tänker lägga ner Hallevibadet. Han citerar kultur- och fritidsnämndens ordförande Marika Isetorp (MP):

”Det är en kostnad som inte ryms i budget.”

Marika Isetorp (MP) pratar om den budget som miljöpartiet tillsammans med socialdemokraterna och centerpartiet föreslår. Men det är inte oppositionens budget. Och en samlad opposition i kultur- och fritidsnämnden antog ju faktiskt ett annat budgetförslag på sitt senaste sammanträde – mot Isetorps, socialdemokraternas och centerpartiets vilja…

Nu kommer inget budgetbeslut för kommunen förrän i november, efter valet. Därför tror jag inte heller att Hallevibadet kommer att läggas ner. För en nedläggning av Hallevibadet krävs att S+C+MP får styra även efter valet… Men jag tror att vänersborgarna är klokare än så…

 1. Rune
  8 maj, 2018 kl. 21:05

  Hoppas att Hallevibadet fortsätter att vara en bra bad- och simanläggning för Vargöborna, simföreningar och skolor i Vänersborgs kommun. Hallevibadet behövs öppet omgående !

  Vänersborgs kommuns chefstjänstemän och kommunledning fortsätter alltjämt att leverera … men jag undrar om inte kommunalråden och kommundirektören nu snart behöver sätta ned foten och omgående täcka upp kompetensluckorna i den egna organisationen ?
  Är det inte bygglovskrångel, naturhuskrångel, VA-krångel eller badhus-krångel så är det specialsponsring till utvalda föreningar och förlustbidrag till några kommunala bolag som aldrig kan stå på egna ben.
  Anställdes det inte en ny kommundirektör nyligen med Dahlins förhoppning i ttela att citat ”vi behöver någon som ser det vi inte ser” ?

  Skrämmande att en ledande politiker i Vänersborgs kommun (miljöpartisten Marika Isetorp) säger i ttela att:
  -Hallevibadets kostnader ryms inte i budget så därför tillstyrker hon och övriga i S, C och MP förvaltningens förslag att lägga ner Hallevibadet !! Tack oppositionen att ni vann denna omröstning.
  Detta samtidigt som kultur och fritidsnämnden accepterar att allena Arena Vänersborg dras med nettokostnad på gigantiska 20 miljoner per år (när hyresintäkter av bomässor, etc är avdragna).

  Högernäven vet inte vad vänsternäven gör i den Vänersborgska kommunen där chefstjänstemännen verkar ha makten och taktpinnen.

  Pengar finns onekligen gott om för ”icke kärnverksamhet”, så varför kan inte just Hallevibadet leva vidare som gör så mycket nytta för invånare i Vargön ? :
  – Hur kan kommunen annars bygga en byggnad på Holmens gamla industriområde för 25 miljoner för att bara hyra ut i 1½ år, därefter finns ingen hyresgäst.
  – Att renovera kommunhuset på löpande räkning som inte stannade vid 45 miljoner utan är nu uppe i hela 68 miljoner. Och ännu är det inte klart på länge !
  – Enkelt att spendera 1,5 miljoner på att bara fräscha till huvudnästomten utan en tanke på vad som kommer hända med tomten inom ett år !
  – Att kommunalrådet säger till ttela att en ny sessionsal ska byggas för 100 miljoner på samma plats som den gamla. Detta för att några politiker ska ha en bra och trevlig plats att ha möten på någon gång i månaden.
  – Att förutom årliga bidrag till en ekonomisk förening som heter Forum Vänersborgs Stad även göra tilläggsbidrag på 650.000 kr per år under tre år för att denna förening ska komma med fräcka idéer att utveckla stadskärnan som kommunen sedan måste investera i.
  – Att kommunen pröjsar ca 800.000 av skattemedel på att vara arrangör av Aqua Blå med stora artister under 3 dagar.
  – Att kommunen lägger över 10 miljoner kronor årligen att täcka upp förluster till de kommunala bolagen Vattenpalatset AB och Vbg kungajakt och viltmuseum AB
  – Att ledande kommunpolitiker och tjänstemän med bandyintresse sponsrar med skattemedel IFK Vänersborg med 630.000 kr för att IFK och bandyförbundet ska ordna ett VM i arenan år 2019.

  Det som inte hör till kommunal kärnverksamhet är väldigt stora summor för Vänersborgs kommuns skattebetalare som kanske kommundirektören och kommunalråden borde ta tag i ?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: