Hem > feminism, jämställdhet, Val 2022, Vänsterpartiet > Viktig politik för jämställdhet hotad

Viktig politik för jämställdhet hotad

Från och med nästa mandatperiod, som i kommuner börjar den 1 januari 2023, ska Vänersborgs kommun förändra sin politiska organisation.

Diskussionerna om hur organisationen ska utformas började redan i våras och partierna har olika uppfattningar om hur den ska se ut. Det är emellertid inga dramatiska förändringar som har föreslagits. De största förändringarna står moderaterna för i sitt förslag. M menar att byggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden ska slås ihop till en nämnd samt att demokratiberedningen ska läggas ner. 

Det är dock det nya kommunfullmäktige, dvs det fullmäktige som blir resultatet av vänersborgarnas röster den 11 september, som ska fatta det slutliga beslutet om organisationen. (Se “Det hände på KS”.) Det nya fullmäktige börjar, till skillnad från nämnder och styrelser, ”sin” mandatperiod den 15 oktober. Antagligen kommer de nya politikerna att se till att det mesta blir sig likt även fortsättningsvis, dvs inget av moderaternas önskemål ovan blir förverkligat – inte ens om Henrik Harlitz får överta ordförandeklubban i kommunstyrelsen.

Däremot har Vänsterpartiet lagt ett förslag som har stora möjligheter att antas av det kommande fullmäktige. (Rent formellt måste förslaget också läggas till det nya fullmäktige.) I kommunstyrelsen föreslog jag i våras på Vänsterpartiets vägnar att Demokratiberedningen ska få utökade uppgifter.

Mitt yrkande hade följande lydelse (du kan ladda ned yrkande som pdf här):

“Demokratiberedningens ansvarsområde och uppgifter bör utökas till att också innefatta arbete med jämställdhet. Forskning visar, skriver SKR, att den viktigaste faktorn för att skapa hållbarhet i ett jämställdhetsarbete är att ledningen i en kommun tar ett aktivt ägarskap, dvs gör arbetet till sitt. Det är viktigt att bygga strukturer och skapa en kultur som gör att jämställdhetsperspektivet hålls aktuellt och levande.

Demokratiberedningen bör därför också byta namn till Demokrati- och Jämställdhetsberedningen.”

I Vänsterpartiets valtidning, som hushållen i Vänersborg har fått eller får denna vecka, återfinns en artikel skriven av Ida Hildingsson. Hildingsson är ledamot i socialnämnden och återfinns på plats 3 på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista. Hon är också feministiskt ansvarig för Vänsterpartiet Fyrbodal. Artikeln, som jag återger här nedan, visar varför det är nödvändigt att fortsätta och intensifiera jämställdhetsarbetet.

===

Viktig politik för jämställdhet hotad

Sveriges jämställdhetsresa är långt ifrån över och vi kan inte ta några rättigheter för givna. När vi går till val i september är det viktigt att vara medveten om vad som står på spel.

Det handlar om aborträtten, mäns våld mot kvinnor, jämställd familjepolitik, hbtqi-personers rättigheter, exploatering av kvinnors kroppar, global solidaritet och jämställd utrikespolitik. “Kvinna till kvinnas” feministiska valkompass (se här) har analyserat riksdagspartiernas jämställdhetspolitik utifrån dessa områden. Och det finns bara ett parti, Vänsterpartiet, som får godkänt på alla.

Rättigheter som kvinnorörelsen genom historien stridit för är hotade om vi inte är uppmärksamma och organiserar oss! Sverige är inte immunt mot den globala anti-abortrörelsen och de som lobbar mot hbtqi-personers rättigheter. Under de senaste åren har vi sett hur dessa rättigheter har inskränkts i flera västerländska demokratier.

I Sverige har vi kvinnor fortfarande sämre löner än män, gör mer obetalt hushållsarbete, tas inte på lika stort allvar i vården, jobbar oftare i eftersatta yrkesbranscher och får sämre pensioner. Vi är underrepresenterade där beslut tas, tar större ansvar för omsorgen av barn och anhöriga, har högre sjukskrivningstal och arbetar deltid för att orka.

Det finns många bränder att släcka och inte minst har vi ett enormt viktigt arbete framför oss för att alla barn och kvinnor ska få leva ett liv fritt från våld.

Men arbetet för att stärka jämställdheten både i Sverige och globalt kommer gå kraftigt bakåt om en högerkonservativ regering vinner valet i höst. Din röst kan avgöra!

===

Här kan du se hur samtliga riksdagspartier har svarat på “Kvinna till kvinnas”:  ”Feministiska valkompass”.

Anm. Här kan du läsa de bloggar som handlar om kommunalvalet den 11 september:

Anm. Läs gärna mer på Vänsterpartiets hemsida. Den uppdateras i stort sett dagligen med intressanta inlägg.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.