Hem > Val 2014 > Om Vänersborgs politiska framtid

Om Vänersborgs politiska framtid

Marie_DahlinIgår, på Kvantum, så stötte jag på Vänersborgs ”nye statsminister”, som en annan förbipasserande kund så träffande kallade Marie Dahlin (S). Marie Dahlin hade inget nytt att berätta om sina ”statsministerplaner”, eller eventuella sonderingar. Eller också ville hon helt enkelt inte berätta för en vänsterpartist… Vilket naturligtvis inte är helt osannolikt. Men visst står det klart att det är Marie Dahlin som blir Vänersborgs nye ”statsminister”. För övrigt den första kvinnan någonsin på denna post i Vänersborg.

Gratulerar Marie.

Annars är det lite som vanligt i Vänersborg – vi byter styre igen. Den ena perioden är det borgerligt styre, den andra socialdemokratiskt. Och så växlar det. Det är bara det relativt lilla Centerpartiet som hänger kvar vid makten…

Växlingarna vitaliserar å andra sidan demokratin. Inget parti kan vara säker på hur ett val i Vänersborg ska gå. Men samtidigt försvårar dessa växlingar vid styret en långsiktig planering för kommunen. Och det är inget bra. Det är väl något som alla vänersborgare har märkt under åren.

Både Socialdemokraterna och Centerpartiet hade möte igår kväll. Då klarnade säkert en hel del. Men vad? Det är det än så länge bara de inblandade som vet.

vbg_jonassjostedtDet ska bli spännande att se vilken roll Vänsterpartiet får de kommande fyra åren. Socialdemokraterna och centern, jag förutsätter att de tänker sig ett samarbete även fortsättningsvis, kommer inte att få egen majoritet i kommunfullmäktige. De får (preliminärt) 18 mandat, vilket faktiskt är mindre än vad mini-alliansen hade den förra mandatperioden. Men för Dahlin och Carlsson räcker det inte ens med Vänsterpartiets 6 mandat för att nå majoritet. Även Miljöpartiets 4 mandat behövs.

Det är nog inte sannolikt att socialdemokraterna/centern skulle inleda ett samarbete med moderaterna (10 mandat), även om de har samma åsikter kring det mesta. Osvuret är dock bäst. Det är emellertid uteslutet att socialdemokraterna/centern skulle inleda ett samarbete med de andra borgerliga partierna. Folkpartiet fick bara 3 mandat, Kristdemokraterna 2 och Välfärdspartiet 2 – och det räcker inte för en majoritet.

hoppaNaturligtvis skulle det kunna tänkas att Dahlin och Carlsson förlitar sig på ”hoppande” majoriteter. Moderaterna stödjer dem i hamnfrågan och utbyggnad av Sanden, Vänsterpartiet och Miljöpartiet stödjer dem om de vill satsa mer pengar till Socialnämnden och Barn- och Ungdomsnämnden.

Fast först ska personer väljas till de olika arvoderade ordförandeposterna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de stora nämnderna. Och framtiden kan nog te sig svår för Marie Dahlin och Bo Carlsson om de inte redan i detta skede ”delar med sig” av gracerna… Men även här är osvuret bäst. De kanske ändå gör som vid förra valet – delar upp posterna med de borgerliga partierna och håller Vänsterpartiet och Miljöpartiet utanför…

Det enda som står klart i nu-läget, det är att Sverigedemokraterna och Välfärdspartiet kommer att hållas utanför alla uppgörelser. Även om Kurt Karlsson (SD) har hört av sig till något parti (dock inte Vänsterpartiet) och erbjudit samtal typ… Om vad kan man fråga, Kurt Karlsson och telefonSverigedemokraterna har ju inga åsikter om någonting som har med det kommunala att göra. De deltar ju aldrig i omröstningar.

Om Morgan Larsson i Välfärdspartiet har ringt någon förtäljer inte historien…

.

PS. Nu ser jag att personrösterna i kommunalvalet har börjat räknas. Spännande det också.

Kategorier:Val 2014
  1. Roy Andersson
    19 september, 2014 kl. 19:53

    Ja, nu när valrörelsen är över och alla hårda ord kan glömmas så gäller det framtiden och kommande mandatperiod mer än det som har varit. Lena EW och Peter Göthblad har inte längre något större inflytande och kan inte längre skämma ut kommunen inom sina respektive områden. Nu gäller det att samla kompetens för att i linje med folkets röstning göra bästa möjliga av verksamheterna i Vänersborgs kommun. Förutsättningarna är faktiskt riktigt bra.

    Gilla

  2. paj
    19 september, 2014 kl. 18:00

    efter som moderaterna fört en socialistisk politik hela mandatperioden så kan dom ju få ihop majoritet ? eller ?

    Gilla

  3. Lennart Blomberg
    19 september, 2014 kl. 17:05

    Hoppas och tror att samtliga partier vill Vänersborg väl. En levande stadskärna, bra boende, god äldrevård, bra skolor m.m som gör ett bra samhälle.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.