Hem > ttela, Val 2014, Vänsterpartiet > Varför backade Vänsterpartiet?

Varför backade Vänsterpartiet?

skrik2Vänsterpartiet tappade 2 mandat i valet till kommunfullmäktige. Och nu är det dags att skrika ut sin besvikelse över valresultatet:

”Aaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Visst, eventuella skämt åsido, det var en besvikelse. Min första tanke var typ ”Varför ägnar jag egentligen så mycket tid åt politiken och bloggandet när vänersborgarna ändå inte uppskattar det?”.

Och den tanken har väl i viss mån inte lämnat mig än…

Varför backade Vänsterpartiet? Jag har inget bra svar på den frågan. Några tycker kanske att det beror på att Vänsterpartiet har fört en dålig oppositionspolitik. Andra att våra tankar helt enkelt inte tilltalar invånarna. Jag vet inte. Det jag frågar mig är:

”Vet vänersborgarna vilken politik vi har fört och vad Vänsterpartiet står för?”

Jag är inte säker på det. För hur ska vänersborgarna kunna veta det och överhuvudtaget veta vad som händer i politikens Vänersborg? På andra orter får folk reda på det genom att läsa lokalpressen. Men ärligt talat, hur har TTELA:s bevakning sett ut?

ttelaFör det första skriver TTELA knappt något om vad som händer och ännu mindre om vilka partier som tycker vad. TTELA hade inte ens någon journalist på plats under kommunfullmäktiges sista sammanträde. Och inte heller någon på plats under fem av de sex valdebatter som anordnades före valet. Detta torde vara exceptionellt för en lokaltidning!sammantrade6

För det andra. När TTELA är på plats på exempelvis ett kommunfullmäktigesammanträde, så skriver de på sin höjd i en missuppfattad objektivitets namn lika mycket om alla partier oavsett hur intressanta deras åsikter är eller hur mycket och hur engagerat de än framför dem. Vänsterpartiet är ofta flitiga i fullmäktiges talarstol och mycket aktiva – det framgår sällan av TTELA:s referat.

tvistFör det tredje. Hur ofta skriver TTELA om viktiga politiska tvistefrågor i Vänersborgs kommun? Det händer. Visst. Men hur? TTELA skrev om hamnen, i stort sett en slags hyllningsartikel för en hamnflytt. Det stod inget om t ex alla de problem och kostnader en sådan skulle innebära. (Endast lite om slussproblemet.) Likadant med Sanden. Inget om alla problem och kostnader som är förknippade med att bygga där. Hur ska då kommuninvånarna kunna ta ställning och förstå att vissa partier, t ex Vänsterpartiet, är både fundersamma ochpapperskorg2 kritiska?

För det fjärde, debattartiklar och insändare. TTELA gör ett urval. Det betyder att alla artiklar och insändare inte publiceras. Minst fem av Vänsterpartiets debattartiklar publicerades aldrig innan valet. Men hur ska folk veta det? Kommuninvånare trodde kanske att Vänsterpartiet inte brydde sig om att försöka nå ut.

analyzeFör det femte. TTELA har varken presenterat eller kritiskt granskat partierna i Vänersborg. Tänk om TTELA t ex hade tittat på vilka partier som lade fram flest motioner i fullmäktige under mandatperioden (Vänsterpartiet) eller vilket parti som nästan aldrig deltog i beslut (Sverigedemokraterna). Eller…

TTELA:s stora politiska bidrag var i stället en presentation av det nazistiska Svenskarnas Parti och deras kandidat. På ett helt uppslag. Två helsidor. Vilket gav partiet 97 röster i kommunalvalet.

Min slutsats är helt enkelt att TTELA inte har skött sin samhälleliga uppgift att bevaka de politiska diskussionerna och valet i Vänersborg. Men har det drabbat Vänsterpartiet speciellt? Jag tror det. Det finns nog inget annat parti som har varit så aktiva under mandatperioden. Det har vi beskrivit på vår hemsida och i våra bloggar. Men hur stor andel av vänersborgarna läser dem?

forklaringBortförklaringar säger kanske många. Och visst, det kan diskuteras. Dessutom har även andra partier drabbats av TTELA:s bristande politiska bevakning.

TTELA är ett problem. (Veckotidningen Vänersborgaren är betydligt bättre, trots mindre utrymme och mindre resurser.)

Den andra frågan är väl också, gick det verkligen så dåligt för Vänsterpartiet i Vänersborg? Vänsterpartiet fick 2.758 röster (preliminärt) i kommunalvalet. I valet till riksdagen fick Vänsterpartiet 1.566 röster av vänersborgarna. Det betyder att 1.192 fler personer röstade på Vänsterpartiet kommunalt än i riksdagsvalet. Det var många som uppenbarligen visade förtroende för Vänsterpartiet just i Vänersborg. Det är inte dåligt och det är verkligen något att glädja sig åt för vår lokalavdelning.

Vänsterpartiet i Vänersborg är kommunalt det största Vänsterpartiet i hela Västra Götaland – den enda partiavdelning som fick över 10% av rösterna (11,7%). Vänsterpartiets 6 mandat den kommande mandatperioden är också, trots allt, historiskt höga siffror för Vänsterpartiet i Vänersborg. Med undantag av valet 2010 har vi aldrig haft mer än max 5 mandat.

Och, Vänsterpartiet är fortfarande det tredje största partiet i kommunen…

Men…

backaVänsterpartiet backade 2 mandat, från 8 till 6. Vänsterpartiet fick 768 färre röster än i förra valet. Det är ett faktum.

En förklaring, en teori, om man nu bortser från eventuellt egna politiska brister, är att Vänsterpartiet fick 2 extra mandat i valet 2010 på grund av socialdemokraternas hantering av Arena Vänersborg, Toppfrys mm. Besvikna socialdemokrater röstade på Vänsterpartiet istället. Något säger mig att dessa socialdemokrater nu har ”förlåtit” partiet – och återvänt till fadershuset. Dock fortfarande inte alla. Socialdemokraternas 14 mandat den kommande mandatperioden är fortfarande historiskt låga. (Det är det näst sämsta resultatet för socialdemokraterna under de senaste 40 åren, bara 2010 var sämre.)

Egna politiska brister…?

Vad kunde vi i Vänsterpartiet gjort annorlunda? Mer utåtriktad verksamhet under hela mandatperioden? Varit mer ”positiva”? Kanske.

nonoMånga av våra motståndare påstår att Vänsterpartiet i Vänersborg enbart är ”nej-sägare”. Dessa tror jag inte riktigt förstår att Vänsterpartiets förslag alltid står mot något annat förslag, som alltid är huvudförslag. (Vänsterpartiet har ju alltid varit i minoritet.) Ett ”nej” betyder i det läget ett ”ja” till vårt eget förslag. Det är faktiskt så enkelt att ett ”nej” betyder ”ja” till något annat. I våra ögon alltid till något bättre… Det inser kanske inte alla.

Egna politiska brister…? Kanske kan jag få några kommentarer från läsarna.

Hela det här blogginlägget betraktas kanske som en bortförklaring. Visst, men man måste ju hantera besvikelsen på valresultatet och tillbakagången för Vänsterpartiet i Vänersborg på något sätt…

 1. ovreslotts9
  29 september, 2014 kl. 22:48

  Stefan, en intressant analys eller i alla fall ett välskrivet resonemang.
  Varför backade (v)…?
  Den manliga handen på den kvinnliga axeln kanske signalerade ”fortsatt patriakat modell (v)”
  Språkpolisen skulle vilja påpeka att partiet väl kan sägas ha varit både aktivt och flitigt men inte ”aktiva och flitiga”, även som det, partiet alltså, utgörs av dig och andra medlemmar, som tillsammans och var för sig varit både aktiva och flitiga.
  Sörj inte tillbakagången så djupt och underskatta inte partiets ibland goda idéers och förslags påverkan på andras tankar, åsikter och beslut.
  Ibland blir dock bara retoriken för mycket, tycker jag och tror att också mången annan läsare och lyssnare gör.

 2. paj
  18 september, 2014 kl. 08:29

  ordet feminism skrämmer bort dom kvinnliga väljarna . Och ni har inte lanserat era egna förslag tillräckligt trovärdigt .

 3. Roy Andersson
  17 september, 2014 kl. 22:18

  Stefan, du ser naturligtvis detta ur perspektivet att du är vänsterpartist. Ni fick en stor framgång i förra valet genom att S förtjänade att bli bestraffade av väljarna. Väljarna har alltid rätt i en demokrati och nu tyckte många att straffet var verkställt. Ur V.s synvinkel var det en framgång att behålla hälften av ”extramandaten”. För S är problemet mycket större. När vi tittar på de beslut som var käpprätt galna och som lokalt halverade partiet så saknar vi reservationer! En halvering är en katastrof och vilka är INTE ansvariga? Alla som röstade för dessa totalt galna beslut är ANSVARIGA och vi ser inga reservationer! Många har avgått, men många är kvar. INOM S så behövs det självkritik. Nu skall uppdrag i flera olika nämnder och styrelser fördelas och man kan bara hoppas på att dom som inte kan peka på reservationer har det demokratiska omdömet att INTE ställa upp igen! Inga av ”halverarna” har meriterat sig för att vara med och leda Vänersborgs kommunala verksamhet i framtiden. Jämfört med detta är Vänsterpartiets funderingar ganska enkla.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: