Hem > S > Förnyelse inom socialdemokratin?

Förnyelse inom socialdemokratin?

Det är inte bara sossarna i (hela) Sverige som valt ny ledare. Även socialdemokraterna i Vänersborg har fått en ny. Han är inte så känd som Juholt, men han är vänersborgare. Och en ”ängel”… Lennart Niklasson heter han.

Lennart efterträder Marie Dahlin. Marie har varit ordförande i socialdemokraterna i 16 år. Nu har hon blivit kommunalråd och har inte tid att vara ordförande i partiet längre. Marie anser att Lennart är ett jättebra val – han är öppen för förnyelse.

Ja, förnyelse är väl något som socialdemokraterna i Vänersborg skulle behöva… Det håller nog de flesta vänersborgarna med om…

Men hur öppen för förnyelse Lennart är återstår att se. Han har varit sossarnas vice ordförande i 15 år. Både Lennart och Marie har med andra ord varit socialdemokraternas ledare här i Vänersborg samtidigt som arenan byggts, neddragningarna inom förskolan och grundskolan har skett, JO fällt kommunen för felaktigheter med diarierna fyra gånger, Toppskandalen har utspelat sig, misstänkt mygel med konsulter har förekommit, det ”politiska spelet” kring Barn- och ungdomsnämndens ansvarsfrihet skett – och mycket annat. Lennart och Marie har varit sossarnas ledare, de har suttit i kommunfullmäktige och de har suttit i kommunstyrelsen. Bland annat.

Lennart och Marie har i högsta grad varit ansvariga för den politik som ledde till det historiska valnederlaget för socialdemokraterna här i kommunen i höstas.

Inom den socialdemokratiska partitoppen i Sverige är det många som har fått ta ansvar för valnederlaget – i Vänersborg är det bara Lars-Göran Ljunggren som fått det. Eller vad man nu ska kalla det, Ljunggren sitter ju kvar i fullmäktige och har vad jag förstår fortfarande en hel del att säga till om. Dessutom måste man väl se både Lennart och Marie som Ljunggrens förtrogna medhjälpare.

Det är med andra ord ingen större förnyelse att välja Lennart till ordförande.

Nu var inte Lennart den enda kandidaten till ordförandeposten. Det är i sig något mycket ovanligt inom socialdemokratin. Leden brukar snabbt slutas när valberedningen lägger ett förslag… Att det fanns en kandidat till är ett tydligt tecken på splittring.

Dan Nyberg ställde upp som kandidat till ordförandeposten. Han fick stryk. Det var inte med många röster.

Dan Nyberg har varit ordförande i fullmäktige de senaste 8 åren – ytterligare ett av sossarnas toppnamn i Vänersborg alltså. Står Nyberg för en annan politik än Ljunggren? Än Marie? Än Lennart? Står Nyberg för förnyelse?

Jag vet inte. Inte heller Nyberg har någonsin visat minsta tecken på opposition mot den katastrofala politik som sossarna har fört i Vänersborg de senaste 4 åren. Tvärtom. Som ordförande i fullmäktige har han svingat klubban på ett sätt som har varit till den yttersta belåtenhet för socialdemokrater och centerpartister. Jag vet, jag har fått känna av slagen från denna klubba. Flera gånger.

Det enda politiska bidrag som Nyberg lämnat under den gångna mandatperioden har varit en motion om att göra Vänersborg till en hästkommun…

Några av Nybergs anhängare uttryckte sin stora besvikelse över ordförandevalet på Facebook. Det verkar som om ganska starka känslor var inblandade.

Med dessa kommentarer får jag väl gratulera Lennart till ordförandeposten. Lennart har ju ändå gjort sig känd som en mycket påläst och, vad jag förstår, duktig politiker i socialnämnden i många år. Jag hoppas att du vrider politiken lite åt vänster Lennart och inte fortsätter att föra den grå betongpolitik som vi sett de senaste 4 åren…

Även om jag inte tror det…

På tal om socialdemokrater förresten. Jenny Brycker ska flytta till Australien. Jenny är mest känd för sitt bevingade inlägg i debatten som föregick beslutet av Arena Vänersborg. Från talarstolen utbrast Jenny följande:

”Från vissa håll har man hört att kommunen istället för att bygga arenan istället ska satsa på barnen, dom äldre och skolan. Men varför välja när vi ser möjligheter till att göra alltihop?”
(Klicka här så kan du höra.)

PS. Om ni undrar varför jag skrev att Lennart var en ”ängel” i början av inlägget så beror det på att han gillar Änglarna från Göteborg, dvs IFK. Blåvitt ni vet. Så ni vet.

Kategorier:S
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: