Hem > Kvartetten > Kvartettens planer

Kvartettens planer

kvartetten3Det kom ett förslag i min mailbox. Varför inte benämna den nya kvartett som ska styra Vänersborg de närmaste fyra åren, dvs Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Välfärdspartiet, för ”tväralliansen”? (Det blir ju liksom lite långt att räkna upp alla partierna varje gång.) Motiveringen var att Bo Carlsson (C) sagt i media att det nya styret är en slags tvärpolitisk allians.

”Tväralliansen” är kanske ett bra förslag. Å andra sidan. Eftersom många redan spekulerar i om denna kvartett verkligen ska hålla ihop hela mandatperioden, vilket inte har något att göra med Birger Sjöbergs kända roman, så kanske den skulle kunna kallas ”Tvär(tom)alliansen”. ”Tom” skulle då uttydas som ”till och med”. Eller kanske ”tom”, som i innehållslös… Eller helt enkelt som tvärtemot den förra minialliansen.

Jag får avvakta eventuella förslag från kreativa vänersborgare innan det nya styret döps. Tills vidare använder i varje fall jag begreppet ”kvartetten”.

samarbeteDen nya kvartetten har inte på sina hemsidor, eller bloggar, skrivit något om orsakerna till sitt samgående. Centerpartiet nämner inte ett ord om det nya samarbetet, inte heller Välfärdspartiet eller Miljöpartiet. Partiernas väljare hålls helt enkelt i okunnighet om vad som händer och varför.

Det tycks egentligen bara handla om att få makt. Eller som Bo Carlsson uttryckte det i  TTELA:

”Vi är en majoritet i minoritet.”

Medlet blir målet typ.

Socialdemokraterna har emellertid nämnt samarbetet. Enligt Socialdemokraternas hemsida så håller kvartetten på att utarbeta en politisk överenskommelse. Det står däremot inget om vad som avhandlas eller varför. Enligt tidningsuppgifter så förhandlar de om 17 ”knäckfrågor” (TTELA). Det måste innebära att de förhandlar om allt som är politiskt aktuellt och mer därtill. Och som de är oeniga om… Det är t ex budgeten för 2015, hamnflytten till Vargön, byggnationen på Sanden, diverse demokratifrågor, pengar till Barn- och Ungdomsnämnden (den heter så fram till årsskiftet), om RUR-pengar (tidigare års överskott) ska användas, byggnation på Kindblomsvägen osv.

skog3bDe har däremot kommit överens om två av knäckfrågorna, två av de frågor som Miljöpartiet tycks anse vara bland de absolut allra viktigaste för Vänersborgs kommuns framtida öde. Kvartetten har kommit överens om att inte exploatera Mariedal Östra under mandatperioden och att (TTELA):

”mer ekologisk och närproducerad mat ska finnas i den kommunala verksamheten som skolor och äldreboenden.”

Och så finns det de som tvivlar på att samarbetet ska fungera… Nu är det ju bara 15 mindre viktiga knäckfrågor kvar… (Eller räknades dessa frågor inte in i de 17 knäckfrågorna?)

Ett tips är att Socialdemokraterna och Centerpartiet tillsammans tvingar Miljöpartiet och Välfärdspartiet till stora eftergifter i de andra frågorna. Trots att Leif Höglund försöker invagga samarbetspartierna i säkerhet och skriver på Socialdemokraternas hemsida:

”… en god socialdemokratisk tradition som partiet gjort genom långliga tider, samarbeta för det gemensammas bästa.”

arenan_medley3Jag känner inte direkt igen beskrivningen från Vänersborg, det gör väl ingen som minns det socialdemokratiska styret 2006-2010 – perioden då arenan byggdes, Huvudnässkolan lades ner och krav på folkomröstningar placerades i garderoben.

Nä, jag tror att det är många av Miljöpartiets och Välfärdspartiets väljare som befarar det värsta i samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Det finns en tydlig risk (eller chans?) att Miljöpartiet och/eller Välfärdspartiet tappar allt som motiverar deras existens i Vänersborg…

På tal om eftergifter. Miljöpartiet har redan svängt 180 grader i en fråga. Det gäller en liten, men demokratiskt viktig fråga – ska vänersborgarna kunna läsa i lokalpressen om vad kommunfullmäktige ska behandla på sina sammanträden. ”Ja” sa Miljöpartiet för fyra år sedan, ”nej” säger de nu. Kommunen ska spara pengar och bara skriva tid och plats.

Nu kanske det bara är 14 knäckfrågor kvar?

Något som också är intressant, det är personfrågorna:

”Fördelning av politiska poster.”

knackfragaNågot säger mig att denna knäckfråga (som i sig innehåller väldigt många knäckfrågor) är minst lika viktig för Miljöpartiet som den politiska överenskommelsen. Antagligen viktigare… Jag tror inte att Marika Isetorp, och Per Sjödahl, nöjer sig med några småposter. Frågan är väl också vad Välfärdspartiet kan begära. Utan det nya samarbetet skulle Välfärdspartiet inte bli representerat ens i en enda nämnd. Partiets två mandat räcker inte till det. Kanske nöjer sig Morgan Larsson (VFP) med en plats i t ex socialnämnden och/eller den nya Kultur- och Fritidsnämnden? Eller propsar Morgan Larsson på en ordförandepost? 2:e vice ordförande i socialnämnden kanske?

Vänersborg väntar med spänning på den politiska uppgörelsen och fördelningen av de politiska posterna mellan kvartettens partier.

Kanske har också vadslagningen börjat på hur länge det ska dröja innan kvartetten sprängs…

Kategorier:Kvartetten
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: