Hem > Kommunfullmäktige 2014, Kvartetten > Mandatperiodens sista fullmäktige

Mandatperiodens sista fullmäktige

fundersamDet är inte helt logiskt. Den gamla mandatperiodens partikonstellation gäller i nämnder och styrelser fram till den 31 december. Det betyder t ex att Gunnar Lidell (M) är kommunstyrelsens ordförande resten av året. Vi slipper också sverigedemokrater i Barn- och Ungdomsnämnden… Och i andra nämnder. I 2,5 månader till. Men samma tid gäller inte kommunfullmäktige. Igår tisdag avslutades nämligen den gamla mandatperioden med det sista sammanträdet. Och redan nästa vecka träffas det nya kommunfullmäktige, dvs det som valdes nu i september.

Sådan är lagen.

Fullmäktiges sammanträde var lugnt. Även om det tisslades och tasslades en del i korridorerna. Det nya styret, den nya kvartetten, hade ju proklamerats under dagen.

kvartetten2Tvärtemot vad man kunde tro så syntes nöjda leenden mest hos de kommande oppositionspartierna. Visst, det kanske var någon typ av ”skadeglädje”, vad vet jag. Men det förklarar ju inte riktigt varför så många socialdemokrater och centerpartister såg så sammanbitna ut. Eller varför välfärdspartister och miljöpartister nästan såg lite skamsna ut. Utom Marika Isetorp (MP) då. Hon var ännu ”rakare i ryggen” än vanligt.

Kanske berodde oppositionspartiernas oförställda glädje på att de inte tror att den osannolika kombinationen av styrande partier, dvs Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Välfärdspartiet, ska hålla ihop hela mandatperioden. Att de likt vänersborgssonen Birger Sjöbergs roman från 1924 ska bli ”kvartetten som sprängdes”. Eller att de ”oppositionella” visualiserar de kommande mötena mellan de forna kombattanterna Marie Dahlin (S)/Bo Carlsson (C) och Marika Isetorp(MP)/Morgan Larsson (VFP).

Jag talade med en hel del personer igår, även socialdemokrater och centerpartister. Några av dem uttryckte redan vissa farhågor när det gällde det kommande kvartettsamarbetet… En sa till och med, hen hade läst min blogg igår (”VÄNERSBORGS NYA STYRE”), att:

”Aldrig att Morgan Larsson ska få bli socialnämndens 2:e vice ordförande!”

Samarbetet verkar börja bra…

money7Men jag tror inte att man ska underskatta den nya styrande kvartetten. Redan under fullmäktiges sammanträde visades prov på vad som komma skall. Marie Dahlin (S), Per Sjödahl (MP) och Morgan Larsson (VFP) var uppe i talarstolen och ville ha bättre ekonomiska villkor för fullmäktiges och nämndernas ordförande. Redan här kan man skönja en svängning hos Miljöpartiet och Välfärdspartiet, som tidigare argumenterat för att den kommunala byråkratin kostar för mycket. Men det var naturligtvis innan de själva kunde komma i åtnjutande av dessa poster…

Även på kommunstyrelsens senaste möte ändrade Miljöpartiet åsikt. För maktens skull. För ett antal år sedan argumenterade Per Sjödal mycket engagerat för att hela kommunfullmäktiges ärendelista skulle publiceras i lokalpressen inför sammanträdena. Av djupt demokratiska skäl, vänersborgarna hade rätt att i förväg få veta vad som skulle behandlas på de folkvalda beslutsfattarnas sammanträden. Vilket var en helt riktigt ståndpunkt enligt min uppfattning. Socialdemokraterna hade en annan uppfattning. Vilket de inte alltför sällan har i demokratifrågor. Det har Miljöpartiet nu också. Demokratin får inte vara för dyr – nu ska det bara annonseras om tid och plats för fullmäktiges sammanträden… Men det är klart, då sparar kommunen in lite på annonskostnaderna så att pengarna kan föras över till kommunens olika ordföranden…

betongblandareDet går fort att närma sig ”betongen”…

Kommunfullmäktiges sammanträde varade bara i drygt en halvtimme, om man bortser från avslutningstal, uppvaktningar och den traditionellt avslutande förtäringen i kommunhusets cafeteria.

Sammanträdet inleddes med en tyst stund för Åke Claesson (FP) och Hans-Erik Aronsson (M), som tragiskt nog har lämnat oss. Kommunfullmäktige skänkte en tanke till de båda och deras anhöriga.

Under det första ärendet beslutade fullmäktige sedan att Barn- och Ungdomsnämnden från och med den 1 januari ska byta namn till Barn- och Utbildningsnämnden – ett förslag som faktiskt härstammade från undertecknad bloggare.

Sedan var det detta med ”arvoden och andra ersättningar till förtroendevalda”, som jag redogjorde för ovan. Vänsterpartiet yrkade på att de nuvarande ersättningarna skulle behållas.

lidell_talarstol3Gunnar Lidell (M) besvarade en fråga från vänsterpartisten Magnus Kesselmark och sedan presenterades ett antal motioner. Det lades fem motioner på kommunfullmäktiges sista sammanträde. TTELA presenterade i dagens tidning de flesta av dem. Av någon anledning nämndes dock inte de två motionerna från Vänsterpartiet… Fast det kanske inte var någon slump…

Vänsterpartiet motionerade om kommunens ”hantering” av kommunikationen och beslutsprocessen kring Kunskapsförbundet Väst (du hittar motionen genom att klicka här) och om vikten att uppdatera bostadsförsörjningsplanen, dvs planeringen av bostadsbyggandet. (Du hittar motionen genom att klicka här.) Den sista motionens aktualitet illustreras av Marie Dahlins uttalande i TTELA igår att den nya kvartetten harflygplan bestämt att Onsjö Södra ska bebyggas. Sådär hux flux. Under inflygningsstråket till Malögas flygplats… Utan att detta har diskuterats. Men å andra sidan, de rödgröna i Stockholm vill tydligen avveckla Bromma flygplats. Och då ryker väl Malögas möjligheter… Kanske har Marie Dahlin och den nya kvartetten tänkt sig att det istället ska bli en båtförbindelse från Vargön till Stockholm…

forsstrom3Ordförande Anders Forsström (M) höll ett tal om mandatperioden, Forsström lämnar nu både ordförandeposten och kommunfullmäktige. Han redogjorde för vilka personer som hade varit uppe i talarstolen, och hur många gånger, under mandatperioden. Inte helt oväntat hittade vi kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) på första plats. Lidell hade varit uppe i talarstolen 152 gånger. På den andra platsen kom Lutz Rininsland (V) med 132. Om ordförande hade klockat tiden, så hade Rininsland med all säkerhet vunnit… Moderaternas Lena Eckerbom Wendel (M) belade tredjeplatsen med 99 gånger. Hon visste inte själv om hon skulle tolka detta positivt eller negativt, men jag tycker att det är positivt att ledamöterna säger vad de tycker. Även Eckerbom Wendel.

Den tidigare oppositionen, dvs Vänsterpartiet, Miljöpartiet (för all del) och Välfärdspartiet (också för all del), visade sig ha varit flitiga talare. Marika Isetorp hade varit uppe i talarstolen 80 gånger (plats 4), Morgan Larsson 72 (plats 5), Per Sjödahl 60 (plats 7), Stefan Kärvling 50 (plats 9) och Adam Frändelid 30 (V, plats 13). Även mini-alliansens ”kompispartier”, Socialdemokraterna och Centerpartiet, hade synts ett antal gånger i talarstolen, Bo Carlsson 71 gånger (plats 6) och Marie Dahlin 53 (plats 8). Dock ska man komma ihåg att många gånger går ledamöterna bara upp och typ yrkar bifall, utan att säga något mer. Särskilt Marie Dahlin och Morgan Larsson är bra på det.

talarstolOrdförande Forsström konstaterade att Vänsterpartiet toppade listan på antal inlägg i förhållande till antalet ledamöter. Kanske inte helt oväntat, även om vänersborgarna antagligen inte får den uppfattningen när de läser TTELA… Kanske skulle sådant här statistik publiceras innan ett val…

För övrigt meddelade Anders Forsström att 30 ledamöter i fullmäktige inte kommer att återkomma nästa mandatperiod. Av dem så vill jag särskilt uppmärksamma fullmäktiges ålderspresident Johan Ekström (FP). Ekström gjorde sitt första sammanträde den 1 november 1979. Han har hunnit vara med blomgrenekstromom en hel del av Vänersborgs moderna politiska historia. Likaså min gamle fotbollstränare Lars G Blomgren (FP). Lars G Blomgren har varit ledamot sedan den 1 november 1985.

Jag fick vid kaffet en fråga om Blomgren hade varit en bra fotbollstränare. Och med tanke på att vi sällan förlorade några matcher, så torde han ha varit det… Blomgren dementerar för övrigt uttalandet som jag tillskrev honom i en blogg tidigare i år (se här):

”Det måste ha varit ”Puskas” [en annan av mina fotbollstränare; min anm] som sa det.”

kf_slutMandatperiodens sista fullmäktigesammanträde avslutades med en enklare förtäring. Som vanligt en LCHF-tallrik för min del.

Till sist.

Tack alla politiker och tjänstemän för denna mandatperiod! Ni har om inte annat fått ett okänt antal personer att ”klicka” 250.345 gånger på min blogg.  ;)

  1. LasseVbg
    16 oktober, 2014 kl. 06:25

    Ja det bådar gott för framtiden att de går in och agerar kraftfullt för sina egna förmåner…

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: