Hem > Kommunfullmäktige 2014, MP > Inför KF 22/10

Inför KF 22/10

På onsdag sammanträder det nyvalda kommunfullmäktige för första gången. Det innebär början på en ny mandatperiod. Eftersom inte någon ny ordförande för fullmäktige har hunnit väljas, och antagligen inte väljs förrän på november- eller decembersammanträdet, så kommer fullmäktiges ålderspresident att vara ordförande.lutz5

Kommunfullmäktiges ålderspresident är inte vem som helst. Det är Vänsterpartiets Lutz Rininsland. Rininsland är den av de valda ordinarie ledamöterna som har suttit längst i kommunfullmäktige. Rininsland ska således sitta ordförande. Det är första gången vi ser en vänsterpartist på denna position. Och det är väl inte helt omöjligt att det blir den sista också…

Kommunfullmäktige kommer att bestå av två block och två partier de närmaste fyra åren. I varje fall till en början. Vi får se hur länge det ena blocket håller ihop…

kvartetten4Det styrande blocket består som bekant av socialdemokraterna, centerpartiet, miljöpartiet och välfärdspartiet, den nya kvartetten. Detta block har tillsammans 24 mandat i fullmäktige.

Vänsterpartiet får inte (Isetorp på Facebook):

”vara med och styra.”

Vilket Marika Isetorp (MP) tydligen förutsätter att Vänsterpartiet vill. Det beror på att vänsterpartister skriver bloggar… Enligt Marika Isetorp. Bloggar som samma Isetorp inte tycker om. Och för all del, det har också angetts av socialdemokraterna som ett av skälen till att inga kontakter togs med vänsterpartiet.

Det är tufft i Vänersborg att använda sig av sin grundlagsskyddade rätt att skriva…paulus

Christer Bogren, en annan miljöpartist i Vänersborg, går ytterligare ett steg längre. Han citerar självaste aposteln Paulus (Gal 5:7-8) för att motivera:

”Som man sår får man skörda.”

bibelnFast då ska man komma ihåg att detta ekologiska, bibliska uttryck bara handlar om när miljöpartiets representanter kritiseras. När Marika Isetorp kritiserar personer från andra partier på sin blogg, så räknas det inte. Det är inte samma sak. Eller när socialdemokrater skriver om vänsterpartister. Det är inte samma sak. Eller när Morgan Larsson i Välfärdspartiet går till hårda angrepp från talarstolen, i debattartiklar och på sin blogg (se här). Det är inte samma sak. Då skriver Isetorp på Facebook:

”De [välfärdspartiet, läs Morgan Larsson; min anm] har aldrig gått till personangrepp eller liknande.”

Vad Morgan Larsson skriver räknas inte. För Morgan Larssons personangrepp har bara riktats mot socialdemokrater, centerpartister, moderater och vänsterpartister. Men inte mot miljöpartiets representanter… Och det är det som räknas.

Den bibliske gudens vägar äro outgrundliga… I varje fall i miljöpartistisk tolkning…

smallDet andra blocket består av den gamla minialliansen. Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna ska fortsätta sitt samarbete. Detta block har krympt avsevärt och har nu bara 15 mandat. Gunnar Lidell (M) och Johan Ekström (FP) fick verkligen smäll på fingrarna av väljarna i Vänersborg.

Och sedan har vi Vänersborgs tredje största parti, som också fick prispalllite smäll. Vänsterpartiet står ensamma i fullmäktige med sina 6 mandat – ensamma men också fria och oberoende mot alla utom väljarna…

Och till sist har vi  sverigedemokraterna, som är kommunens fjärde största parti (färre röster än V). SD har också 6 mandat. De är inte heller med i något block – trots att de inte skriver några bloggar.

På onsdagens sammanträde ska Lutz Rininsland lotsa fullmäktiges 51 ledamöter, och ett antal ersättare, genom en mängd ärenden. Dock så är inga ärenden särskilt kontroversiella.

Fullmäktige ska välja en valberedning. En valberedning ska nominera kandidater till kommunens olika nämnder och styrelser. Vill det sig illa, så kan detta ärende ta ganska lång tid. Det kan bli fråga om sluten omröstning och sånt. Men det hoppas vi att fullmäktige slipper vara med om.

Det är också några mer formella saker, som placeringsordning i salen, sammanträdesdagar och hur annonseringen av fullmäktiges sammanträden ska ske, som ska behandlas. Det kan nog bli en del diskussion kring den sistnämnda punkten, eftersom de båda blocken inte tycker att vänersborgarna ska kunna läsa i lokalpressen vad fullmäktigesammanträdena ska handla om.

revisorDelårsrapporten ska fastställas liksom revisorernas utlåtande över densamma. De olika nämnderna och styrelserna bidrar till delårsrapporten med egna rapporter. Nämndernas rapporter sinsemellan är väldigt olika. Jag har genom åren haft en hel del synpunkter på Barn- och Ungdomsnämndens rapport. Jag ska dock inte upprepa kritiken, varken här eller i fullmäktige. BUN:s rapport ska enligt uppgift ha en ”annan vinkling” nästa år, så vi får avvakta tills dess.overskott2

Kommunens nämnder och styrelser beräknas göra ett underskott år 2014 på 13 milj kr. Trots detta kommer hela kommunen att göra ett överskott. Kommunen kommer att göra ett plusresultat på 23,6 milj kr! Det kan vara bra att komma ihåg om man diskuterar att det finns för lite resurser i förskola eller skola. Eller att äldreboendet Gläntan lades ner… Kommunen har pengar! (I varje fall än så länge…)

Revisorerna ger en del kritik på delårsrapporten och på en punkt en ganska tung sådan. De befintliga och extra avsättningarna som finns för pensionsåtaganden är inte ok. PwC, som ”hjälper” de ”politiska” revisorerna, skriver:

”Det medför att vi inte kan rekommendera revisorerna tillstyrka att årsredovisningen godkänns.”

Delårsrapporten kommer dock att godkännas av fullmäktige.

tennisVänersborgs Tennisklubb kommer att få en förlängd kommunal borgen och ett medborgarförslag om att Vänersborg ska bygga ett publikt akvarium/vetenskapscentrum kommer att avslås.

Fullmäktige kommer även att besluta att Vänersborg inrättar ett årligt byggnadsvårdspris. Det kan ju vara trevligt, förutsatt att Byggnadsnämnden ger vänersborgarna tillåtelse att bygga något…

Det ska bli intressant att se alla nya ledamöter på onsdag. Det är hela 30 stycken nya ansikten att lära känna och hålla reda på.

 1. Monica Lange Gunnarsson
  19 oktober, 2014 kl. 16:56

  Att kalla dom små tjuvnyp som delats ut i div bloggar för personangrepp tycker jag är löjligt. Jag behöver bara kliva innanför dörrarna till dotterns högstadieskola för att få höra riktiga personangrepp. Men det är klart skolan i stort har ju ingen prioritering i vår kommun så då kanske man ska bortse från vad som händer där också?
  Personligen tycker jag nog att det är ett betydligt större problem att tonårstjejer dagligen ska utstå kommentarer som. – Fy fan va’ ful och äcklig du är din jävla hora!
  Men det kanske är en bagatell i jämförelse med att en vuxen som själv valt att bli offentlig får ta lite kritik?

 2. Lennart Blomberg
  19 oktober, 2014 kl. 16:11

  Så trevligt att få veta vad som händer i lagom form.!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: