Hem > MP, Skola och utbildning > Miljöpartiet och valprogrammet

Miljöpartiet och valprogrammet

mpPå måndag sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) kl 13.00. Det ska tydligen bli ett kort möte eftersom Marika Isetorp (MP) ska till nästa möte med Kultur- och Fritidsnämnden, där Isetorp är ordförande, bara en kvart senare… Redan kl 13.15.

Vi får se hur Isetorp tänker lösa detta. Spänningen är nästan olidlig…

Men eftersom en punkt på KSAU:s dagordning är att behandla Marie Dahlins förslag till svar på Barn- och Utbildningsnämndens begäran om mer pengar till verksamheten (se ”Jag har inte mer pengar att dela ut!”), så är mitt tips att Marika Isetorp väljer att vara frånvarande på KSAUS:s möte. Då slipper hon att öppet ta ställning mot BUN:s begäran på mer pengar. Som för övrigt inte Marie Dahlin verkar ha några problem med.

isetorpkfMarika Isetorp och miljöpartiet har ju drivit skolfrågorna särdeles kraftfullt inför valet. Kanske till och med ännu kraftfullare än socialdemokraterna. I varje fall lokalt. Att endast lite drygt ett halvår efter valet helt öppet byta åsikt och tvinga på BUN ett sparbeting, som vi inte har sett maken till sedan Lars-Göran Ljunggrens dagar som kommunstyrelsens ordförande, är kanske att provocera både de egna väljarna och övriga vänersborgare allt för mycket.

Men Marika Isetorp och miljöpartiet kommer i slutändan ändå inte undan ett ställningstagande till Barn- och Utbildningsnämndens begäran om mer pengar. BUN:s begäran ska efter att den har behandlats i KSAU vidare till både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Och där sitter ju också Marika Isetorp.

Och då kommer garanterat Marika Isetorp och övriga miljöpartister att rösta för nedskärningarna inom förskola och grundskola. Allt för att inte stöta sig med ”regeringskollegorna” Marie Dahlin från socialdemokraterna och centerpartisternas Bo Carlsson. Att inte stöta sig är, tror jag, mycket viktigare för miljöpartiet än barnen och ungdomarna eller att hålla vallöftena. Att få behålla positionen som ett kommunalt ”regeringsparti” och för Marika Isetorp att behålla sina alldeles egna nycklar till kommunhusets alla korridorer och vrår slår sannolikt alla principer.

Fast jag hoppas att jag har fel.

valprogrammp14Jag hoppas att det finns åtminstone några miljöpartister som kommer ihåg ”Valprogram för Miljöpartiet de gröna i Vänersborg. En grön politik för Vänersborg 2014-2018.” (Valprogrammet kan hämtas här.) I miljöpartiets valprogram står det nämligen:

  • ”en viktig prioritering att mer resurser läggs på mindre grupper och mer personal i förskola och den tidiga grundskolan.”
  • ”tidiga förebyggande insatser är en viktig framtidsinvestering.”

skatterDet här är väldigt viktigt för miljöpartiet. Eller var före valet i varje fall. Så viktigt att:

”Miljöpartiet de gröna utesluter inte en skattehöjning om det är nödvändigt efter att andra möjligheter prövats. Vi vill i första hand satsa mer för att säkra kvaliteten i skola, förskola och äldreomsorg.”

Jag hoppas att det finns miljöpartister som fortfarande anser att principer, förskola och skola är viktigare än nycklar till kommunhuset.

Kategorier:MP, Skola och utbildning
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: