Hem > Budget 2015, Debattartiklar och insändare, S, Skola och utbildning > Politik är att vilja… och att välja!

Politik är att vilja… och att välja!

valja2I dagens TTELA finns en debattartikel publicerad som jag har skrivit. Om jag har tur så återfinns samma artikel i Vänersborgaren imorgon…

Här är den:

=================

”Jag har inte mer pengar att dela ut!” utropar Marie Dahlin (S) i tisdagens TTELA. Med det antyder hon inte bara att det är hon ensam som bestämmer i Vänersborg. Dahlin antyder också att politik beror på några slags objektiva ekonomiska förhållanden. Hon menar uppenbarligen att det de facto inte finns några mer pengar till förskolan och grundskolan.

Barn- och Utbildningsnämnden står inför en katastrofal ekonomisk situation. Förra året ökade elevantalet oväntat i Vänersborg med 196 elever i grundskolan, 145 på fritids och 64 i förskolan. Ökningen fortsätter. Under årets fyra första månader har t ex antalet elever ökat i grundskolan med 163. Det är inte särskilt svårt att föreställa sig att Barn- och Utbildningsnämnden behöver betydligt mer pengar för att klara detta. En enig Barn- och Utbildningsnämnd har därför begärt ytterligare 32,4 miljoner kronor av kommunfullmäktige.

I TTELA-artikeln försöker Marie Dahlin inte bara ge sken av att det inte finns några pengar, hon försöker få läsarna att tro att skolan och förskolan har tillräckligt.

Men det är inte sant. Dahlins och socialdemokraternas förslag till beslut kommer att innebära besparingar i storleksordningen 20-25 miljoner kronor. Det betyder självklart att personal både i förskolan och framför allt i grundskolan kommer att sägas upp. Det innebär att kommunens barn och ungdomar får betala för elevökningen genom neddragningar, inte bara på personal, utan också på undervisningsmaterial, IT, skolmat, minskade öppettider på förskolorna osv.

Politik är att vilja… och att välja!

Behöver förskolan och grundskolan pengar samtidigt som det finns behov av nya rondeller, då finns det ett val. Bestämmer man att lägga miljoner på bad och bandy i stället för barns och ungdomars utbildning, då har man gjort ett val. Räcker inte inkomsterna till så går det att höja skatten. Det finns ett val.

Socialdemokraterna gör valet att inte satsa på förskolan och grundskolan, trots alla fagra vallöften partiet gav för bara drygt ett halvår sedan.

Vänsterpartiet vill göra andra val än Dahlin och socialdemokraterna.

Vänsterpartiet anser att besparingar under nuvarande omständigheter är totalt uteslutna. Den stora ökningen av antalet barn och ungdomar är en kommunal angelägenhet i sin helhet och inte bara en fråga för Barn- och Utbildningsnämnden. Hela kommunen måste ta V_logga_mindreett solidariskt ansvar och se till att Barn- och Utbildningsnämnden får täckning för sina ökade kostnader.

Stefan Kärvling
Vänsterpartiet

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: