Hem > KSAU > KSAU: Spänningen stiger

KSAU: Spänningen stiger

Efter några intensiva dagar tillsammans med barnbarnet är man då tillbaka till den politiska verkligheten.

debattartikelMin parti- och nämndskollega i barn- och utbildningsnämnden Kate Giaever (V) hade i lördags en debattartikel i TTELA om skolan. Artikeln hade rubriken ”Låt inte skolan bli en valfråga” (se TTELA) och var en vädjan att lägga partipolitiken åt sidan och se till skolans bästa.

Kate Giaever ställde frågan:

”Varför får prestige och ömma tår gå före en bra uppväxt för barnen, vare sig det gäller pedagoger, ändamålsenliga lokaler eller tillgång till en bra och stimulerande fritid?”

Och visst hade det varit en välgärning om alla partier kunde sluta upp kring skolan, om alla partier såg till barnens och ungdomarnas bästa före sina partiegoistiska intressen. Precis som alla partier säger att de gör på riksplanet. Tyvärr tror jag inte att så blir fallet i Vänersborg.

snal_surI Vänersborg tycks det som om Marie Dahlin (S) inte vill ge skolan de pengar den behöver, utan, så att säga, så lite som möjligt. 11 miljoner kr istället för de 14,7 milj som barn- och utbildningsnämnden har begärt. De styrande partierna (S+C+MP) tycks se skolan som något de kan spara på så att pengar kan frigöras till investeringar och till bokslutet, dvs så att kommunens resultat ska uppvisa ett så stort överskott som möjligt. Marie Dahlin tycks inte heller vilja betala ut pengarna till skolan när de behövs som bäst utan hålla inne dem så länge som möjligt, helst ända till december. Det sa hon i varje fall som svar på min fråga i förra veckans fullmäktige.

ksauVi får se. Idag hade nämligen kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) sammanträde och där togs frågan upp om kommunfullmäktiges beslut att kompensera skolan för elevökningen. Då var Marie Dahlin (S) och de andra styrande partierna tvungna ”bekänna färg” och visa sina tankar för framtiden.

Vad jag förstår så skulle KSAU också diskutera en mängd andra frågor, som så småningom ska upp i först kommunstyrelsen och sedan på kommunfullmäktige den 21 juni.

Naturligtvis handlade det viktigaste ärendet om budgeten för nästa år, valåret 2018. Här har ju minialliansen (M+L+KD) lagt en mycket offensiv budget med stora satsningar på verksamheterna – en budget som ligger mycket nära de tankar som Vänsterpartiet har. Även de styrande vill med sitt budgetförslag satsa mer pengar på verksamheterna än de brukar. Dock inte så mycket som minialliansen och V.

triumvirat_sd2Vi får så småningom se var det landade, vi får se om Marie Dahlin och Bo Carlsson (C) närmade sig de andra partierna. Det vore väl mycket pinsamt om Dahlin-Carlsson-Isetorp skulle förlora en tredje budgetomröstning. Det skulle säkerligen, i så fall, vara rekord i kommunala sammanhang – att de som styr en kommun ”regerar” med oppositionens budget tre år i rad… (Det skulle också vara pinsamt om de förlitade sig på sverigedemokraterna för att få igenom budgeten…)

Jag tror också att KSAU diskuterade Översiktsplanen och Bostadsförsörjningsprogrammet, två planer och program som är av en oerhört strategisk betydelse för Vänersborgs framtida utveckling.

Jag undrar om inte viktiga frågor kring Kunskapsförbundet Väst också behandlades idag samt även Vänsterpartiets motion kring kommunens allmänna badplatser… Det hade i varje fall varit hög tid att göra detta.

skal_vagg2Det ska bli spännande att få ta del av vad KSAU kom fram till och framför allt vad de olika partierna hade för åsikter i de olika frågorna. Tyvärr sitter inte Vänsterpartiet med i KSAU och under de senaste månaderna har det också blivit allt svårare att följa KSAU:s arbete. Eller omöjligt, inte ens KSAU:s dagordning är längre offentlig…

Det är svårt att värja sig från tanken att de styrande partierna vill hålla typ Vänsterpartiet utanför diskussionerna i kommunhuset.

Kategorier:KSAU
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: