Hem > BUN 2012, Skola > Väne Ryr

Väne Ryr

tillsammansDen 20 juni förenades alla oppositionspartier i kommunfullmäktige, S, V, MP, C och VFP, mot mini-alliansen och beslutade:

 • Att Barn- och Ungdomsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheterna att åter öppna Väne-Ryrs skola för verksamhet hösten 2012 med start av förskola och förskoleklass samt fritids 2012 och på sikt åk F-3 samt fritidsverksamhet även åk 4-6.

Utredningen om Väne Ryrs vara eller inte vara har genomförts och behandlats i Barn- och Ungdomsnämnden. Där blev det en del palavrer när frågan diskuterades (se här). Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Välfärdspartiet röstade för att öppna Väne Ryr och mini-alliansen röstade mot. Så klart. Centern svek och röstade mot, medan socialdemokraterna lade ner sina röster.

Frågan avgjordes dock inte av BUN, den avgörs av kommunfullmäktige. På väg dit ska ärendet Väne Ryr dessutom först gå via kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) för att sedan hamna i kommunstyrelsen. Sådan är demokratin.vagvisareRyr

I måndags behandlades ärendet i KSAU.

Nu hade socialdemokraterna tagit ställning. Och nu hade Centerpartiet ändrat sig… På sätt och vis gjorde Vänsterpartiet det med. Oppositionen, dvs S, V och C (de andra partierna är inte med i KSAU), röstade igenom följande:

”Kommunfullmäktige noterar genomförd utredning och beslutar att Väne Ryrs skola ska vara öppen för förskola och förskoleklass.”

Det är ok att bara öppna förskola och förskoleklass. Det fick jag klart för mig efter kontakt med en representant från föräldraföreningen i Väne Ryr. Jag har också haft kontakt med flera av de andra partierna. Vi är överens om att inte öppna skola redan nu till hösten.

Däremot är jag inte helt nöjd med att det saknas datum för öppnandet av förskola och förskoleklass. Det måste ha blivit en miss. Enligt min mening måste det stå att det ska öppnas hösten 2013. Det får inte finnas utrymme för andra tolkningar.

Det borde också stå något om att öppna skola och fritids, t ex att målsättningen är att förskoleklassens barn bildar åk 1 hösten 2014. Typ.

Men det går att ändra på, dels i kommunstyrelsen och dels i fullmäktige.

Inför behandlingen i KSAU skrev jag till förvaltningens ekonomer och fick reda på att de 15 elever från Väne Ryr (från förskoleklass till åk 5), som just nu går på skolor i Trollhättan, kostar Barn- och Ungdomsnämnden ungefär 1,7 milj kr varje år. Det bör räcka till 3 tjänster och inköp av inventarier, undervisningsmaterial och dylikt på Väne Ryr.

koncentrationDet ryktas förresten om att det pågår övertalning för att få till ett annat beslut i fullmäktige, dvs att inte öppna Väne Ryr överhuvudtaget…

Det gäller att inte slappna av…

Kategorier:BUN 2012, Skola
 1. Pontus
  19 december, 2012 kl. 20:20

  de 15-17 barnen bor inte alla i väne-ryr. Några bor i Båberg och har 1,2km till förskola i Skogshöjden i Trollhättans kommun, där finns även skola 1-9. Om man lägger in aspekten att har du ett barn i förskoleålder och ett i 1-6 skulle föräldrarna få åka först åt ena hållet och sedan åt andra hållet = många fler kilometer. Om då föräldrarna jobbar åt ett tredjehåll så har halva dagen redan gått.

  Jag tror inte dessa föräldrar väljer att placera sina barn i Väne-ryr vilket skulle innebära 9km. Plus att de sedan får gå i Onsjö 1-6. 5km… och sedan centrala skolenheten torpaskolan 6,2km.

  Jag menar att vi ska inte måla upp några drömscenario nu. Se det som en investering i Väne-ryr som tätort med sin närhet och framtid som mitt i trestad med natur och sjönära.

  • Pontus
   19 december, 2012 kl. 20:30

   Det kanske är ekonomikontoret som far med osanning och kör bara med postnummer? Eller har det kommit ca 7 nya barn på ett år från Väne-ryr till skogshöjden? Om det helt plötsligt blivit 15 bara från Väne-ryr…

  • 19 december, 2012 kl. 20:32

   Enligt ekonomerna är inte de 6 eleverna från Båberg inräknade bland de 15.

 2. 19 december, 2012 kl. 18:35

  var det inte så med Huvudnäs också; ett principbeslut som liksom kunde moduleras och modifieras lite hursomhelst ….

 3. Roy Andersson
  19 december, 2012 kl. 18:00

  Vi sitter i skiten i Vänersborgs kommun. Vi har svårt att komma loss. Även i vår kommun så måste det klargöras att politikerna är chefernas chefer! Demokrati inneär att politikerna beslutar och de lydiga tjänarna, tjänstemännen, verkställer. Och inom den politiska nivån så är rangordningen klar. ”Vem äger frågan”? När fullmäktige beslutade så var det väl inte tills 2013? Precis som inom den privata sektorn, många gånger: Ni har x antal veckor på er till komplett förslag, sedan kan ni ta semester. Extramöte. Beslut. Det var 2012. Inte 2014. Inte ens 2013. Det händer ofta att en hel helg planerats för privata aktiviteter, men får gå till jobb. Handläggningen lider av tempoförlust, som inte kan finnas täckning för i fullmäktiges beslut. Man hinner LÄTT att ringa till 20 föräldrar på en helg.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: