Hem > Allmänt Vänersborg, Brålanda, Nattugglan, Nuntorp, Topp > Ljus och mörker i kommunen

Ljus och mörker i kommunen

ljusNu har ytterligare en arbetsvecka passerat och det är helg. Ljuset har kommit tillbaka och det har faktiskt varit ljust både när man gått till jobbet på morgonen och när man gått hem. På de oplogade gatorna… Jag vet inte om det har varit någon snöröjning i stora delar av Vänersborg överhuvudtaget efter det senaste snöfallet. Stora djupa isspår i gatorna, mängder med is och snö, slask och vattenpölar. Jag har lidit med de äldre som har försökt att ta sig fram med sina rollatorer. Det har varit ganska mycket ”rock’n’roll” för dem på gatorna. För att nu citera Kurt Karlsson (se här). Även om det kanske inte riktigt var så han hade tänkt sig. Idag har som tur är det mesta av isen smält bort.

nuntorpDet har varit en ljus vecka också i Brålanda. I onsdags kunde vi läsa i TTELA (se här) om planerna som lokala jordbrukare och andra intressenter har på att tillsammans köpa Nunntorp. Tankarna är att bedriva olika typer av utbildningar:

”Förutom gymnasieutbildning, gymnasiesärskola med nationella och individuella program och SFI-undervisning, skulle det även kunna finnas exempelvis konferensverksamhet eller veterinärstation.”

vgregionDet låter hoppfullt och man undrar så här i efterhand om det kanske inte hade varit bättre för alla parter om Regionen hade gått ut med försäljning av Nunntorp direkt på den öppna marknaden, utan att först ge Vänersborgs kommun förtur. Då hade kanske allt redan varit igång på Nunntorp. Jag tror att den berömda ”brålandaandan” hade gynnat Nunntorp och naturbruksgymnasiet betydligt bättre än den anda som strålar i och ut från Vänersborgs kommunhus…

Det tycks för övrigt som om Vänersborg inte ens har svarat på den förfrågan som regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) skickade den 20 februari om Vänersborg vill köpa Nunntorp:

”Därför önskar vi ett skriftligt svar från Vänersborgs kommun om ett eventuellt beslut om ett förvärv av fastigheten.”

Magnussons brev var ställt till kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

topploggIdag kunde vi dessutom läsa i TTELA (se här) att Findus har skrivit ett avtal med Toppfrys i Brålanda om att köpa frysta ärtor. Avtalet är värt upp mot 700 miljoner kronor. Det innebär ett stort lyft för bygden och sysselsättningen:

”det handlar om uppemot 15-talet fast anställda och 50 säsongsarbetare. Därtill kommer man knyta till sig omkring 75 nya odlare som uteslutande kommer vara från närområdet.”

motion3Det är en fantastisk rolig nyhet för Brålanda, även om det sker på de skånska böndernas bekostnad. Nu gäller det bara att kommunen visar att den också vill satsa på Brålanda – och börjar arbetet med att planera för en tåghållplats med perrong och pendelparkering, en ny ringled och ny mark för företag, handel och bostäder. (Se ”Tågstopp i Brålanda”.) Kanske skulle en del av de 17 miljoner kr, som kommunen har fått tillbaka från fastighetsbolaget Hammar Nordic Plugg efter den olagliga Topp-affären för några år sedan, kunna användas i arbetet…

dalboskolanDet ser dock mörkare ut i Frändefors. Av 68 åk 6-elever i dalslandsdelen av kommunen har hela 40% (27 elever) valt en annan skola än Dalboskolan i första hand. Det betyder att, om alla får plats på skolorna i ”stan”, det bara blir 142 elever på Dalboskolan till hösten. En gång på den ”gamla goda tiden” gick det över 360 elever på skolan.

uggla_nattDet ser också mörkt ut för barnen och föräldrarna på Nattugglan. Idag på SVT:s hemsida (se här) hittar vi en artikel om Nattugglans flytt till mödravårdens gamla mörka källarliknande lokaler på Vänerparken. Det är ju ett beslut som barn- och utbildningsnämnden har fattat. Ja, inte hela nämnden förstås, Vänsterpartiet och välfärdspartiet röstade mot. Det ser dock ut som om chanserna är stora att det istället blir en flytt till BUP:s lokaler, som också ligger på Vänerparken. De lokalerna är betydligt ljusare och trevligare. Så det kan ändå skönjas ett ljus vid horisonten för barnen på Nattugglan.

solvarm_husI Sikhall råder det, som jag skrev om tidigare i veckan (se ”Solvarm och kommunen fortfarande inte överens”), dock ett mer kompakt mörker. Bloggen om Solvarm har för övrigt redan blivit årets mest lästa blogginlägg. Och reaktionerna har varit genomgående positiva. Till Solvarm alltså, inte till kommunens agerande… Vad jag förstår så har kommunen nu tagit kontakt med Solvarm om ett möte. Kanske kan något gott komma ut från det.

I onsdags var det också den internationella kvinnodagen. Några medlemmar i Vänsterpartiet uppmärksammade dagen med att sätta så kallade Pussyhats på ett antal statyer i Vänersborg.

pussyhats

Pussyhats är feministiska protestmössor, som har utformats av kvinnor i USA som protest mot president Trumps sexistiska och kvinnofientliga politik.

Det är bara 10 dagar kvar till vårdagjämningen.

 1. Torbjör
  11 mars, 2017 kl. 08:55

  Åh hoppas verkligen barnen o personalen får ta över BUPs ”gamla” lokaler och inte bli inhysta under Vårdcentralen på Vänerparken.

 2. Rune
  10 mars, 2017 kl. 20:03

  Tack för trevlig och lättläst blogg. De positiva nyheterna är ju riktigt positivt för kommunen. Tarvar en kommentar i största allmänhet, men kanske den kanske passar bättre i din förra blogg.

  Vet tyvärr inte vilket parti som är mer grönare än andra i Vänersborgs kommun. Ibland blir det lite brunsås istället för grön framtid bland politikerna. Att skydda en skog (Mariedal Östra) i centralorten är ju vare sig grönt eller långsiktigt i ett hållbart samhälle. Speciellt inte i en landsbygdskommun som Vänersborgs kommun som till större delen består av skog, odlingsarealer och förhållandevis små tätorter med mycket grönska.

  Apropå ambitioner. Kanske ska vyerna vidgas lite utanför centralorten och kommungränsen och blicka mot förslagsvis Hammarby Sjöstadsverk om omhändertagande av spillvatten på ett hållbart sätt och hitta alternativa lösningar istället för de enormt energislukande kommunala avloppsreningsverk med dess stora förbrukning av kemikalier såsom flockningsmedel och slam som restprodukt som ingen vill ha. Önskar därför att familjen Solvarms hus snart får både kommunens miljöpris och även få stå modell för avloppshantering utanför tätortsgräns.

  En annan sak angående ambitioner. Att låta kommunanställda på gammaldags vis klämma in sig i ett enda kommunhus dyrt belägen mitt i ett kvarter som görs sig bättre för bostäder är heller inte hållbart framtida samhälle. Det är rimligtvis mycket bättre att anamma framtidens informationsteknologi och sprida ut personalen till där verksamheterna bedrivs. Ren administrativ personal kan med fördel också spridas ut till billigare lokaler i alla av kommunens tätorter. Näringslivet har arbetat så i flera decennier, det är därför de håller till i förhållandevis billiga lokaler utanför centrumläge och ändå kan bedriva god kommunikation, besöksverksamhet, transporter och produktiv verksamhet, till och med över nationsgränser.

  Vad är då hållbar framtid för Vänersborgs kommun. Jo, det är arbete med effektivare Biogasproduktion i ex.vis Brålanda, lokal återanvändning av spillvatten/slam, närodlat och närprocessat livsmedel, närodlad utbildning, kollektivtrafik i egen regi och minskad energiåtgång med ex.vis transporter. Detta bara för att ta några exempel som borde passa Vänersborgs kommun som handen i handsken.

  Hur kan Vänersborgs kommuns chefstjänstemän, ekonomer och politiker acceptera följande statistik på årsbasis funnen via kommunens hemsida:
  Kommunen leasar ca 200 fordon och äger ca 100 fordon. (alltså fordon för vägtransporter dvs ej maskiner eller fordon för speciellt ändamål). Sanslöst högt antal. Varje år körs de ägda fordonen ca 700.000 km och de leasade ca 2.000.000 km. Utöver detta kör kommunens personal ca 300.000 km med egna bilar mot reseersättning. Vänersborgs kommun kör alltså upp ca 200.000 liter diesel och ca 70.000 liter bensin. Till tröst körs en del numera på biogas.
  Och utanför alla dessa siffror ligger all kommunal kollektivtrafik som en köpt tjänst från kolossen Västtrafik.
  Att bara byta energislag till ex.vis el eller biogas (elbilar etc) hjälper inte allena till hållbar framtid. Det gäller att minska transporterna som helhet. Vågar ni politiker sätta målet med 50% minskat körda kilometer till 2020 ?
  Förresten …sitter inte de gröna (mp) i kommunledningen?

  • Pontus
   10 mars, 2017 kl. 21:53

   Att kommunen inte har någon plan för var personalen ska sitta är helt otroligt. Personalen sprids ut i tillfälliga lokaler, det lär inte minska behovet av antal fordon. Man ska heller inte glömma att Vänersborg är en landsbygdskommun vilket kommunen själv inte har förstått. Däremot kan det märkas på behovet av antal fordon.

   Det råder prestige före sunt förnuft det kan man läsa i bloggen om kommungränsen vid Överby. Vänersborgs kommun kör 20km per resa ToR med hemtjänsten och annan kommunal service för att serva 2 hushåll, ofta 2-3 resor per dag. Fast Trollhättans kommuns hemtjänst redan har parkerat hos grannen. ”vi vill inte förlora skattebetalare…” svarar kommunledningen om att justera kommungränsen eftersom kommunerna inte kan samarbeta.

   Eller området vid Tunhem, de har på alla sätt närmare till Trollhättan och ungarna går i Trollhättan och Vänersborg betalar skola och skolskjuts till Trollhättan till barnen där. Vill en unge gå i Vänersborg så går det en skolskjuts även dit. De använder kommunallagens lika princip som de vill eftersom de samtidigt vägrade betala för barnen på Överby. Familjen på Överby flyttade till Trollhättan istället och kommunen förlorade sin skattebetalare ändå och han lär inte ge god referens om Vänersborg… det lär inte den nya ägaren snart göra heller…

   Att ”skydda Mariedal östras skog” tycker inte jag handlar om att rädda en skog primärt, det handlar om att hela det området redan är överbelastat i skolor, vägar mm. Det är högre prioritet att bygga på Skaven/Öxnered först, där behövs ändå byggas en ny skola samt att det är bra kommunikationer med tåg och ut till 45an. Med tanke på transporter är det bättre än att förtäta Mariedal.

   • Torbjör
    11 mars, 2017 kl. 08:56

    Bäst vore om man bebyggde hela Dalbobergen.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: