Hem > Arena Vänersborg, BUN, Skandal > BUN 22 mars (2): Håller Arenan?

BUN 22 mars (2): Håller Arenan?

Den 10 mars ställde jag frågan här på min blogg: Är det risk att Arenan rasar? (Klicka här om du vill läsa inlägget.)

Nu ställer jag frågan igen: Håller Arenan?

På måndagens BUN-sammanträde ställde jag två frågor angående taket och takraset. Frågorna besvarades av ordförande i nämnden, Lena Eckerbom Wendel (M).

Fråga 1: Kvarstår det 10%-iga dimensioneringsfelet på de delar av taket som lagades?

Svar: JA, det finns kvar.

Fråga 2: Finns det ett dimensioneringsfel även på de delar av taket som inte rasade och som således inte har lagats?

Svar: Ja, på alla delar.

Mina frågor följdes av en diskussion i nämnden.

Mina slutsatser av diskussionen, och lite efterforskningar, är att Arenans tak är dimensionerat för att klara de krav som Boverket ställer upp. Vi ligger i en zon (zon 2) som säger att våra tak skall klara 150-200 kilo per kvadratmeter. Och det är klart, att har vi ett snödjup på 50-70 cm så klarar arenan det.

Men så var det ju det där 10%-iga dimensioneringsfelet.

Och så är det ju det här med takbågarna. Från början fanns det 18 takbågar på ritningarna, när arenan står klar finns det bara 13 kvar. 5 bågar försvann. Vart tog de vägen? Och hur påverkade det takets hållbarhet?

Förra året kom det mer snö än vi är vana vid. Det blåste dessutom en del. Något som inte är särskilt ovanligt i våra trakter för övrigt. Snödjupet blev större än 50-70 cm. I varje fall på vissa ställen på arenans tak. Som det lätt blir om det blåser.

Någon vädrade faran. Taket skottades febrilt. Men en natt så blåste det så att personalen som skottade taket var tvungna att avbryta arbetet. Då rasade taket. Trots att det skottades till ”the bitter takras” (i stort sett).

Arenans tak höll inte. Det fanns inga marginaler.

Takrasbild

Och så fanns det ju ett dimensioneringsfel…

Dimensioneringsfelet spelade ingen roll sades det på sammanträdet. Och det har ju kommunen också hävdat gentemot Länsförsäkringar. ”Det är ju så litet, det där konstruktionsfelet.”

Sanningen tycks vara följande: Eftersom taket är dimensionerat för zon 2 och snöfallet och stormen motsvarade en annan zon, så hade taket rasat i vilket fall som helst!

Herregud!

Och så är det 10%-iga dimensioneringsfelet på taket fortfarande kvar… Och fortfarande är det bara 13 takbågar…

I år hade vi också en massa snö. Vem vet hur det blir de närmaste åren? Antagligen så får vi åtminstone några snörika vintrar inom de närmaste 33 åren. (Det tar 33 år innan arenan är betald.)

Tänk om arenan är fullsatt med 3500-4000 personer för något evenemang och snökaoset drar igång…

Och som ”grädde på moset” – nu har COWI AB fått uppdraget att utarbeta en:

”kostnadskalkyl för ombyggnad av väggar så de klarar verklig rörelse i yttertakskonstruktion.”

Ärligt talat. Håller arenan?

 1. Pontus
  24 mars, 2011 kl. 20:36

  Stefan du behöver inte oroa dig för att någon skadas när arenan rasar nästa gång. Se nedan.

  Följande borde ske varje gång det kommer snö, eller för säkerhets skull från november till april, med tanke på väggarna och det 10% felet.

  Plan- och bygglag (1987:10)
  10 kap. Påföljder och ingripanden vid överträdelser m. m.
  16 § Om en byggnad eller annan anläggning är förfallen eller om den är skadad till väsentlig del och inte sätts i stånd inom skälig tid, får byggnadsnämnden förelägga ägaren att inom en viss tid riva byggnaden eller anläggningen.

  Om en byggnad eller annan anläggning har brister som kan äventyra säkerheten för dem som uppehåller sig i eller i närheten av den, får byggnadsnämnden förbjuda användning av byggnaden eller anläggningen. Förbudet får allt efter omständigheterna riktas mot ägaren, mot den som har nyttjanderätt till egendomen eller mot båda.
  Beslut om användningsförbud gäller omedelbart och till dess byggnadsnämnden bestämmer annat.

 2. Pontus
  24 mars, 2011 kl. 20:27

  Allt som berör medborgarna och i synnerhet skattebetalarna och det som de betalar för, är politik och mer där till.

  Har inte EU redan reglerat sanden under gungställningen? Vem ville in i EU?

  Appropå pengar så försökte jag pedagogiskt förklara för min son varför man inte helt säkert fick provåka brandkårens korglift nu för tiden, när brandkåren har öppet hus.
  -”Det beror nog på hur mycket pengar brandkåren har. Brandkåren får pengar av kommunen, en kommun med mycket pengar ger mycket pengar till brandkåren”. Sen fick jag rätta mig själv. -”om nu inte kommunen har slösat bort sina pengar på bandy istället.”
  För vänersborgs del är ju hela offentliga sektor krossad i spillror. Nu ska spillrorna brännas av den ”nya” majoriteten.

 3. Lena E Wendel
  24 mars, 2011 kl. 07:38

  Om du vill veta hur det ligger till är det bättre att ställa frågor till de som kan svara än att spekulera. Vid studiebesöket på Arenan efter förra nämnden hade du nog fått svar på både hur stor den kvarvarande säkerhetsmarginalen till normlasten är och fått se vilka väggar det var man hittade brister i vid besiktningen, skulle jag tro.

  Sedan kan man fråga sig om detta är en fråga för politiken, för om det är det så är nog gungställningsplaceringen på förskolan eller läromedelsvalet i åk 5 det också…

  • per-arne johansson
   24 mars, 2011 kl. 08:06

   Men Lena hur tjötigt ämnet än är så är det ju politiskt för taket föll in.
   Frånsteg från ursprungs konstruktions ritningen är gjorda och bör då vara godkända enligt byggnormen av anställd personal på byggnads kontoret. skall inte vi som medborgare kunna lita på deras proffetion .Litar vi inte på en viktig samhälls funktion så är det en politisk fråga presic som gungställninga o läromedel

   • Lena E Wendel
    24 mars, 2011 kl. 20:53

    Hur stor en säkerhetsmarginal utöver byggnormen behöver vara är inte politik.

    Inga besiktningsprotokoll jag har sett har varit felfria. Skillnaderna går att hantera antingen genom att man ändrar på kartan eller på verkligheten. Det blir fortfarande inte politik.

    Hur projektet hanterades och hur man undviker att ett projekt hanteras på samma sätt en gång till är politik. I den frågan lägger jag gärna energi.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: