Hem > Allmänt Vänersborg, snö > Snöröjning…

Snöröjning…

För 1,5 år sedan, i juli 2014, var några av kommunens kontrollanter ute och inspekterade medborgarnas handel och vandel (se här!). Jag levde inte upp till förväntningarna, utan fick ett föreläggande:

”Hej!
Vi vill med denna lapp göra er uppmärksam på att ni som fastighetsägare till adress Lovisebergsg X är skyldig att hålla fritt från växtlighet utanför er fastighetsgräns. … Vi ber er åtgärda detta så snart ni kan!”

smultron2Det handlade om mina smultron. De betraktades av kommunen som typ ogräs…

I föreläggandet som låg i brevlådan var också de lokala föreskrifterna för gaturenhållning medskickade. Och det slog mig att jag själv har varit med och beslutat om dessa… (Vad hade jag gjort?)

Ikväll när jag hade tänkt att ha en stillsam stund framför kommissarie Banks hör jag snöplogen utanför… Snöplogen ger mig alltid rysningar. Precis som kommunens kontrollanter. Jag anar det värsta…

Och mina aningar befarades även denna kväll…

snorojning

Snöröjningen tar ofta minimalt med hänsyn till de boende, i varje fall på Lovisebergsgatan. Devisen tycks vara – ta ingen hänsyn, ploga upp snön framför alla utfarter och packa den så hårt det bara går… Trots att det skulle gå att utan större tidsspillan göra en liten, liten ”sväng” in med snömaskinen så att all snön rensades bort framför uppfarterna.

Återigen fick jag anledning att läsa de lokala föreskrifterna för gaturenhållning (se här). Jag hade nämligen bestämt för mig att det stod någonstans att det inte var ok att snöröjningen gjorde så här. Men i de lokala föreskrifterna fanns inget. Istället står det bara om fastighetsinnehavarnas skyldigheter:

”Det åligger fastighetsinnehavaren att snarast avlägsna snö och is som är till olägenhet för gångtrafiken.”

Annars…

”Fastighetsinnehavare som … inte fullgör sina skyldigheter … kan dömas till böter.”

Men vad åligger kommunen då…? Jag hittade inget om det.

Fast jag hittade miljöalmanackan på kommunens hemsida (se här). Den hänger i köket hemma också. I en modernare version. Men det står samma i båda när det gäller hur kommunen ska snöröja. På Lovisebergsgatan ska det ”norrlandsplogas”. Det betyder att kommunen plogar:

”snön mot tomtgränsen och använder gångytan som snöupplag.”

Fast det gör inte kommunen på Lovisebergsgatan. Inte denna vinter i varje fall.

postenNu fattas det bara att posten lämnar ett krav i brevlådan imorgon att jag ska skotta bort snövallarna på gatan längs hela tomtgränsen, så att brevbäraren lättare kan komma in med försändelserna. (Det har faktiskt hänt!) Att ta vägen via den nyskottade garageuppfarten och 3 meter bakåt i färdriktningen är uteslutet.

Det tog mig gott och väl en timme att få bort all tung snö. Då var det ingen idé att titta på Banks när han löste ännu ett fall.

För min 75-årige granne är det värre. Han håller på och skottar än…

 1. 7 mars, 2016 kl. 08:54

  Det där med irritation över dubbla budskap: håll rent, ta emot allt från gatan, gör rent på nytt – ja, det förstår jag. Med anspelningen på hög åldern redan vd uppnådda 75 år, det är mig främmande …

  • Ban Dy
   7 mars, 2016 kl. 12:30

   Är grannen 75 år så är det korrekt information. Fri snöskottning för alla 65+ bör utredas.

 2. Mia
  6 mars, 2016 kl. 23:03

  Kan ju vara så att de öppnar gatorna för att komma åter och köra finliret efteråt. Detta för att inte få skäll att det inte går att köra bil eller cykla.
  Sedan kan du hjälpa din 75-åriga granne som den gode granne du är. Så gör vi ju på landet i a f. Hjälps åt helt enkelt

 3. lennart blomberg
  6 mars, 2016 kl. 22:39

  Stefan. Så skönt att bo i lägenhet!
  Lennart

  Skickat från min iPhone

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: