Hem > Arena Vänersborg, IFK > IFK Vänersborg och hyresavtalen

IFK Vänersborg och hyresavtalen

avtalArena Vänersborg är aktuell på många sätt. Inte bara med anledning av att den läcker. (”Drop in i arenan”)

I januari ska avtalen mellan kommunen och IFK Vänersborg angående kommunens uthyrning av loger, restaurang etc i arenan till IFK omförhandlas.

Hittills har IFK hyrt 11 loger för sammanlagt 450.000 kr per år. Det är ungefär 41.000 kr per loge. IFK hyr i sin tur ut dem för 120.000 kr. Det blir en nätt liten vinst på 79.000 kr per loge, sammanlagt 869.000 kr. Det är pengar som rinner rakt ner i IFK:s fickor. Från kommunen. (Enligt uppgift så har IFK dock inte lyckats hyra ut en loge denna säsong.)

IFK tjänar också pengar på att hyra ut restaurangen. IFK hyr restaurangen och cafét av kommunen för ungefär 150.000 kr per år. Dessutom hyr IFK också kontorslokaler i arenan för hyror som ligger under marknadspriset. IFK betalar 168.000 kr per år till kommunen. Då ingår allt i denna hyra, värme och varmvatten, el, VA, sophämtning och snöröjning.ifk

Med andra ord så sponsrar Vänersborgs skattebetalare IFK med en nätt liten summa varje år. Och då är de 100.000 kr som kommunen betalar för att IFK ska ha stadsvapnet på sina matchdräkter oräknade…

När avtalen mellan kommunen och IFK Vänersborg skulle skrivas under så skrev den dåvarande kommunjuristen Andreas Billock (24/11 2009):

”Undertecknad besitter inte rätt kompetens för att lämna ett utlåtande över hyresnivåer för byggnader och kan därför inte säga något om detta. Med detta sagt stannar jag vid att erinra om att det inte är uteslutet att subventionerade hyror kan komma att bedömas som ett otillåtet understöd till enskild.”

Det är konstigt att ingen har klagat på kommunens subventioner till IFK Vänersborg… Varför har t ex inte Blåsut gjort det?

I ramavtalet/principöverenskommelsen mellan IFK Vänersborg och Vänersborgs kommun när det gäller nyttjandet av arenan så står det dessutom:

”det är viktigt att kommunen står upp för IFK:s exceptionella särställning som nyttjare. Som ‘mottjänst’ bör IFK markera sin roll som social bärare i arenan.”

Avtalet skrevs under av S Anders Larsson och Stig Bertilsson.

Nu ska alltså hyresavtalen mellan kommunen och IFK Vänersborg omförhandlas.

Det verkar som om IFK Vänersborg vill förhandla ner samtliga hyror. Anledningen är väl att det inte går så bra för IFK rent sportsmässigt, trots de senaste vinsterna mot Villa och Sandviken, vilket leder till att det också går sämre rent ekonomiskt. Det är nämligen svårt för IFK att få sponsorer. Det är svårt för IFK att hyra ut logerna. De företag som hyr logerna tycker att hyran är för hög… Det arrangeras ju inget annat än bandymatcher i arenan. Inte ens en kaninutställning verkar det som… Fast, det tycks bli en bomässa i april. När isen är borta…

Men… Ska Vänersborgs skattebetalare gå in och betala ännu mer till IFK? Ska skattebetalarna subventionera ännu mer av IFK:s verksamhet genom att sänka hyrorna? Bara för att sponsorerna överger IFK? En bandyklubb?

Det är inte vettigt att kommunen ska ta ytterligare pengar från t ex barn och ungdomar för att ge till IFK!

vanersborgs_ifIgår fick jag förresten ett mail från Vänersborgs IF, en av kommunens största ungdomsföreningar med ca 750 medlemmar varav ungefär 550 aktiva. Mailet skickades till kommunen och de politiska partierna. Föreningen vädjar om stöd från kommunen och mailet avslutas med:

”Hör av er om ni vill börja samarbeta med oss i Vänersborgs IF.”

Det finns andra idrotter i Vänersborg, det finns andra föreningar – än bandy och IFK Vänersborg…

En kommun ska enligt lagen behandla alla sina invånare lika. Även föreningar som inte sysslar med bandy…

.

PS. Enligt uppgift så ligger IFK fortfarande efter med inbetalningarna till kommunen för förra året…

Kategorier:Arena Vänersborg, IFK
 1. 26 februari, 2012 kl. 14:18

  Besparningar i kommun:
  Varför skall arenan frysas upp redan 1:a veckan i augusti, då det är den allra dyraste tiden för konstfrusna banor. Bandyns elitserie startar sista helgen i oktober. alltså TRE månader senare.
  Hammarby bandy får Zinkens dam uppfrusen 6-7 oktober. Stor skillnad på försäsong men åndå framgångsrikare än IFK. Den tidiga uppfrysningen har ett enda syfte. IFK får som enda förening hyra ut i andra hand och 2 redjedelar hamnar i deras kassa: Inte i komunens som vore det rätta.
  Inför byggandet av hallen förklarade bandyfanatikerna att alla var vinnare om arenan byggdes.
  Jag har endast sett 1 vinnare: hotellnäringen. Alla andra är förlorare t o m IFK för de flesta personer mantalar med säger: jag skallalldrig se en bandymatch..

  Förslag till sänkta kostnader i Arenan: Is från 1:a september,eller senare, samarbeta med Trollhättan om istider.Ena året tidig upprysning i Vänersborg, nästa år i Trollhättan. ( så arbetar centerpartisterna i sina jordbruk, varför inte som politker)
  Låt föreningarna hjålpa till att vårda anläggningarna för att minska vaktmästarkostnad.Fullt möjligt i andra kommuner, visserligen inte förnäma bandyälsakre.
  2 vaktmästare kostar 112000 i månaden x 7 månader = 400 000:- Denna beräkningvgäller Ishallen.
  Arenan skulle ge ännu mera.

 2. H.Larsson
  8 januari, 2012 kl. 23:26

  Sonen och barnbarnen besökte Arenan härförleden. Mycket folk, föräldrar, ungdomar och barn. Cafeterian stängd. Det är väl inte så noga kan man tänka.

 3. Krister
  6 januari, 2012 kl. 21:29

  Att förstå och inse hur Vänersborgs kommun hanterar och driver det som rubriceras Föreningsstöd, Föreningsavtal och Sponsring är ju något som är så lågt man kan sjunka och är inom privata näringslivet helt brottslig verksamhet.
  Mycket höga nivåer av skattemedel bara slösas bort bara för att ett fåtal tjänstemän och politiker missuppfattat sin roll (eller möjligtvis strävar efter egen vinning av något slag ?).

  Jag vill kommentera ovanstående blogg att jag anser …..

  Det bör rimligtvis inte finnas några som helst avtal med någon av kommunens föreningar. Föreningslivet är i grunden utformnat för att stå på egna ben, det är ju därför de har egen styrelse och egen ekonomi.
  Om Vänersborg sedan har ekonomi som tillåter och väljer att besluta stödja lokalt föreningsliv ska enligt min mening ett fastställt årligt föreningsstöd finnas som baseras på antal medlemmar. Dvs en fix summa tillfaller föreningen baserat på medlemsantal oavsett om det är Blåsut byalag, IFK Vänersborg, Lottakåren, Brålanda idrottsförening, Scoutkåren i Frändefors, etc. Alla Vänersborgs 125 föreningar är lika viktiga och utför en förtjänstfull insats både för unga och gamla. Om en förening sysslar med en dyr verksamhet är det upp till föreningen att söka sina egna sponsorer att nyttjas på tröjor, på materiel, temporära matchskyltar, etc.
  Demokratiskt beslutade tilläggsmedel bör också vara möjligt så att bidrag till exempelvis …. nytt tak till roddklubben, ny skoter till Hunneberg, ny brygga till segelsällskapet och nya klubbor till IFK Vänersborg kan vara möjligt. Då växer föreningslivet och Vänersborg ….

  Om privat näringsliv vill stödja Vänersborgs föreningsliv går det jättebra och är därmed en tacksam insats ….. alltså fritt att på årsbasis stödja en viss lokal eller anläggning …
  Alla lokaler såsom arenor, anläggningar, idrottsplaner som ägs av kommunen kan förses med reklam och loggor (sponsring) med syfte att hjälpa kommunen att värma lokalerna, göra is, klippa gräsytor, mm
  Inom Barn&Ungdom finns en mycket stor tjänstemannaorganisation som heter Arena-Fritid. Dessa tjänstemän borde kunna hantera all sponsring så att denna återförs till kommunen istället för en enda bandyförening.

  Hur svårt kan det egentligen vara att driva en skattefinansierad verksamhet som Vänersborgs kommun ? Arena- Fritid har världens chans att göra något bra ekonomiskt sett för Barn och Ungdomsnämnden än att bara vara en gökunge…..Bara man vill och ser till kommunens bästa !!!!

  Värt att veta för kommunstyrelsen och kommundirektören … det är inte bara IFK Vänersborg som av Vänersborgs 125 st föreningar ligger i ….. den exceptionella särställningen .. som kallas ”elitserie” !

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: