Hem > BUN 2012, Medborgardialog > BUN (1) 23 jan: En liten fadd eftersmak…

BUN (1) 23 jan: En liten fadd eftersmak…

eftersmak

Idag diskuterade Barn- och Ungdomsnämnden medborgardialogen, dvs den dialog med medborgarna som Barn- och Ungdomsnämnden ska genomföra om framtidens lokalisering av förskole- och grundskoleenheterna.

Inte heller på dagens sammanträde fick nämnden veta, och således inte heller vara med och påverka eller besluta, vilka alternativen är som ska diskuteras bland medborgarna. Det är lite anmärkningsvärt tyckte några av oss.

I projektdirektivet står det att:

”För att detta projekt skall nå uppsatta mål är det viktigt att Barn- och ungdomsnämndens ledamöter och förvaltningsledning prioriterar och aktivt leder projektet.”

Barn- och ungdomsnämndens ledamöter har varken prioriterat eller aktivt lett projektet…

När ledamöter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Välfärdspartiet ville veta vilka alternativen var, sades det att de inte var färdigformulerade än. Å andra sidan sa 2:e vice ordförande Orvar Carlsson (KD) att:

”Jag är inte bekväm med allt i materialet.”

Orvar har tydligen sett alternativen! Hm…

Det är viktigt vilka alternativ som nämnden för ut bland människorna. Alternativen kommer att styra diskussionen. Om någon  medborgare, eller varför inte en nämndledamot, föreslår ett annat och kanske bättre alternativ, så kan inga andra ta del av det. Och då hjälper det föga att alla kan tycka vad som helst under dialogen. Färdiga alternativ formulerar ”problemen” och styr således både diskussion och lösningar.

Men vi i nämnden känner alltså fortfarande inte ens till alternativen. Det några av oss fruktar är, att kanske alla alternativ innehåller nedläggningar av minst en, kanske fler, skolor. Tänk om alternativen är: ska vi lägga ner Mulltorp? Eller Rössebo? Eller Skerrud? Eller Brålanda? Eller Blåsut?

Vad skulle det vara för val? Vad skulle det vara för medborgardialog?

direktivMen så är det ju det här med projektdirektivet. Det står i direktivet att det är förvaltningen som ska utarbeta alternativen. Det står faktiskt så. Och enligt ordförande Lena Eckerbom Wendel (M), så har inte ens styrgruppen lagt sig i utformningen av alternativen. Så visst, nämnden gjorde ”fel”, dvs ur vissas synpunkt (däribland min), att inte skriva in att nämnden skulle besluta om alternativen. Ur formell synpunkt är alltså inget fel begånget.

Men det känns inte rätt.

Så vad hände på sammanträdet? Jo, medborgardialogen fortsätter enligt plan. Ingen reserverade sig, varken Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet eller Välfärdspartiet.

Vi gjorde inte det, därför att det kändes konstigt att reservera sig – för vad reserverade vi oss i så fall mot? Våra egna beslutade projektdirektiv? Det skulle ju innebära att hela medborgardialogen skulle stoppas. Var det det vi ville? Ville vi stoppa hela projektet? Nä, så var det ju inte. Det är ju bra att medborgarna ska få säga sitt…

Vi ville besluta om alternativen! Men projektdirektivet…? Och vi vet ju inte heller vilka alternativen blir. Tänk om de blir jättebra…

En konstig situation.

Medborgardialogen kommer således att fortsätta. Däremot blir det ett extra nämndmöte vecka 5, där nämnden ska få ta del av den tidning som då har tryckts, och där alternativen (och allt annat) ska stå att läsa.

Här ser jag som kritisk vänsterpartist en möjlighet att protestera – om det blir fel. Eller kanske försöka stoppa hela medborgardialogen? För sent? Kanske det, men då får man väl gå ut i media med sin åsikt. Precis som de andra partierna.

Eller helt enkelt avvakta? Låta dialogen ha sin gång. Låta medborgarna säga sitt. Låta medborgarna komma med synpunkter, alternativa förslag osv och därefter ta ställning. I slutändan är det ju ändå vi politiker i nämnden som beslutar.

Så ännu är inget beslut taget i sakfrågan. Och det kan ju bli bra. Det kan till och med bli väldigt bra!

Barn- och Ungdomsnämnden ska fatta det slutliga beslutet om förskolornas och grundskolornas placering den 14 maj. Lite ont om tid kanske, men kommer inte nämnden överens får man väl skjuta på det… Ett nämndbeslut behöver ju inte heller innebära att förändringar ska verkställas redan i höst. De kanske kan vänta till nästa år. Eller nästa?

Medborgardialogen ska hålla på till den 16 mars. Då ska alla svar ha lämnats. Mellan den 16 och 30 mars ska sedan de inkomna synpunkterna sammanställas och analyseras. Dialogen avslutas med ett offentligt, ”återkopplande” möte den 4 april.

Summa summarum. Ett möte med en liten fadd eftersmak…

För övrigt sa sossarna inte ett ord i diskussionen, som gick hög, utom när 1:e vice ordförande Sjöling i slutet sa ungefär:

”Vi får göra en utvärdering efteråt…”

Det var förresten det enda som en socialdemokrat yttrade på hela BUN-sammanträdet.

Vad vi pratade om mer, får jag återkomma till. Dock inte ikväll… Zzzzzzzzzzz……

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: