En politisk påskvecka

earthhour_ausVi står inför en kort men intensiv politisk påskvecka. Som faktiskt inleddes lite smått redan igår med Earth Hour – världens största miljömanifestation. Hela världen släckte då ner belysningen under en timme.

Vänersborgs kommun uppmärksammar också Earth Hour, efter en motion från Lutz Rininsland år 2013. Tyvärr verkade det inte som om särskilt många vanliga människor hörsammade uppmaningen. I varje fall inte i Nordstan. Det lyste lite överallt i lägenheter och hus.

Idag under vårdagjämningen, dygnet då dag och natt är lika långa på hela jorden, hade Vänsterpartiet Älvsborg sin distriktsårskonferens i Vänersborg. Åsa Olin från Vänersborg återvaldes till ordförande i Älvsborgs distrikt. Åsa Olin kommer därmed att gå till historien som Älvsborgsdistriktets sista ordförande. Vid årsskiftet kommer nämligen Vänsterpartiet att införa en ny distriktsindelning. (Vill du veta mer om den så klicka här.)

spring2016varsopningFör övrigt kan man väl säga att vårdagjämningen också kom med våren, på riktigt. Grannarna, som man knappt sett sedan i höstas, var ute och vårstädade i trädgårdarna. Krokusarna blommade för fullt och själv greppade jag tag i kvasten och sopade, i varje fall en del, av trottoaren.

Imorgon måndag har barn- och utbildningsnämnden sammanträde. Det börjar redan kl 08.30 i sal 225 på 2:a våningen i kommunhuset. Ärendena för dagen har jag redogjort för i tre bloggar. (Se ”En viktig politisk vecka (BUN)”, ”BUN: Förskoleutredningen” och ”BUN: Dyster ekonomisk situation”.)

Sammanträdet är till stora delar offentligt, precis som de tidigare sammanträdena under året. Tyvärr har intresset från allmänheten varit svalt. Endast en besökare har utnyttjat den nya möjligheten att närvara, och det bara för en timme.

sjostedtivbg2016Imorgon kommer också Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till Vänersborg. Det var ett tag sedan sist. Då var det inför det senaste valet.

Jonas Sjöstedts besök är lite av en höjdpunkt för en vänsterpartist, särskilt för en vänsterpartistisk vänersborgare, får man väl ändå säga. Han är ju trots allt stadens egen son, uppväxt som han är i Vänersborg. Och det var också här som han till stor del fick sin politiska skolning.

Kanske är ett besök i Vänersborg också en höjdpunkt för Jonas Sjöstedt?

Jonas Sjöstedt tänker sig först ett besök på Restad Gård innan han klockan 17.30 talar i Festsalen på Folkets Hus.

Mötet med Jonas Sjöstedt är naturligtvis öppet för alla vänersborgare. Alla är välkomna. Och vi hoppas, och tror, att intresset för ett möte med Jonas Sjöstedt är populärare än ett sammanträde med barn- och utbildningsnämnden…

pask2Den politiska påskveckan avslutas på självaste dymmelonsdagen. Då sammanträder Vänersborgs högsta beslutande organ, kommunfullmäktige. Trots att det ju egentligen är just på denna dag som påskfriden ska inledas. Men det får väl ledamöterna vänta med tills på skärtorsdagen. Friden alltså.

Sammanträdet börjar redan kl 16.00 med att alla ledamöter ska lära sig att trycka på rätt knappar. Det är nämligen äntligen dags att lära sig den nya tekniska utrustningen…

Det finns också några tunga ärenden på dagordningen, t ex om framtida kök i kommunen och införande av verksamhetsområde för VA på Nordkroken. Men jag tror att de flesta partier är tämligen överens.

Vill det sig så kanske påskfriden trots allt lägrar sig även över Vänersborg på onsdag…

 1. Tobbe
  20 mars, 2016 kl. 19:26

  Jag förstår inte vitsen med att släcka ner gång och cykelbanor och stadens lampor en lördagskväll. Med tanke på all oro och brottslighet som redan finns i denna stad så är det icke lämpligt att deltaga i detta pajasevenemang.

  Vårdpersonal (flest kvinnor) inom hemtjänsten ska få det ännu otryggare på sin arbetsplats. De kan inte välja att stanna inne och just denna tiden är väldigt mycket att göra hos sina vårdtagare. Jag hängde ut lampor här på norra gatan så att de fick det upplyst när kommunen inte lyssnar på deras oro. Vi ska göra allt som står i vår makt att invånarna i staden ska ha det så tryggt som möjligt och framförallt för kvinnor/tjejer som redan är en utsatt grupp!

  Hoppas att detta tas på allvar nästa gång ”Earth Hour” går av stapeln. Det finns mycket annat vi kan göra för miljön än att skapa otrygghet för invånarna.

 2. 20 mars, 2016 kl. 18:59

  Du glömde notera att ÄNTLIGEN sätts spaden i jorden (eller gruset) där Huvudnässkolans, så kallade, C-hus låg. Vänersborgsbostäder kommer att uppfylla planen att förse kommunen med runt 50 lägenheter om året.
  Tråkigt att det är så mycket restriktioner när det ska byggas inne i centralorten. Det ska ju nästan vara mer P-plats än boendeyta.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: