Hem > BUN, Demokrati, Medborgardialog > Dialog: Demokrati eller komedi?

Dialog: Demokrati eller komedi?

demokratiVänersborg driver, som regelbundna läsare av denna blogg vet, ett nytt fräscht demokratiprojekt i kommunen. Barn- och Ungdomsnämnden ska genomföra en medborgardialog om framtidens lokalisering av förskole- och grundskoleenheterna. Förhoppningarna på projektet är, och har varit, stora, åtminstone från min sida. Vänersborgs kommuninvånare har ju inte direkt varit bortskämda med demokrati och inflytande under den förra mandatperiodens styre med betongpolitikerna Ljunggren (S) och Carlsson (C) i ledningen.

Demokratiprojektet blev kanske inte helt som många hade tänkt, när det på senaste sammanträdet med Barn- och Ungdomsnämnden visade sig att nämndledamöterna själva visste väldigt lite om sitt eget projekt. Nämnden fick inte bestämma vilka de alternativ skulle vara, som invånarna skulle diskutera utifrån. Ja, nämnden fick inte ens veta vilka alternativen var.

Demokratin för nämnden själv försvann tydligen på vägen. Liksom.

kort_varselDet blev en ganska livlig diskussion på nämndens sammanträde om detta (se här). Den ledde till att det ska bli ett extra nämndmöte nu på fredag. Då ska nämnden få information om alternativen och också om den tidning som ska skickas ut till medborgarna.

När extramöten bestäms med kort varsel kan det ibland bli så att de krockar med andra åtaganden för ledamöterna. Det visar sig att så är fallet med båda de centerpartistiska representanterna i Barn- och Ungdomsnämnden. Ingen av dem kan närvara på fredag.

I dessa tider av tekniska landvinningar och nymodigheter skriver Annalena Levin ett mail till förvaltningen och frågar:

”Jag är inte i hemma då men undrar om jag kan få vara med via datorn och telefon? Det är ju bara ett infoärende?”

Tekniska landvinningar och nymodigheter förresten. Det räcker ju med två telefoner för att genomföra nåt sånt här… Och telefoner har ju funnits ett tag… Men se, det här var förtelefon3 enkelt för Vänersborgs kommun. Eller för svårt? Eller?

Svaret som Annalena Levin fick stämdes av med Barn- och Ungdomsnämndens ordförande Lena Eckerbom Wendel och kanslichefen. Därför utgår jag från att det är dessa två som ansvarar för formuleringen av svaret:

”All information som ges på mötet är under stängda dörrar, ingen information är offentlig förrän materialet presenteras den 7 februari. Då ej tillförlitlig och säker uppkoppling kan garanteras, kan Ni tyvärr inte erbjudas möjligheten att deltaga via dator och/ eller telefon.”

”ej tillförlitlig och säker uppkoppling”? Vem skulle lyssna av telefonerna? Misstänker kommunen att polisen eller SÄPO avlyssnar kommunen? Eller Annalena Levin? Eller skulle CIA var intresserade av medborgardialogen i Vänersborg?

Näää!! Visst är allt möjligt med de nya FRA-lagarna… Men det finns väl gränser?!

Annalena Levin själv är något förvånad, snäll uttryckt, eftersom hon har varit med om att skicka konfidentiell information inom GM och Saab på det här sättet…

En annan sak som jag inte förstår, förutom att någon utomstående myndighet skulle vara intresserad av vad BUN i Vänersborg sysslar med: Är informationsmötet för Barn- och Ungdomsnämnden hemligt, är allt som avhandlas under mötet belagt med sekretess?

Det talas ju i svaret om ”stängda dörrar” och lite senare i svaret så står det:

”Om det skulle delas ut något material under mötet, så kommer detta återigen att samlas in vid mötets slut, därav kan jag ej heller per mail sända ut något material till Er.”

Är vi med i en dokusåpa? Eller en komedi?

bloggareEller…?

Undrar vad som händer om jag bloggar om fredagens nämndmöte?

Det ger sig… Kolla gärna in här på bloggen på fredag…

 1. 29 januari, 2012 kl. 18:30

  Haha nu var du allt snabb att blogga om mitt svar :-) Håller dock inte med om din åsikt om Carlsson (C) i inledningen. Bosse är mycket för en öppen och rak dialog och välkomnar alltid medborgardialog. Jag ser med spänning fram emot din blogg och andras på fredag. Länge leve demokratin, öppenheten och medbestämmande i form av medborgardialoger värda namnet!

 2. Brålandaförälder
  29 januari, 2012 kl. 17:34

  Nu får det väl ändå snart ta slut på komedin kring viktiga personer i BUN´s presidie och tjänstemän. Vänersborg är en liten landsbygdskommun i Sverige som har fullt sjå med att få kronorna att räcka till och där kommunen nu också har fullt upp med att få demokrati i sin verksamhet.
  BUN´s sammanträden (och även alla övriga nämndmöten och fritidspolitikermöten) borde med ytterst stor fördel kunna förläggas så att man kan sitta på annan plats (hemma !) och deltaga. Att alla tar sin egen bil, åker många mil, och klämmer in sig i ett rum i kommunhuset är förlegad verksamhet. Spara pengar och miljö.
  GM/Saab nämndes i bloggen ovan …. ja .. många är dom möten, många gånger dagligen, som hållits genom ett telefonnummer och ett ”meet me line-nummer” för datorn…så vips … inom 30 sek är flera världsdelar uppkopplade och hemlig information delas och beslut om miljontals kronor kunde tas. Varje deltagare ansvarar själv för vilka som ser presentationerna och vilka som är med ”på tråden”. Svårare än så är det inte. Men är det prestige i Vänersborg så är det. Rymden anropar .. hallå … någon hemma ?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: