Hem > Arena Vänersborg, Debattartiklar och insändare > Kall och isig arena tickar miljoner

Kall och isig arena tickar miljoner

gokunge_arenaLutz Rininsland och undertecknad hade idag en debattartikel i TTELA. (Rubriken är satt av TTELA.)

====

Har vänersborgarna glömt arenan?

Arena Vänersborg står där den står. Kall. Med is. Och tickar pengar…

Det är inte bara räntor och avskrivningen för själva byggnaden som ska betalas. Kommunen måste också skjuta till pengar för att kunna betala skillnaden mellan utgifterna och intäkterna för att driva verksamheten.

Arenan kostar Vänersborgs kommun drygt 27 miljoner kronor varje år. Netto. Och det i 25 år till.

27 miljoner kronor är mycket pengar.

Pengarna till arenan läggs undan med ”automatik”. De diskuteras inte. Sedan går kommunen vidare och fördelar resten av pengarna.

De 27 miljonerna skulle istället kunna gå till vård, skola och omsorg. Till fler lärare, speciallärare och elevassistenter. Till trygghetsboenden. Till ännu högre kvalitet i omsorgen. Till gratis kollektivtrafik för alla pensionärer. Till gratis kulturskola. Till inköp av nya böcker till biblioteken. Till eböcker.

27 miljoner kronor är mycket pengar.

Arenan tar också pengar från annan idrott, fotboll, styrkelyft, gymnastik, friidrott, ishockey, ridning osv. Miljoner som skulle ha kunnat användas till t ex friskvård och då få betydligt större effekter för folkhälsan.

Vänsterpartiet har länge krävt att arenans användning och ägande ska ses över. Allt för att minimera kostnaderna och maximera intäkterna för kommunen. Men det görs inga seriösa utredningar. Det händer inget.

Och Arenan fortsätter att kosta 27 miljoner kronor. Netto. Varje år.

Ska problematiken kring arenan lösas någon gång så kan inte vänersborgarna lita till varken socialdemokrater eller centerpartister, varken moderater eller folkpartister, varken kristdemokrater eller sverigedemokrater. Det verkar inte som om dessa partier vill öppna sig och inse att beslut måste komma framöver, att något måste ske och att kommunen måste göra något.

Ska det hända något med arenan så tycks det som det är Vänsterpartiet som måste göra det.

 1. Pontus
  7 september, 2014 kl. 18:22

  Jesper: Gröna tak är miljövänligt och modernt. Samma när den hade öppet tak, friends arena har nu öppet tak. Den är alltid i tiden – bandyhangaren. Undrar vad nästa steg blir?

 2. 6 september, 2014 kl. 07:15

  På tal om svar på skeva utgifter. Varifrån kommer de rostiga metallpelarna som ställts upp vid sundsgsgatan och edsgstan och vem har bekostat dem?

 3. Jesper
  5 september, 2014 kl. 16:24

  Förutom kostnader ska man inte glömma att området ser lite visset ut med ogräs mellan plattorna och ett tak som blir grönare och grönare av alger. Går kanske att få hyfsad ekonomi i den, men då krävs någon som driver på så sätt att det är mer eller mindre ständiga, inkomstbringande aktiviteter.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: