Hem > Val 2014 > Alla dessa vallöften…

Alla dessa vallöften…

Nu är det nära…

votePå söndag avgörs det vilka partier som ska styra Vänersborg de närmaste fyra åren. Utgången är ovissare än någonsin. Själv har jag faktiskt inte en aning om hur det ska gå för Vänsterpartiet. Eller socialdemokraterna. Eller moderaterna. Faktiskt.

Det enda säkra är väl att de mörka högerkrafterna i form av Sverigedemokraterna går framåt… Folk som är trötta på att bli bortglömda i den politiska debatten ”ger igen” och protesterar genom att rösta på ett parti utanför etablissemanget.

SDI Vänersborg innebär det en röst på ett parti som inte har gjort någonting överhuvudtaget i det politiska arbetet under de senaste fyra åren. Och det beror inte på att Sverigedemokraterna inte sitter med i några nämnder och styrelser. Det beror på att de sverigedemokratiska representanterna inte har satt sig in i frågorna, inte läst kommunala protokoll och handlingar, inte läst utredningar etc. Och i stort sett alltid kurtkarlsson5avstått från att delta i kommunfullmäktiges beslut. Det är inte Jimmie Åkesson man röstar på i kommunalvalet, det är Kurt Karlsson…

Jag har tidigare gjort en genomgång av vad Kurt Karlsson (SD) och Cecilia Skenhall (SD) har gjort, och framför allt inte gjort, under mandatperioden. Du kan läsa om det här:

staupp_ihalsenPrecis som alla andra vänersborgare har jag inte kunnat undvika alla valannonser i TTELA och framför allt i Vänersborgaren. Det är ingen uppmuntrande läsning. Partierna bjuder över varandra i löften om allt vad de ska göra de kommande fyra åren. Om de bara får väljarnas förtroende…

Kraven på saklighet är som bortblåsta. Flera av de lokala partierna säger sig t ex vilja ändra på saker i Vänersborg som inte är kommunala frågor överhuvudtaget. Som t ex Sverigedemokraternas utspel om invandring i de lokala annonserna. Förutom att man blir mörkrädd kan de inte hålla isär vad kommunen beslutar och vad staten bestämmer.

Fast det är de i och för sig inte ensamma om.

kdKristdemokraterna skriver i en av sina valannonser:

”Arbeta för att alla barn varje dag får möjlighet till idrott i skolan.”

Jag undrar om Marie-Louise och Gunnar Bäckman (KD) tänker ringa till Jan Björklund. Timplanen beslutas nämligen av Sveriges riksdag!

Eller Centerpartiet:

”Vidareutveckla musikundervisningen i grundskolan”

Det här bestämmer inte ens politikerna i Stockholm. Det är en fråga för lärarna och möjligtvis också för rektorerna.

vfpEller Välfärdspartiet:

”Verka för en öppen polisstation dygnet runt och mer synliga poliser”

”Verka för”? Ska Morgan Larsson ringa, ja vem då? Välfärdspartiet finns ju inte i riksdagen. Ska han ringa till sin fd kollega rikspolischefen Bengt Svensson?

Eller Moderaterna:

”Bygglovsansökan på morgonen, byggstart efter lunch!”

Visst fungerar kommunens byggnadsnämnd under all kritik, men lagstiftningen gör att moderaternas löfte i de flesta fall inte är möjligt att genomföra kommunalt.

forgetSedan har vissa partier en tendens att ”glömma” att de faktiskt har haft makten – och varför har man då inte redan genomfört sina löften? Precis som med moderaternas ”löfte” om bygglov…

”Kristdemokraterna i Vänersborg vill minska barngruppernas storlek i förskola och på fritids. Införa ett maxtak för gruppernas storlek. Minska antalet elever per klass.”

Kristdemokraterna har varit med och styrt Vänersborg i fyra år nu. Och inte lagt ett enda förslag i denna riktning! Varför då? Hur trovärdiga är Kristdemokraterna?

pengar4Eller moderaterna:

”Det ska vara ordning och reda i kommunens beslut och ekonomi.”

Jaha, så det är inte det efter fyra år av moderatstyre? Varför ska det då bli det om de får sitta vid makten i fyra år till?

Eller Folkpartiet:

”Införa näringslivslots”

Om nu inte Folkpartiets har lyckats införa en näringslivslots på de fyra år som partiet har varit med och styrt Vänersborg, vad säger att de då ska lyckas de närmaste fyra åren?

sossarSocialdemokraterna är inte heller dåliga:

”Ha färre antal barn i skolklass och förskolegrupp alternativt fler pedagoger i grupperna.”

Det här säger det parti som hade makten den förra mandatperioden och då drog ner på antalet lärare med omkring 140 stycken. En sådan nerskärning på kommunens barn och ungdomar har denna kommun aldrig sett maken till. (Å andra sidan fick vi ju en bandyhall…)

Visst blir man trött?!

talkingPartierna radar också upp löften som är mer eller mindre totalt intetsägande. Partierna uttrycker sig i så allmänna ordalag att det egentligen inte finns något konkret att ta på, man vet inte vad det betyder – det bara låter bra…

Centerpartiet är bra på det:

”Hela kommunen ska leva. Se landsbygden som en resurs. Låt ungdomarna i Vänersborg vara med och påverka.”

Moderaterna är nog ännu bättre:

”På söndag kan du rösta för ett Vänersborg där alla behövs”

Fast socialdemokraterna är inte dåliga på sådana här löften heller:

”Kommunen som behöver sätta fart”

Eller:

”För allas bästa”

vfpÅ andra sidan är Morgan Larssons (VFP) löfte i den förra valrörelsen svårslaget:

”Välfärdspartiet är för allt som är bra.”

Men jag tror ändå att Folkpartiet slår allt och alla, till och med Morgan Larsson:

”Vi vill mer”

Visst blir man trött?!

SDRena lögner är ovanliga i valannonserna. Sverigedemokraterna försöker sig dock på det:

”Fortsatt stöd till landsbygdsskolor”

Skriver Sverigedemokraterna. Vad då ”fortsatt stöd”? Sverigedemokraterna har aldrig stött landsbygdsskolorna! De lade ner sina röster när fullmäktige beslutade att bevara landsbygdsskolorna. Och när en särskild omröstning gjordes om att öppna skolan i Väne-Ryr nöjde sig inte Cecilia Skenhall (SD) med att lägga ner sin röst, som Kurt Karlsson (SD) gjorde, hon röstade emot att öppna Väne Ryr!

Fast den största vallögnen av alla är ändå Välfärdspartiets:

”Vi är genom beslut delaktiga i att förbättra äldreboendet Gläntan…”

MorganLarsson_kommunDet här är sanslöst. Denna lögn är svårslagen. ”Förbättra Gläntan”?

Gläntans äldreboende finns inte mer. Gläntans äldreboende är borta. Gläntans äldreboende är nedlagt! Det bor inga äldre kvar på Gläntan. Och det var Välfärdspartiet med om att besluta.

Vilket jag har påpekat tidigare. Och som fått Morgan Larsson (VFP) att sluta hälsa på mig… (Morgan Larsson hälsar inte på dom som han tycker är ”dumma”.)

Rune Lanestrand (en gammal politisk legend i Vänersborg) skriver i sin senaste blogg:

”Undrar om det är fler än jag som är trött på alla upprepningar, rent tjabbel och brist på mer ideologiska diskussioner om framtiden.”

Du är nog inte ensam Rune Lanestrand. Jag kan också, på sätt och vis, förstå de människor som tycker att valet är meningslöst. Men till Rune Lanestrand och alla de som tycker så, vill jag ändå säga:

Se vad de olika partierna har gjort den gångna mandatperioden innan ni bestämmer er på vilket parti ni ska rösta.

ma_illaTill sist vill jag faktiskt ta upp en sak som berör mig illa.

Vänersborgaren ställde följande fråga till samtliga partier i Vänersborg:

”Vad kan ni göra för att underlätta för flyktingar och invandrare att få en plats i Vänersborgs framtid?”

Ett av de lokala partierna svarar:

”Innan vi tar emot fler måste vi se till att de som fått uppehållstillstånd får lära sig svenska och få jobb så de kan försörja sig.”

Läs svaret en gång till och fundera på vilket parti som har svarat på detta sätt.

Sverigedemokraterna?

cDet skulle man kanske kunna tro. Men detta svar har getts av – Centerpartiet!

Centerpartiet fiskar i mycket grumligt vatten. Och vad jag vet, så har inte detta fiskande kommenterats av någon. Inte heller av Socialdemokraterna som detta Centerparti så intimt samarbetar med i Vänersborg…

Kategorier:Val 2014
 1. Rune Lanestrand
  13 september, 2014 kl. 10:48

  Blev överraskad av att Jonas Sjöstedt i gårdagens partiledardebatt lät som major Jan Björklund och på nytt gav Ryssland skulden för krisen i Ukraina.

 2. Marianne Karlsson
  12 september, 2014 kl. 22:07

  Det är helt okej att Du publicerar hela svaret på frågan: Innan vi tar emot fler måste vi se till att de som fått uppehållstillstånd får lära sig svenska och få jobb så de kan försörja sig. Utveckla och intensifiera sfi-undervisningen. Kommunen måste erbjuda fler praktik- och lärlingsplatser och uppmana näringslivet att göra det samma. Valfrihet vid skolval för barnen. Samarbeta med föreningslivet genom nätverk, stöd och träffar.

 3. jocke
  12 september, 2014 kl. 20:29

  Hej

  Intressant läsning. Jag saknar dock en kommentar om vad v lovar i detta val.
  Jag tycker att de skyltar runt om på vägarna säger ungefär det samma oavsett parti.
  Inga vinster i välfärden är viktigt, hörde jag er ledare säga likt ett mantra…
  Jag medger att jag har dålig koll, hur är tanken bakom detta?
  Jag menar, alla företag i Sverige har ju något slags vinstintresse.
  Ska alla inom dessa branscher förstatligas?
  Jag tycker att det är fel att de kan plocka ut för mycket utan endel i vinst och resten investeras i verksamheten.
  Så de har i Oregon, usa, tror jag, att de kan ta ut en vinst upp till 25.000 $utan skatt är en intressant tanke för små företag att att investera i verksamheten.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: